Gazete Vatan Logo

'Bize inanın...'

Balyoz davası hakiminden sanıklara savunma süresi teminatı

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce karar bağlanan aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller H. İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı 'Balyoz Planı' davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşması başladı. Duruşmada yaklaşık 120 sanık avukatı savunmalarını yapacak.Tutuklu sanıklar Yargıtay’da görülecek Balyoz davasının temyiz davasına katılmayacak.

Duruşmalar, savunmalar tamamlanıncaya kadar adli tatilde de kesintisiz sürecek.

Duruşma salonu şeklinde düzenlenen Yargıtay konferans salonundaki duruşmaya, sanık avukatları, aileleri ve yakınları katılıyor. Basın mensupları için de özel yer ayrılan duruşma salonuna giriş için özel kartlar hazırlandı. Salona ilk basın mensupları ve avukatlar alındı.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Duruşmaya katılanlar, kimlik karşılığı aldıkları kartları salon girişinde barkodlara okutarak içeri giriyor. Kartı olmayan kimse salona alınmıyor. Avukatlar ve basın mensupları isim listesinden kontrol edilerek içeri alınıyor. Bu sırada görevlilerle avukatlar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Katılımcılar inşaatı tamamlanan Vekaletler Caddesi'ndeki yeni nizamiyeden üstleri aranarak içeri alındı.

Her kurumdan bir muhabirin takip etmesine izin verilen duruşmanın başında görüntü alınmasına izin verilmedi.

Salon içine yerleştirilen bilgisayar ekranlarında, duruşma salonunda ses ve görüntü kaydedilmesi ve nakledilmesinin yasak olduğu, ses ve görüntü alanların 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı hatırlatıldı.

BAŞKAN ERTUĞRUL: DURUŞMA DÜZENİNİ BOZANA GEREKEN YAPILIR

Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki heyette üyeler, Fikriye Şentürk, Hamza Yaman, Ahmet Toker ve Abdurrahman Kavun yer alıyor. Savunma makamında, Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Altınyüzük bulunuyor.

Duruşmaya ilişkin kuralları hatırlatan Başkan Ertuğrul, duruşmaların sabah 09.00'da başlayıp12.00'de ara verileceğini, 13.30'da tekrar başlayacak duruşmaların pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günlerinde kesintisiz devam ettirileceğini söyledi.

Mevzuat uyarınca duruşmalarda sanıkların bulunamayacağını hatırlatan Ertuğrul, savunmaların, duruşmalı temyiz incelemesi talebinde bulunan avukatların alfabetik sıralamasına göre yapılacağını, sıranın değiştirilmesi taleplerinin dikkate alınmayacağını bildirdi.

Ertuğrul, Yargıtay'daki temyiz incelemesine ilişkin davanın ilgili yasalar uyarınca kendine özgü olduğunu ifade ederek, duruşma düzenini bozanlara karşı gerekenin yapılacağı uyarısında da bulundu.

DURUŞMA ÖNCESİ EYLEM

Balyoz Planı davasının temyiz duruşması öncesinde sanıklara destek vermek isteyen bir grup, Yargıtay yakınlarında toplandı. Aralarında sanık yakınlarının da bulunduğu bir grup, erken saatlerden itibaren davanın ele alındığı Yargıtay önüne geldi. Vekaletler Caddesi'nde barikat oluşturan polis, kalabalığı Yargıtay binasına yaklaştırmadı.

Ellerinde Türk bayrakları bulunan, sarı fular takan ve arkasında balyoz resmi bulunan tişörtler giyen kalabalık uyarılara rağmen dağılmazken, davayı izlemek üzere Yargıtay önüne gelen eski bakanlardan Yaşar Okuyan, ailelere ve avukatlara yapılanları "nezaketsizlik" olarak nitelendirdi. Okuyan, "Avukatlar, aileler engelleniyor. İnsanlar müebbetle yargılanıyor. Aileler haklı olarak endişeleniyorlar. Bu görüntü Türkiye'ye yakışmıyor" diye konuştu.

AVUKATLAR POLİSLE TARTIŞTI

Yargıtay'a gelen bazı sanık avukatları da hakimlerce hazırlanan listede isimleri bulunmadığı gerekçesiyle polis tarafından içeri alınmadı. Polisin yetki belgesi veya vekaletname sormasına tepki gösteren avukatlar, bir süre güvenlik güçleriyle tartıştı. Bunun üzerine kalabalık da alkışlarla avukatlara destek oldu. Daha sonra avukatlar kimliklerine bakılarak içeri alındı. Avukatların ardından sanık yakınları da kimlikleri kontrol edilip Yargıtay'a girdi.

Başkan Ekrem Ertuğrul, sanık avukatlarından Ali Rıza Dizdar'ın savunma yapmak için öncelik istediği dilekçesinin kendilerine ulaştığını belirterek, duruşmayı açmadan önce yaptığı açıklamayı hatırlattı.

Heyet olarak savunmaların avukatların soyadına göre alfabetik yapılmasına karar verdiklerini söyleyen Ertuğrul, hangi nedenle olursa olsun savunma sırasında değişiklik yapılmayacağını, taleplerinin değerlendirilmeyeceğini söyledi.

Dizdar'ın dilekçesini daha önceden gönderdiğini belirterek, itiraz etmesi üzerine, Başkan Ertuğrul da taleplerin kabul edilmeyeceğini yineledi.

Listelerin duruşmalı temyiz isteklerine göre düzenlendiğini ifade eden Ertuğrul, "Heyetimiz böyle bir karar aldı, bunu tekrar değerlendirmeye almayacağımızı belirtmek isterim" dedi.

Ertuğrul, savunmaların bu sıralamaya göre yapılacağını, sırası geldiğinde salonda bulunmayanların tüm savunmalar bittikten sonra dinleneceğini kaydetti.

'KISITLAMAYACAĞIZ BUNA İNANIN'

Ekrem Ertuğrul, "Burada kimsenin savunma hakkını kısıtlamayacağız, bunan inanın" dedi.

Söz alan Avukat Celal Ülgen'in, "Sesinizi yükselttiniz. Bunu avukatlar olarak kabul etmemiz mümkün değil. Lütfen avukatlara karşı sesininizi yükseltmeyin" demesi üzerine Başkan Ertuğrul, "Sizden talimat alacak değilim" dedi.

Duruşma kurallarını hatırlattığını, herkesin savunmasını alacaklarını söyleyen Ertuğrul'un, "İlk derece mahkemesinde aleni bir duruşma yapıldı, her söylenen sözün basın ve izleyiciler tarafından 75 milyonun bilgi sahibi olması sağlandı" şeklindeki sözleri de salonda tepkiyle karşılandı.

Buradaki duruşmada da aleni duruşma yapıp, Yargıtay'ın fiziki imkanları çerçevesinde sözlü beyanların alınacağını vurgulayan Ertuğrul, "Tutuklu sanıklar burada olmadığı için onların hakkını korumak adına her avukat buraya gelecek savunmasını yapacak. Sınırlama yapmayacağız, savunmanızı sınırlamayacağız" diye konuştu.

DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

Avukatlar, iddianamadeki sanık sırasına göre savunmalara hazırlandıklarını belirterek, ortak savunma hazırladıklarını, soyadı sıralamasına göre bunu yapmalarının mümkün olamayacağını dile getirdiler. Avukatlar, Başkan Ertuğrul'dan, konuyu değerlendirmek üzere 10 dakika ara istedi.

ARANIN ARDINDAN İLK SAVUNMA BAŞLADI

Duruşmaya verilen aranın ardından sanık Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Kazım Yiğit Akalın savunmasına başladı.

Haberin Devamı