Gazete Vatan Logo

‘Bu hasta iyileşmeden masadan kalkmayacak’

Hendeklerin öz yönetim isteğiyle ortaya çıkmadığını söyleyen Demirtaş, “Ankara masayı devirip yerine tank koyduğu için direniyorlar. Madem hasta ameliyat masasına yatırıldı. İyileşmeden kalkmayacak” dedi.

‘Bu hasta iyileşmeden masadan kalkmayacak’

Diyarbakır’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) genişletilmiş olağanüstü genel kurulu ‘öz yönetimle demokratik ulusa’ başlığı ile başladı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hendek ve barikatların öz yönetim, özerklik isteğiyle ortaya çıkmadığını söyledi. Kürt gençlerinin tarihi bilinçle, travmayla, yaşanan acılarla yola çıkarak bu direnişi ortaya koydukları görüşünü savunan Demirtaş, “Savaşı şehirlere taşımak için değil, insanlarımız göç etsin diye değil. Zerre kadar siyasete, müzakereye, konuşmaya dair umut Ankara’da kalmadığı için, Ankara masayı devirip, masanın yerine tank koyduğu için direniyor insanlar. Madem hasta ameliyat masasına yatırıldı. Bu hasta oradan iyileşmeden kalkmayacak, bu direniş zaferle sonuçlanacak” dedi ve şunları ekledi:

‘Bu tarihsel kırılmanın...’

“Özellikle barikat ve hendek kazıldı, kriz buradan çıktı, barikat ve hendek öz yönetim talepleri sonucu ortaya çıktı gibi kısır bir tartışmaya cevap olsun diye bunları ifade ediyoruz. Barikat ve hendek, Kürt halkı öz yönetim istediği için kazılmadı. Barikat ve hendek, Ankara’da katliam planları yapanlar, o planları hayata geçirmeye başladığı için kazıldı. Öz yönetim, özerklik talepleri zaten insanlık var olduğundan beri vardır. Ve, aslında insanlık var olduğundan beri bu talep savaşların kaynağının temel nedenidir. İnsanlar, halklar kendini yönetmek ister. Başkası sizi yönetsin diye, başka bir beşeri irade tarafından bütün iradeniz teslim alınsın diye biz doğmadık. Tek bir kişi bile bunu kabul etmezken, Ortadoğu’nun en kadim köklü ve nüfus olarak da kalabalık olan Kürt halkı bunu niye kabul etsin. Tek bir birey bile başkasının kendisini yönetmesine izin vermez, isyan ederken bu halk bunu niye kabul etsin. Bugün yaşadığımız şey bu tarihsel kırılmanın sonuçlarıdır.”

Haberin Devamı

‘Korkacak bir şey yok’

“Özerklik eşittir hendek, barikat değildir. Özerklik onurlu yaşama hakkıdır. Eğer biri bunu kabul etmiyor, bırakın kabul etmeyi, bunu tartışmayı, bunun aklınızdan bile geçirilmesine bile izin vermiyorsa ve bunu aklından geçirenleri ‘ben tutuklayacağım, katledeceğim, diz çöktüreceğim’ diyorsa vallahi o barikat ve hendeği kazmışlarsa çok değil. Ne yapacaklar başka? Bunu söyledik diye eleştiriyorlar. İki temel mevzuyu netleştireceğiz. Birincisi Kürt halkının siyasi statü meselesi. Bu da özerklikle ilgili. İkincisi yine Türkiye’nin tamamını da ilgilendiren idari yönetim modeli, bu da özerklikle ilgili. Tıpkı yüzyıldır okyanusun altında kalan bir geminin yeniden okyanusun üstüne çıkıyor olması gibi Kürdistan kendi küllerinden yeniden doğuyor. Ortadoğu’da orta yerinde güneş gibi ışıldıyorsa dostlarımız bundan mutluluk duymalıdır, bize kardeş duyanlar, et ve tırnağız diyenler bundan mutluluk duymalı. Korkacak bir şey yok, gerçekler gün yüzüne çıkıyor.”

Haberin Devamı