Gazete Vatan Logo

'Bu nedenle 'Yavuz olsun’ diyorlarsa...'

ARİHÇİ VEKİL HALAÇOĞLUNDAN YAVUZ SULTAN SELİM TEPKİSİ

İSTANBUL’da temeli atılan 3’üncü boğaz köprüsüne Yavuz Sultan Selim adının verilmesi tartışmasına, MHP Milletvekili ve Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Yusuf Halaçoğlu da katıldı. Halaç oğlu, köprüye İstanbul’la hiçbir ilgisi olmayan Yavuz Sultan Selim adının verilmesine bir anlam veremediğini söyledi.

MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu yaptığı açıklamada, İstanbul’un fethinin sembolü olan Ayasofya’nın 1 Haziran 1453’te camiye çevrilerek ilk cuma namazının kılındığını belirterek, iktidara seslendi. Halaçoğlu, "1934 yılına kadar açık kalan cami bir heyet kararıyla 1935’te müzeye çevrilmiştir. 560’ncı yılında fethin sembolünün yeniden cami h?line getirilmesini talep ediyorum" dedi. İstanbul’da 3’üncü köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesi tartışmaları da değinen Halaçoğlu şöyle konuştu:

"3’üncü boğaz köprüsünün adının Yavuz Sultan Selim olmasını anlayamadım. Çünkü Yavuz Sultan Selim, İstanbul’la hiç alakası olmayan bir hükümdar. Seferlerini Doğu’ya yapmıştır. Mısır’a, Şah İsmail’e karşı seferler yapmıştır. İstanbul’un fethinden sonra hükümdar olmuştur. Yavuz Sultan Selim camisi bile babası tarafında tamamlanmıştır. 8 sene 8 ay 8 gün hükümdarlığı var. İstanbul’da bile doğru dürüst kalmamış. Buna karşın Yıldırım Bayezid Anadolu Hisarı’nı yaptırmıştır ve ilk kuşatmayı Yıldırım Bayezid yapmıştır. Anlamı büyük. Kosova Savaşı’na katılmıştır. Dolayısıyla, aslında herhalde Yavuz’la Yıldırım’ın karıştırıldığını düşünüyorum ve köprünün adının Yıldırım Bayezid olması gerektiğini düşünüyorum."

’ÇALDIRAN SAVAŞI EN ACI TABLO’

"AKP İktidarı eğer ’Yavuz Sultan Selim Şiiler’e karşı savaşmıştır. Bu nedenle köprünün adı Yavuz olsun’ diyorlarsa bu çok acı bir durum" diyen Halaçoğlu, "Bu düşünce çok yanlış olur. Bizim tarihimizin en acı tablolarından biridir. Şah İsmail ile Yavuz Sultan Selim arasındaki Çaldıran Savaşı. Çünkü 2 Türk devleti birbirini kırdı" dedi.


Haberin Devamı