Gazete Vatan Logo

Bugün camilerde sela okunacak mı? 20 Mart 2020 (Bugün) Cuma günü camiler açık mı? Diyanet İşleri Başkanı açıkladı!

Cuma gününü cemaatle idrak etmeyen Müslümanlar yoğun bir şekilde, ‘’Bugün camilerde sela okunacak mı?’’, ‘’Bugün camiler açık mı?’’ ‘’Cuma Günü camiler açık mı’’ sorularını soruyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Dinişleri Yüksek Kurulu geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak ve corona virüsü nedeniyle risk grubundaki Müslümanların evlerinde öğle namazı kılabileceği ve karantina bölgesindeki Müslümanlara cuma namazının farz olmadığını ifade etmişti. Diyanet İşleri Başkanlığı Dinişleri Yüksek Kurulu tarafından yapılan açıklamanın ardından, Diyanet İşleri Başkanlığı da corona virüsü salgını önlemleri kapsamında bir genelge yayınladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tüm dünyada hızla yayılan ve ölü sayısının yüksek noktalara gelen corona virüsü salgını ile ilgili 81 ile bir genelge gönderdi. Peki, Cuma günü camiler açık olacak mı?

Bugün camilerde sela okunacak mı? 20 Mart 2020 (Bugün) Cuma günü camiler açık mı? Diyanet İşleri Başkanı açıkladı!

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş 81 il müftülüğüne bir genelde gönderdi. Diyanet tarafından gönderilen genelgede, "İnsanın can güvenliğini sağlamak İslam'ın ana gayelerinden biridir. Nitekim, 'Def‘-i mefâsid, celb-i menâfi‘den evlâdır' (Zararı önlemek, fayda sağlamaktan daha önemlidir) şeklindeki genel kural, İslam hukukunun temel ilkelerindendir. Devletimizin yeni tip korona virüsle mücadele amacıyla almış olduğu tedbirler kapsamında Başkanlığımız tarafından din hizmetlerinin icrası ile ilgili ilgi (a) ve (b) yazılar ile bir dizi tedbir alındığı bilinmektedir. Vatandaşlarımızın sağlığını korumayı, bilhassa yaşlılarımızın can güvenliğini sağlamayı hedefleyen ve muhtemel zararları önlemeye yönelik olan bu kararların uygulanması insani ve vicdani bir sorumluluktur" denildi ve cuma günü ve kandil gecesi camilerin kapalı olacağı bildirildi.

"Cuma namazı salası okunmayacaktır"

Ancak niyeti ne olursa olsun farklı görüşe sahip bazı kişilerin vatandaşların dini hassasiyetlerini istismar ettiği ve camilerde alınan önlemleri zafiyete uğratacak davranışlar sergilediğinin tespit edildiği kaydedilen genelgede, "Bu minvalde ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçmek maksadıyla cuma günü ve kandil gecesi camilerimiz (kamu kurum ve kuruluşları, Kur'an kursları ve yurtlarda bulunan mescitler de dahil olmak üzere) kapalı tutulacak ve cuma namazı için sala okunmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı