Gazete Vatan Logo

Bu ne pişkinlik!

300 yolcuyu ölümün eşiğine getirdi, pilotlarla pazarlığa girişti

İki THY uçağı havada çarpışma tehlikesi atlattı, hata yapan kule, pilotu rapor tutmamaya ikna etti

İki THY uçağını burun buruna getiren hatayı yapan hava trafik kontrolörü “Durumun kritik olduğunun farkındayım ama rapor etme konusunda kararlı mısınız?” diyerek ricada bulundu, Pilot, “Çok kritik bir durum yaşadık ama tamam bırakalım rapor etmeyi. Biraz daha dikkatli olun
hayatım” diye konunun üzerini örttü.



İki THY uçağının 13 Ekim Çarşamba günü birbirine 100 metre yaklaştığı ve çarpışmanın son anda önlendiği ortaya çıktı. Atatürk Havalimanı’na inmek için yaklaşan THY’ye ait yolcu uçağı, yine inişe geçen bir uçağa 100 metre yaklaştı. Türk Hava Yolları’na ait Airbus 330 tipi uçağın kaptanı İbrahim Yalı, TA ikazı (Traffic Allert) alınca, anında müdahale etti ve kaçarak tehlikeyi atlattı. İki THY uçağı büyük bir tehlike atlattı ama asıl dikkat çekici olan Kule ile Pilot’un pazarlığı oldu.



Olaydan birkaç dakika sonra iki uçak da alana sağlam bir şekilde iniş yaptı. İnişten sonra Kaptan Pilot İbrahim Yalı Hava Trafik Kontrol Kulesi’ndeki Trafik Kontrolörü ile telsiz bağlantısı kurdu ve son derece çarpıcı bir diyalog yaşandı. Biri THY pilotu diğeri DHMİ Trafik Kontrolörü olan ikili arasında “tehlikeyi rapor etmeme” pazarlığı yapıldı ve sonunda konunun kapatılmasına karar verildi.



Sertifikası iptal edilebilir

Trafik Kontrolörlerinin bağlı olduğu DHMİ’nin rapor tutulmamasına rağmen konuyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. Kontrolörün sertifikasının 6 aya kadar dondurulabileceğini ve yeniden eğitimden geçtikten sonra gireceği sınav sonucuna göre işine dönebileceği belirtiliyor. THY tarafından ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Pilotun, rapor tutmadığı için uyarı cezası alabileceği belirtiliyor.



120

Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi’nde yaklaşık 120 kişi çalışıyor.

Haberin Devamı