Gazete Vatan Logo

Bombalara karşı cepten uyarı!

Yaklaşık 5 yıldır bombardıman altında yaşayan Suriyeliler, hava saldırılarına karşı cep telefonlu uyarı sistemi geliştirdi. Bir grup aktivist ve yazılımcının, eski bir ABD’li diplomatın yardımıyla geliştirdiği sistemle, 200’den fazla can kurtarıldı

Bombalara karşı  cepten uyarı!

İç savaş yüzünden ülkeleri kan gölüne dönen Suriyelilerin, bir savaş uçağının sesini duyduklarında ya da titreşimini hissettiklerinde hayatta kalmak için derhal sığınacak bir yer bulmaları gerekiyor. Bu, onların ‘normali’ olmuş durumda. Ancak artık onları bombalara karşı koruyacak bir aplikasyon var. Suriyeli birkaç aktivist ve yazılımcının, eski bir ABD’li diplomatın da ekonomik desteğiyle geliştirdiği ‘Hâlâ Systems’ adındaki mobil uygulamasının, bugüne kadar 200 kişinin hayatını kurtardığı tahmin ediliyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, uyarıyı aldıktan sonra bulundukları yeri terk eden veya sığınaklara giren 200 kişi, bombaların hedefi olmaktan kurtuldu.

‘Dikkat uçak geliyor’

Washington Post’un haberine göre, can güvenliği tehlikede olan Suriyeli kullanıcılarına günde ortalama 140 uyarı gönderen mobil uygulama, önce, birbiriyle uyumlu bir iletişim halinde bulunabilecek insanlara ihtiyaç duydu. Bunun üzerine, bazılarının Rus ve Suriye hava üslerinin yakınlarında yaşadığı öğretmen, mühendis ve hatta çiftçilerden oluşan gözlem ekibini oluşturdu. Bu gönüllü gözlemciler, canları pahasına 8 saatlik vardiyalarla gökyüzünü izlemeye; havada bir hareketlilik gördüğü anda da aracın yönü, konumu ve modeli hakkındaki bilgileri kullanıcılarla paylaşmaya başladı.

Haberin Devamı

Sokakta siren sesleri

Ekip, yazılımı geliştirdikçe araçla ilgili daha detaylı bilgiler vermeye başladı. Uygulama şimdi, hava saldırısı ihtimalini hesaplıyor ve saldırının gerçekleştirileceği hedefi tahmin ediyor. Uyarıların sosyal medya hesaplarından paylaşılması üzerine internet üzerinden bir kırmızı alarm durumuna geçilmesi de tetiklenmiş oluyor. Bir hava saldırı aracı bölgeye yaklaştığı zaman sokaklar siren sesleriyle inliyor, aileler çocuklarını alıp bodrum katlarına koşuyor.

Kimyasalı da haber verdi
Nisan 2017’de, gözlemcilerden biri olan Mahmut el Hasna, bir pilot ile komuta merkezi arasındaki sinyali tespit ederek mobil uygulama üzerinden uyarı yolladı. “Bunun bir kimyasal saldırı olduğuna eminim. İnsanlara maske takmalarını söyleyin” dedi. Dakikalar sonra saldırı aracından İdlib’teki Han Şeyhun’a sinir gazı atıldı ve birçok insan uykusundayken yaşamını yitirdi. Hâlâ Systems ile kaç yaşam kurtulduğu ise bilinmiyor. Mahmut el Hasna, “O gün keşke daha fazla insan o uyarıyı alsaydı” demişti. Ancak Mayıs ayında kendisinin İdlib’de bir saldırıda hayatını kaybettiği öğrenildi.
2 milyon kişi kullanıyor
Günde yaklaşık 140 uyarıyı ortalama 8.9 dakikada bir veriyor.

200 kişinin canını kurtardı.

250 binden fazla sivilin travmaya bağlı stres bozukluğunu azalttı.

1.000’den fazla yaralanmayı engelledi.

2.100.000 kişi kullanıyor.

Suriye’nin 9 bölgesine hizmet veriyor.

Haberin Devamı