Gazete Vatan Logo

‘Bu darbeyi kim yaptı’ o da bilmiyormuş

Eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı Kurmay Albay Barış, “Darbe teşebbüsünü sizce kim yaptı?” sorusuna şu yanıtı verdi: Ben sizden daha çok merak ediyorum

‘Bu darbeyi kim yaptı’ o da bilmiyormuş

Darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı’nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 kişinin yargılandığı davanın dokuzuncu celsesi, eski Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanı Kurmay Albay Muhsin Kutsi Barış’ın savunmasıyla başladı. TRT’nin işgali için Muhafız Alayı’ndan asker göndermekle suçlanan Barış, TRT’ye terörist saldırısı olduğu gerekçesiyle asker gönderdiğini ileri sürdü.

‘Muhakeme hatası’

Barış, Yurtta Sulh Konseyi üyesi olduğu iddialarını reddetti. Muhafız alay komutanı olarak her dönem sivil asker pek çok kişi tarafından ziyaret edildiğini belirten Barış, 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde kendisine yapılan ziyaretlerin darbe planlamasına ilişkin olduğu yönündeki iddiayı kabul etmedi. Hakim Dik’in sorularını yanıtlayan Barış, kendinden önceki alay komutanı Tanju Posor’u, izne çıkacağı için 15 Temmuz’da arayıp birlikteki silahını almasını istediğini anlattı. Başkan Dik’in, “Mesaj geldi, gördünüz. Siz de darbe teşebbüsü olduğunu söylüyorsunuz” demesi üzerine Barış, bunu söylemediğini, kendisinin darbeci olmadığını savundu. Barış, “Ben, muhakeme hatası yapan, şanssızlığı da bu olan bir albayım. Darbeci olmadığım gibi bu faaliyetin içinde kendi irademle yer almadım. Sakatlanan irade söz konusu” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

TRT’deki darbe bildirisi

Buna karşılık Başkan Dik, “Tehdit zoruyla mı silah zoruyla mı oldu?” diye sordu. Barış’ın, “Bu mesajı aldığımda olayın emir komuta zinciri içinde olduğunu düşünüyordum” sözleri üzerine Başkan Dik, “Emir komuta zinciri içinde olduğunda darbe olmuyor mu? Gelen mesajda, ‘ülke yönetimine el koyuldu, hükümet feshedildi, meclis askıya alındı’ yazıyor. Onu da okumuşsunuz” diye konuştu. Barış ise “O üçüncü mesajdı. Ona göre hareket ettim zaten. Terörist saldırıya karşı müdahale edin diyor” ifadelerini kullandı. Başkan Dik’in, “Müdahale TRT’de bildiri mi okutmak oluyor?” sorusu üzerine de Barış, TRT’ye saldırı olduğunun söylenmesi üzerine gidildiğini, mesajları resmi kanaldan aldığını söyledi.

Haberin Devamı

‘Bütün Türkiye duydu’

Başkan Dik’in, gelen mesajlarda Cemil Turhan ve Mehmet Partigöç’ün imzasının bulunduğunu hatırlatarak, bu kişilerin kendisine emir verme yetkisi bulunup bulunmadığını sormasına karşılık Barış, bu mesajlarla işlem yapmadığını, teyidini almaya çalıştığını kaydetti. Bunun üzerine Hakim, “Teyidi televizyonda 11’den itibaren bütün Türkiye duydu” dedi.

‘Ben de bilmiyorum’

Barış, Başkan Dik’in “Darbe teşebbüsünü sizce kim yaptı?” sorusunu ise “İnanın, bütün samimiyetimle söylüyorum, ben sizden daha çok bu darbeyi kimin yaptığını merak ediyorum” diye yanıtladı. Savcının, “Ümit Gencer ifadesinde, darbe bildirisini sizin okumanızı istediğinizi söylüyor” demesi üzerine Barış, bunu kesinlikle kabul etmediğini, bildiriyi bir kez televizyonda dinlediğini savundu. Bildirinin kimin adına okunduğu sorusuna ise, “Herhalde Yurtta Sulh Konseyi adına okunmuştur, bilmiyorum” dedi.

‘Kasırga’nın kaçırılmasından haberim yok’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Aydın’ın, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni neden korumadınız?” sorusu üzerine de Barış, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin dış emniyetini alan 40-50 personeli bulunduğunu belirterek, şunları savundu: “Ben Muhafız Alay Komutanıyım, oraya farklı birlikten tank, ZPT gitmiş bunlar benim dışımda. Fahri Kasırga nerede kaçırıldı hiç bir dahlim yoktur. Sayın Genel Sekreterin konutu komutan konutlarındadır. Kaçırılmasından en ufak bir haberim olsa izin vermezdim.”

Haberin Devamı