Gazete Vatan Logo

‘Birinci turda biter!’

AK Parti Sözcüsü Çelik’in İhsanoğlu yorumu: “Hayretler içerisindeyim. (Bahçeli ve Kılıçdaroğlu) Kendilerini aşağıladıklarının farkında değiller”

CHP ve MHP’nin ‘Çankaya adayı olarak’ Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu üzerinde uzlaşmalarından sonra Ak Parti cephesinden ilk tepki Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’ten geldi. İşte Çelik’in İhsanoğlu yorumu:

‘Niye siyaset yapıyorlar?’

“Hem Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, sürekli ‘siyasetçi olmasın’ dediler. Hayretler içerisindeyim, bu siyaset bu kadar kötü bir şeyse niçin yapıyorlar siyaseti? Kendilerini aşağıladıklarının farkında değiller.”

‘Taklitler zorlamaz’

“CHP - MHP birleşmesi, CHP ve MHP’ye sonuç getirmedi. Seçimde kazanan yine AK Parti’nin tezleri oldu. CHP’li seçilemez diyor, MHP’li de seçilemez diyor. Ne yapalım? Efendim muhafazakar olsun, bürokrat da olsa, belki bununla kurtarırız kendimizi. Vural Savaş, Sabih Kanadoğlu aday falan yapılmıyor. Bütün CHP kadrolarının bunun arkasında kilitlenmesini beklemek bir hayal olur.”

“Kendi dünyalarında siyasi atmosferlerinde bir aday bulamadılar. Gittiler İhsanoğlu’nu buldular. Biz de diyoruz ki bakın, muhafazakar camiadan medet ummaları, oradan birine sarılmaları onları kurtarmayacak. Hiç zorlamaz, bütün taklitler. Ben kesinlikle 10 Ağustos’ta bu iş birinci turda biter. İster sayın Erdoğan, ister sayın Gül, ister başka bir arkadaş olsun. AK Parti’nin göstereceği aday tek başına AK Parti’den almayacak.”

Haberin Devamı

‘Biz seçtirdik’

“İhsanoğlu, İslam İşbirliği Konferansı Başkanı’ydı. Bizim seçtirdiğimiz... Şimdi üniversite rektörü. Abdullah Gül tayin etmiştir. İhsanoğlu da, sayın Başbakanımızın büyük gayretleri sonucu takdim edilmiş bir adaydır. Sayın İhsanoğlu’nun, genel sekreterliği kendi propagandasıyla, bilek gücüyle olmuş bir şey değil. Hükümetin yaptığı bir şey. Bu bir siyasi mühendisliktir. CHP’li vekillerin bile hemfikir olmadığı bir adayı çatı adayı diyorsunuz.”

‘Çatısı ulusalcı’

“Bir çok açıklama var. Efendim biz sağa açılmıştık, İslamcılığa açılıyorduk diyenler var. Bu çatı patır kütür akar diye tweet atan vekiller var. CHP’li vekilleri bile hoşnut etmeyen bir aday. MHP’ye gelince, MHP’nin tabanı milliyetçi muhafazakardır. Ulusalcılık farklı şeylerdir. Bugünkü çatısı ulusalcıdır. Ulusalcılık, bütün manevi sinirleri alınmış milliyetçiliktir. Dolayısıyla referandumda o ekibin aslında önemli bir kısmı AK Parti’yi desteklediğini biliyorum.”

Haberin Devamı

‘Olsa olsa bizden vekil adayı olur’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop: “Halk tarafından seçilme olmasaydı, parlamentodan seçilen biri olsaydı, o zaman anlaşılabilirdi. Sahaya inecek, şehir şehir gezecek, miting meydanlarında konuşacak, halkı toplayacak bir isim olarak, o anlamda siyaset yapacak bir isim gibi görünmüyor. Bir seçimlik, kullanımlık aday olsun istiyorlar. Ekmeleddin Bey, MHP’nin adayı olamaz, milletvekilli adayı olabilir mi, olamaz. Kendi partisinin başına getiremeyeceği ismi, bu ülkenin başına getirmeyi öneriyorlar. MHP’li değil, CHP’li değil. CHP ile doku uyuşmazlığı var. Olsa olsa AK Parti’de bir milletvekili adayı olabilir. Ezher Şeyhini bile aday gösterse, başarılı olması mümkün değildir. Ekmeleddin Bey, Türkiye’yi 30 yaşında görmüş bir adam. Mısır’dan transfer.”

Haberin Devamı

‘Kılıçdaroğlu görse tanımaz’

AK Partili Burhan Kuzu: “Muhalefetin bitişi. Erdoğan düşmanlığı bunları böyle olmadık isimler üzerinde mutabakata zorluyor.’Kaç aydır çalıştı da bir aday bulamadılar, çatıya çıkacak bir aday bulamadık’ demesinler diye sonunda bir aday buldu, çatıya çıkaracak. Yani bu aday orada durur mu, duramaz mı düşer mi düşmez mi hiç onu düşünmüyorlar. Kılıçdaroğlu Ekmeleddin Bey’i görse tanımaz. İsmini bile doğru dürüst söyleyemiyor. ‘İslamoğlu’ diyor. Yolda karşılaşsınlar geçer giderler, birbirini bilmez. Birisi tutuşturmuş o ismi eline, o da dolaştırıyor.”

MHP’li Bal: İlk turda seçilecek

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal: “Çatı adayı çalışması böyle güzel bir şekilde sonuçlanmıştır. Takdir yüce milletimizindir, inşallah milletimizde sağduyusuyla aklı selimliğiyle diktatörlüğe doğru bir gidişi engelleyecektir. İlk turda sayın İhsanoğlu’da Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı olarak seçilecektir.”