Gazete Vatan Logo

Boru hatlarına atlı koruma

İngiliz haber ajansı Reuters, Türk yetkililere dayandırdığı haberinde, son dönemde PKK militanlarının yeniden hedef almaya başladığı petrol boru hatlarının atlı devriyeler tarafından korunacağını öne sürdü

Boru hatlarına atlı koruma

Ajansa konuşan üst düzey bir enerji yetkilisi, PKK’nın eski yöntemlerine geri dönüş yaptığını ve enerji altyapısına zarar vermeyi amaçladığını belirtti. Haberde Ceyhan boru hattına geçen hafta gerçekleştirilen saldırı nedeniyle meydana gelen maddi kaybın 250 milyon doları aştığı vurgulandı.

Türk yetkililer, ilk etapta, Irak boru hattının Silopi’den Ceyhan’a kadar olan 650 kilometrelik bölümüne termal kameralar yerleştirileceğini kaydetti. Kameraların saldırıların en fazla gerçekleştirildiği noktalara yerleştirileceğini belirten yetkililer, hat boyunca atlı devriyelerin dolaşacağını da sözlerine ekledi.

Saldırıları kesmez

Atlantik Konseyi’ne bağlı Refik Hariri Ortadoğu Merkezi’nden Aaron Stein, en iyi güvenlik önlemlerinin bile benzer saldırıların önüne geçemeyeceğini söyledi. Stein, “Burada yüzlerce kilometrelik bir hattın 7 gün, 24 saat gözetlenmesinden bahsediyoruz. Bu imkansız” diye konuştu.

Kürtler de rahatsız

Irak boru hattından her gün 650 bin varil ham petrol aktarılıyor. Kerkük petrolünün ihracatına yönelik aksamalar Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin de tepkisine yol açıyor.

Haberin Devamı

Kuzey Irak Petrol Bakanlığı yayınladığı son açıklamada, boru hattına gerçekleştirilen saldırıların Kürdistan bölgesinin ekonomisine ve güvenliğine zarar verdiği vurgulandı.