Gazete Vatan Logo

‘Bizi cellada teslim etmeyin’

‘Bizi cellada teslim etmeyin’

Ergenekon sanıkları, Yargıtay Başsavcısı’nın itirazıyla kararın bozulması formülü için, “Bizi cellatımızın insafına mı terk etmek istiyorlar” dedi.

Kritik davalarda yeniden yargılama formülü için devletin zirvesiyle temaslar yapan Türkiye Barolar Birliği(TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, dün Silivri Cezaevi’nde İlker Başbuğ, Doğu Perinçek, Tuncay Özkan ve Bilgin Balanlı’yı ziyaret etti. Daha sonra ’Vardiya Bizde Platformu’ üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Feyzioğlu, önerilerini şöyle özetledi:


Üç kritik öneri

“Birinci olarak geçici 2’inci maddenin kaldırılması suretiyle özel görevli mahkemeler tamamen kapatılacaktır. İkincisi Yargıtay’da görülmekte olan henüz kesinleşmemiş olan davaların bir kanun hükmüyle bozulması ve yeniden yargılanması bu şekilde sağlanacaktır. Üçüncüsü, yine Temmuz 2012’den sonra verilmiş ve kesinleşmiş olan davalarda da bu hükümleri, TBMM tarafından antidemokratik olduğu sabit görülmüş mahkemeler verdiği için yeniden yargılamanın yolu açılmaktadır.”


Kanadoğlu’nun önerisi

Feyzioğlu, Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, CMK 310’a dayanarak hükmün ’sanık lehine’ bozulması için Yargıtay’a başvurabilir. Bu durumda dosya Ceza Genel Kurulu’nda görülür. Oradan tahliye ve beraat yolunda karar çıkabilir” formülüne de değindi. Kanadoğlu’nun iyi niyetinden şüphesi olmadığını dile getiren Feyzioğlu, cezaevinde görüştüğü kişilerin bu formülü “Bizi cellatımızın insafına mı terketmek istiyorlar” diye değerlendirdiklerini aktardı.


Adil yargılama talebi

Feyzioğlu, şöyle devam etti: “Suçsuz olduğunu haykıran insanlar af değil, adil yargılanma adil yargılamanın sonunda beraat istemektedirler. Öte yandan siyasi iktidar da defalarca bir affın olmayacağını dile getirdi. Af bir seçenek olmaktan çıktıktan sonra geriye yargı yoluyla temizlemekten başka bir çözüm kalmıyor.”


Tutukluluk 2 yıla çekilirse...

Feyzioğlu, bugün dahi tutuklulukta azami sürenin uzun olduğunu, yasama organının tutuklulukta azami süreyi 2 yılla sınırlayan bir düzenleme yaptığı anda yargının bunu tespit edip tahliye kararı vermesinin kaçınılmaz olacağını söyledi. Metin Feyzioğlu, hükümlüler konusunda ise yeniden yargılama başladığı anda bu kişilerin “Hükümlü sıfatları ortadan kalkıp yeniden yargılanan kişilere” dönüşecekleri için yargılanmaya başladıkları andan itibaren mahkemelerce derhal tahliye kararının verilmesinin mümkün olduğunu dile getirdi.

Tam destek verdiler

Cezaevindekilerden koşulsuz destek aldığını açıklayan Metin Feyzioğlu, “İçeridekiler şu mesajı tekrar tekrar verdiler; rüşvet ve yolsuzluk soruşturması sonuna kadar devam etsin ama sakın birileri bizi yolsuzluk soruşturması yapılıyor diye burada unutmaya veya takasa kalkmasın” ifadelerini kullandı. Feyzioğlu, “Kununu isteseler bir haftada 10, 15 günde çıkartırlar. Ardından Yargıtay bir günde bozar. Genel mahkelemelere de aynı gün kararını verir” diye konuştu.

Tutuklu yakınları Feyzioğlu için “Türkiye seninle gurur duyuyor” sloganı attı.


‘İki yılım çalındı, daha ne kadar sürecek?’

Ergenekon Davası’nda müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tahliye talebi reddedildi.


Mahkeme: Biz karar veremeyiz

“Gelinen noktada TSK ve personeline yönelik asılsız iddialar ve suçlamalar yöneltildiği herkes tarafından kabul ve beyan edilmektedir” denilen dilekçe mahkeme tarafından dün karara bağlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararında,“5 Ağustos 2013 tarihinde kovuşturma sona ermiştir. Biz bu konuda karar veremeyiz. Yeniden karar verilmesine yer olmadığına” ifadelerini kullandı.


Başbuğ twitter hesabından, “Ortada, çalınan kocaman iki yıl var. Benim hayatımdan, ailemin hayatından ve yakınlarımın yaşamından çalınan; daha bu hırsızlık, gasp ne kadar devam edecek onu da bilmiyorum. Benden iki yıl çaldılar, ama yaşamından daha fazla yıl çalınan o kadar kişi var ki, onları unutmak mümkün mü?” diye yazdı.


AK Partili Üstün İTİRAZ ETTİ:

Darbe cezasız kalır

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun özel yetkili mahkemeler ile ilgili önerisine karşı çıkarak, “Sıfırdan yargılamanın önünü açacak bir süreç ve af öneriyor. Bu yargılamada, yargılananların küçüğü büyüğü tahliye olur. Darbe suçunun da cezasız kalma ihtimalini içeren bir süreçle karşı karşıya kalırız” dedi.


Üstün, dün düzenlediği basın toplantısında, soru üzerine, şöyle konuştu: “Dava bitmiş ve davada bir yanlışlık var ise önümüzde tüketilmesi gereken birtakım süreçler var. Bunlardan bir tanesi, bir yanlışlık varsa mutlaka Yargıtay’da aynı Balyoz davasında olduğu gibi ince ayarlı bir çalışmayla mağdur olan kişilerin mağduriyetlerini giderecek bir Yargıtay kararı çıkarılabilir. İkincisi Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakları vardır, bu henüz tüketilmemiştir. Bunun nasıl etkin bir rol olduğunu son milletvekili tahliyesinde gördük. Üçüncü bir hak da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitme hakları vardır.”

Haberin Devamı