Gazete Vatan Logo

Genelkurmay'daki zirvenin perde arkası

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, o zirveyi anlattı.

Genelkurmay'daki zirvenin perde arkası

Ergenekon ve Balyoz başta olmak üzere askerlerin yargılandığı bazı davalarda yeniden yargılama tartışmaları sürerken Genelkurmay Başkanlığı'nda Anayasa Mahkemesi ve askeri yüksek yargı organlarının üyelerine verilen bir yemek tartışma yarattı. Yemekte Ergenekon ve Balyoz gibi askerlerin yargılandığı davaların konuşulduğu iddia edilirken Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç iddiaları kesin bir dille yalanladı.



GENELKURMAY'DA AĞIRLANDILAR

Genelkurmay Başkanlığı, 18 Aralık'ta Anayasa Mahkemesi ve askeri yüksek yargı organları üyelerine bir yemek verdi. Yemeğin, 6 ay önce Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve yakın çalışma ekibine verdiği yemeğe karşılık olarak verildiği belirtildi. Yemeğe Genelkurmay Başkanı Özel ile 2. Başkan Yaşar Gürel, Genelkurmay Genel Sekreteri Metin Özbek, Genelkurmay Adli Müşaviri Muharrem Köse, AYİM (Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı) Abdullah Arslan, AYİM Başsavcısı Hasan Mutlu, Askeri Yargıtay 2. Başkanı Mehmet Ali Uzun'un yanı sıra Anayasa Mahkemesi üyeleri katıldı. Yemek, Başbakan Erdoğan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın, yeniden yargılama tartışmasını başlatan "Milli orduya kumpas" ifadelerini kullandığı 25 Aralık tarihli köşe yazısından bir hafta önce gerçekleşti.

KILIÇ: "TEK KELİME EDİLMEDİ"

Yemekte Genelkurmay yetkililerinin Ergenekon ve Balyoz başta olmak üzere askerlerin yargılandığı davalarda mağduriyetler ve hukuka aykırılıklar yaşandığını söyledikleri iddia edildi. Ancak Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, bu iddiaları net bir şekilde yalanladı. Kılıç "Yeniden yargılama konusu ya da önümüze gelecek bazı davalarla ilgili konular hiç konuşulmadı. Sayın Genelkurmay Başkanı çok kibar bir insan. Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurular nedeniyle baktığı ya da önüne gelebilecek konularla ilgili konuşulmasının bizi sıkıntıya sokacağını elbette bilir. Bu yüzden bu konularla ilgili yemekte tek bir kelime bile edilmedi" dedi.

Orgeneral Özel'le bir sohbetlerinde "hiç bir araya gelemediklerine" dair konuşmalar geçmesi üzerine, 6 ay kadar önce Özel ve arkadaşlarına Anayasa Mahkemesi'nde bir yemek verdiklerini belirten Kılıç "Kendileri de nezaketen böyle bir karşılık verdi. Askeri yargı başkanları, başsavcılar, adli müşavir hepsi oradaydı. Biz de kalabalıktık. 12-13 arkadaşımız vardı. Yaklaşık bir saat yemek yiyip, sohbet ettik. Devam eden dosyalarla ilgili veya yargısal konulara hiç girilmedi" dedi.

Kılıç, yemekte sadece Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Arslan'ın Anayasa Mahkemesi'nin askeri disiplin yargılamalarını etkisiz kılacak bir kararını gündeme getirdiğini söyledi. Kılıç, bu davanın da bitmiş bir dava olması nedeniyle konuşulmasında bir mahsur olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı