Gazete Vatan Logo

'Bulgular zehirlenme değil!'

'Bulgular zehirlenme değil!'

Dinçer: Elde edilen bulgular zehirlenme vakası değil, araştırılıyor. Süte karşı hassasiyet olabilir...

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, okullarda dağıtılan sütten zehirlenme iddialarına ilişkin, ”Şu ana kadar elde ettiğimiz bilgiler bir zehirlenme vakası değil. Çocukların bazılarının süt içtikten sonra midesinin bulandığına dair
şikayetler olunca onlar tetkike alındı, hastanelere götürüldüler” dedi.

Dinçer, hastaneye kaldırılan çocukların sağlık durumlarının
incelendiğini, ilk tespitlere göre çocukların süte karşı hassasiyet gösterdiklerinin belirlendiğini ifade etti.

Bulgular zehirlenme değil

SİVAS VALİSİ İSE "BOZUK SÜT" DEDİ

Sivas Valisi Ali Kolat, ilköğretim okulu öğrencilerinin sütten zehirlendiği iddiasına ilişkin, “Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle” dedi.

Mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetiyle Sivas Numune Hastanesi'nde tedavi gören öğrencileri ziyaret eden Vali Kolat, çocukların sağlık durumları hakkında bilgi aldı. Çocuklarla yakından ilgilenen Kolat, ağlayan bazı çocukları da teselli etti.

Hastane çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Vali Kolat, “Zehirlenme değil de arkadaşlar sanıyorum süt herhalde biraz bozuk. Bozuk süt olduğu anlaşılıyor, arkadaşlarımızın tespitleri öyle. 'Zehirlenme' demeyelim de bozuk sütün, bozuk gıdanın verdiği biraz kısmen psikolojik diyelim, kısmen de rahatsızlık şeklinde ama ciddi bir vaka yok” diye konuştu.

Süt dağıtılan 7 okuldan şikayet geldiğini belirten Kolat, şunları söyledi:

“Birbirinden duyan okullar da tedbir anlamında gelmeye başladı. Yoğun bir şey var. Arkadaşlarımız duruma müdahale ediyorlar. Hemen hepsine gerekli müdahaleyi yapıyorlar. Ciddi bir vakamız yok. Çocukların genel durumu iyi. İnşallah bizi üzecek bir durum olmayacak. Sonra arkadaşlar durumu rapor edip, tespit edecekler.”

Sütlerin gıda yönünden tahlilini yaptırdıklarını, süt dağıtımını durdurduklarını vurgulayan Kolat, konuyu takip ettiklerini söyledi.

Paketler üzerinde yazılı olan son kullanma tarihlerinde olumsuzluk görülmediğini, iki parti halinde gelen sütlerden birisinin gıda tahlilinin yapıldığını, bunda da olumsuz bir durum olmadığını belirten Kolat, “Gıda tahlilini yapmadığımız ya da bizden habersiz dağıtım olmuş, inisiyatifimiz dışında dağıtım olmuş sanıyorum, muhtemelen o ikinci partideki dağıtımdan kaynaklandı. Son kullanım tarihi 26 Ağustos tarihi olan partiden kaynaklandı” diye konuştu.

Eğitime ara verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine Kolat, bu durumun söz konusu olmadığına, tedavi gören öğrencilerin durumlarına göre okullarına dönebileceğini söyledi.

Bu arada bazı veliler, dağıtıcı firmaların, çocuklarına son kullanım tarihi geçmiş süt verdiğini öne sürdü.

SAKARYA VALİSİ; SÜT ZEHİRLENMESİ DEĞİL, ALERJİK OLABİLİR

SAKARYA’nın Karapürçek İlçesi’nde bugün bir ilköğretim okulunda dağıtılan sütleri içtikten sonra 27 öğrenci rahatsızlandı. Akyazı Devlet Hastanesi’ne kaldırılan çocuklar tedavi altına alınırken, Sakarya Valisi Mustafa Büyük öğrencilerin şiddetli karın ağrısı şikayeti ile hastaneye geldiklerini, olayın allerjik olabileceğini belirterek, "İçlerinde hayat boyu süt içmemiş öğrenciler de var" dedi.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Karapürçek İlçesi’nde bulunan 373 öğrencinin eğitim gördüğü Atatürk İlköğretim Okulu’nda bugün dağıtılan sütlerden içen çoğu birinci sınıf öğrencisi 27 çocuğun rahatsızlanarak hastaneye getirilmesiyle ilgili olarak açıklama yaptı. Vali Büyük öğrencilerin hastaneye getirilmesinden sonra Milli Eğitim ve Sağlık Müdürlüğü olarak gerekli incelemenin yapıldığını kaydederek şunları söyledi:

"Sakarya genelinde son kullanma tarihi Ağustos ayı olan sütlerden 70 bin ögrenciye dağıtım yapıldı. Öğrencilerin rahatsızlanarak hastaneye getirildikleri Karapürçek’te de bin 116 öğrenciye süt dağıtımı yapıldı. 373 öğrencinin eğitim gördüğü Atatürk İlköğretim Okulu’nda 24 öğrencinin rahatsızlanması, ilk tespitlerimize göre sütün dokunması ve alerjik bir olay. Ancak her ihtimale karşı öğrencilerimizi hastanede kontrol altında tutuyoruz."

’HİÇ SÜT İÇMEMİŞ ÖĞRENCİLER VAR’

Vali Büyük rahatsızlanarak hastaneye gelen öğrenciler arasında, hayatlarında hiç süt içmemiş öğrencilerin de bulunduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şikayetlerin ortak noktası mide rahatsızlığı. Zehirlenme belirtileri söz konusu değil. Hastanede kontrol altına alınan çocuklarımızın bazıları bugüne kadar hiç süt içmemişler. Süt alerjisi de bu rahatsızlığa neden olabilir."

Bu arada Akyazı Devlet Hastanesine kaldırılan 27 ögrencinin tedavileri sürüyor. Sakarya Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, öğrencilerin mide rahıtsızlığı şikayeti ile hastaneye geldiklerini ve ayakta tedavilerinin yapıldığıını söyledi.

ŞANLIURFA’DA VE ADIYAMAN’DA 57 ÖĞRENCİ SÜTTEN ZEHİRLENDİ

ŞANLIURFA’da ve Adıyaman’da, bugün başlatılan proje kapsamında dağıtılan sütlerden içen 57 öğrenci ile 1 öğretmen hastanelik oldu. Zehirlenme şikayetiyle hastaneye kaldırılan ve serum tedavisi uygulanan öğrencilerin sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Şanlıurfa’da, öğleden sonra dağıtımı yapılan sütlerden içen Mustafa Vedat Mutlu İlköğretim Okulu’nun 5 öğrencisi, şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetiyle öğretmenleri tarafından çağrılan ambulansla Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldü. Acil serviste müdahale edilen öğrencilere serum tedavisi uygulandı.

Ceylanpınar’da da 3 ilköğretim okulunda dağıtılan sütlerden içen 25 öğrence ile 1 öğretmen hastanelik oldu. Süt içtikten sonra karın ağrısı ve kusma şikayeti görülen 25 öğrenci ve 1 öğretmen, okullara çağrılan ambulanslarla Ceylanpınar Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Tedavilerine başlanan öğrenciler ile öğretmenin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

ADIYAMAN’DA 27 ÖĞRENCİ ZEHİRLENDİ

Adıyaman’da ise çoğunluğu 23 Nisan İlköğretim Okulu’nda öğrenim gören 27 öğrenci, içtikleri sütten etkilenerek hastanelik oldu. Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, 27 öğrencinin süt içtikten sonra çeşitli şikayetlerle hastanelere başvurduğunu belirterek, "Doktorlar müdahale etti ve 27 öğrencimizin tedavilerine devam ediliyor. Biz de incelemelerimizi yapıyoruz" dedi.

Haberin Devamı