Gazete Vatan Logo

Bu işaretlerin anlamı ne?

Adıyaman'da evlerin kapısına konulan işaretler vatandaşları tedirgin etti...

Savcılık soruşturma açtı. Adıyaman Valisi’ne göre kapılardaki işaretler “çocuk işine benziyor”

Adıyaman’da Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Karapınar Mahallesi’nde bazı evlerin kapısına çeşitli işaretler konulması, kentte yaşayan Alevi vatandaşlarda tedirginlik yarattı. Olayla ilgili Alevi vatandaşların suç duyurusunda bulunması üzerine savcılık soruşturma açtı.

Edinilen bilgiye göre, vatandaşlar evlerinin duvarlarına garip işaretler konulduğunu pazartesi sabah fark etti. Bu şekilde işaretlendiği düşünülen ev sayısının 45 civarında olduğu belirtildi.


CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ve CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, konuyla ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Vali ve emniyet müdürüyle görüştüğünü dile getiren Fırat, ”O bölgede ağırlıklı olarak Kürt ve Alevi yurttaşlarımız yaşadığı için biz, daha önce tarihimizde yaşadığımız kötü, üzüntülü örnekler olduğu için, ’acaba Adıyaman’da böyle bir ön çalışma mı var, provokasyon mu var’ diye endişelendik” dedi.

Olayın çözülmesi için detaylı çalışma yapılmasını isteyen Fırat, kenti ”Türkiye’nin mozaiği” olarak nitelendirdi. ”12 Eylül dönemi dahil Adıyaman’da üzücü bir olay yaşanmamıştır” diyen Fırat, bundan sonra da yaşanmaması için olayın üstünün örtülmemesi gerektiğini ve yapanların ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı. Aygün de başka inanç ve kimlikten insanların aleyhinde yapılan girişimlere hükümetin izin vermemesi gerektiğini belirterek, olayın bir an önce aydınlatılmasını talep etti. Bir gazetecinin olaya ilişkin MOBESE kayıtlarının olup olmadığını sorması üzerine Fırat, söz konusu bölgede MOBESE’nin olmadığını söyledi.

CHP’li Hüseyin Aygün sosyal medyada paylaştığı mesajda da İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile görüştüğünü belirterek, “Olaydan haberdar olmadığını ancak derhal ilgileneceğini belirtti” dedi.

CHP Adıyaman İl Başkanı Hanifi Çavuş ise VATAN’a Emniyet müdürünün olayla ilgili ‘münferit’ yorumunu yaptığını söyledi. Çavuş, “Ailelerle de görüştüm. Bir grubun yaptığına inanmıyorlar ama tedirginlik var” dedi.

‘Çocuk işine benziyor’

Adıyaman Valisi Ramazan Sodan ise VATAN’a yaptığı açıklamada, CHP Adıyaman milletvekili Salih Fırat’la olayı görüştüğünü belirterek “Dokuz on eve böyle bir şey yapılmış. Çocuk işine de benziyor... Birtakım elinde şeylerle, çizikler yapmış gibi bir durum. Ama biz onu da takip ediyoruz” dedi.

Karapınar mahallesinin Alevilerin daha çok oldukları bir yer olduğunu ama sadece Alevi vatandaşların da yaşamadığını belirten Sodan vatandaşların bu çizikleri görünce kendilerine yönelik bir tehditten kuşkulandıklarını anlattı. Vali Sodan, “Öyle bir şeye müsaade etmeyiz. Rastgele çiziktirilmiş gibi, yazı yok, ibare yok, kesik kesik çizgiler var. Kırmızı keçeli kalemle yapılmış” diye konuştu.

‘Takip ediyoruz’

Adıyaman’da ne yakın zamanda ne de daha önce Alevi vatandaşlara yönelik bir saldırı olduğunu belirten Sodan, “Herkes arasında irtibat ve diyalog devam ediyor. Bu konu da belirsiz... Adıyaman o alanda örnek olacak bir ilimiz” dedi.

Emniyet Müdürlüğünün konuyu araştırdığını, bu tür çiziklerin sadece Alevi vatandaşların evine mi yapıldığı konusuna da bakıldığını ifade eden Sodan, “Bir çocuk tarafından yapılmış gibi geliyor. Belli olmaz tabi, takip ediyoruz” dedi. Sodan, kendisinin Alevi vatandaşlarla görüşmediğini ancak Emniyet Müdürü’nün birkaç vatandaşla görüştüğünü, onlara da herşeyin kontrol altında olduğunun söylendiğini ifade etti.

AKP'DEN İLK AÇIKLAMA

AK Parti Grup Başkanvekili ve Adıyaman
Milletvekili Ahmet Aydın, Adıyaman’da bazı evlerin işaretlendiği iddiasıyla
ilgili olarak, ”Oynamak istedikleri eğer oyunsa, Adıyaman oyun alanı değil ve bu
oyuna da gelmeyecektir” dedi.

Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, Adıyaman’ın huzur kenti olduğunu ve
bunu kimsenin bozamayacağını belirtti. Aydın, şunları kaydetti:

”Huzur ve barışın kenti, yaşadığı kardeşlik ve birlik ortamıyla ülkemize
timsal olmuş Adıyamanımız ne yazık ki hiç olmadık ve akla hayale sığmaz bir
çirkinliğin içine çekilmek istenmektedir. Türk’ü, Kürt’ü, Sünni’si ve Alevi’si
ile hep beraber bu topraklarda kardeşçe, birlik ve beraberlikle, barış ve
sükunetle yaşayan, akraba olan, bir olan, can olan Adıyamanımızla oynamak
isteyenler olabilir. Bunlar her zaman, her yerde ve her türlü provokatif ve
çirkin emellerle karşımıza çıkabilir. Yapılmak istenen her neyse, yanlış
yapıyorlar.

Adıyaman’da yapılmak istenen çirkinliğe mülki amirler ve emniyet
birimleri en hassas ve titiz şekilde yaklaşmaktadır. Adıyamanlılar müsterih
olsun. Onların, şahsiyetsizlerin yapmış oldukları fiillere itibar etmeyeceklerine
olan inancım tamdır. Her zaman bilinmelidir ki biz hep beraber aynı canız.
Oynamak istedikleri eğer oyunsa, Adıyaman oyun alanı değil ve bu oyuna da
gelmeyecektir. Benim hemşehrilerimin sahip olduğu aklıselim onlarda yok. Bizleri
kandırabileceklerini sanıyorlar ve unutmasınlar ki büyük yanılgı
içerisindeler.”

Olaya titizlikle ve en hassas şekilde yaklaşıldığını belirten Aydın,
emniyet birimlerinin her türlü tedbiri aldığını, kentte huzuru hiç kimsenin
bozamayacağını ifade etti.

Haberin Devamı