Gazete Vatan Logo

CHP’de yine ön seçim heyecanı

YSK partilere gönderdiği seçim takvimi taslağında, ön seçim için 8 Eylül tarihini önerdi. 7 Haziran seçimi öncesi 56 seçim bölgesinde ön seçim yapan CHP’de kulisler hareketlendi

CHP’de yine ön seçim heyecanı

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) partilere gönderdiği Seçim Takvimi Taslağı’nda ön seçim için 8 Eylül önerildi. CHP, 7 Haziran’da gerçekleştirilen milletvekili genel seçiminde 362 adayını ön seçimle, kalan adaylardan 35’ini kontenjan, diğerlerini de merkez ve eğilim yoklamalarıyla belirlemişti.

Kılıçdaroğlu da yarıştı

İstanbul 1. Bölge’de 1,3,5,7 ve 9’uncu sıralar, 2. Bölge’de 1,3,5 ve 7’inci sıralar, 3. Bölge’de 1,3,5,7 ve 9’uncu sıralar, Ankara’da 1. Bölge’de 1,3,5 ve 7’inci sıralar, 2. Bölge’de 1 ve 3’üncü sıralar, İzmir’de ise 1. ve 2. bölgelerde 1,3 ve 5’inci sıralar merkez adaylarına ayrılmıştı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir 2. Bölge’den ön seçime girmiş ve ikinci sırada yer almıştı.

Zaman sorunu

Erken seçimin gündeme gelmesiyle, CHP’de yeniden ön seçim konuşulmaya başlandı. CHP, sürenin kısıtlı olması nedeniyle Meclis’te erken seçime ilişkin çıkartılacak yasaya bir madde eklenmesini sağlayarak ön seçim yapmamayı düşünüyordu ancak bu durum zora girdi. Çünkü seçim kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınması durumunda, bir tüzük değişikliği için süre daha kısa olacağından, CHP’ye yeniden ön seçim yapma zorunluluğu doğuruyor. Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl “YSK’nın önerisini partinin yetkili kurullarında değerlendireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Kontenjan hakkı

Önceki seçimlerde kendisi de ön seçime giren Kılıçdaroğlu’nun, seçim sürecinde “kontenjan hakkını 1 kez kullananların bir daha kullanamayacağı” yönündeki açıklaması listelerde önemli değişikliklerin olacağı şeklinde yorumlanıyor. Kılıçdaroğlu’nun ön seçimden yana olması, “CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun büyük çoğunluğunun ön seçime girebileceği” şeklinde yorumlanırken, Genel Başkanın Selin Sayek Böke, Ercan Karakaş, Sezgin Tanrıkulu ve Murat Özçelik gibi isimler için ise kontenjan hakkını kullanacağı belirtiliyor. “A Takımını” korumak adına bu sayının artabileceği de değerlendirilirken, söz konusu isimlerin İstanbul, Ankara ve İzmir yerine farklı şehirlerden de aday yapılabileceği aktarılıyor.

Yeni isimler

Haberin Devamı

Zonguldak, Hatay, Gaziantep, Tokat, Tunceli, Şanlıurfa, Elazığ ve Van gibi şehirlerde yeni isimler için merkez yoklaması yapılması planlanıyor. Kılıçdaroğlu’nun, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin eşi Gamze Akkuş İlgezdi gibi “tartışma konusu” olan isimlere ise sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

17-25 Aralık için önerge

CHP , 17-25 Aralık büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında 4 eski bakan ve dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan hakkında Meclis soruşturması açılması için harekete geçti. CHP, Erdoğan hakkında MİT tırları nedeniyle ayrıca bir soruşturma önergesi daha hazırladı. CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar’ın 6 ayrı soruşturma önergesi TBMM CHP Grubu’na sunuldu. CHP Grubu henüz Sağlar’ın teklifini TBMM Başkanlığı’na sunmadı.