Gazete Vatan Logo

Berberoğlu için müebbet talebi

MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili görüntülerin yayınlanmasına ilişkin mütaalasını açıklayan savcı milletvekili Enis Berberoğlu hakkında müebbet, Can Dündar ve Erdem Gül hakkında ise “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapislerini talep etti

Berberoğlu için müebbet talebi

MİT TIR’larının durdurulmasıyla ilgili görüntülerin yayınlanmasına ilişkin Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve CHP’li milletvekili Enis Berberoğlu’nun yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. MİT TIR’ları görüntülerini Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a verdiği iddia edilen CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında “siyasal veya askeri casusluk” ve “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı. İddianamenin İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen MİT Tır’ları dava dosyasıyla birleştirilmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Erdem Gül ve CHP’li milletvekili Enis Berberoğlu ile avukatları hazır bulundu.

‘Askeri casusluk’

Duruşma savcısı mütalaasında Enis Berberoğlu hakkında “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk yoluyla açıklamak” suçlarından müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istedi. Savcı Can Dündar ve Erdem Gül hakkında ise “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapislerini talep etti.

Haberin Devamı

Dosyaları ayrılmıştı

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin davada “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan mahkum edilmişti. Mahkeme Dündar’ı 5 yıl 10 ay, Gül’ü ise 5 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. FETÖ/PDY örgütünün varlığı yönünde henüz bir yargı hükmü olmadığını belirten mahkeme, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü olamayan örgüte yardım şeklinde yüklenen suçtan da herhangi bir hüküm kurulamayacağını belirterek, “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım” suçundan açılan davanın ayrılmasına karar vermişti. Enis Berberoğlu hakkındaki dava dosyasının, Can Dündar ve Erdem Gül’ün dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verilmişti.

Haberin Devamı

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

‘Bu örgüt gazetecilik örgütüdür’

Dava sonrasında CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül adliye önünde açıklama yaptı. Berberoğlu, “İlk duruşmayla ikinci duruşmam arasındaki 55 gün içinde üç kişilik mahkeme heyetinin tamamı değişti, başkan dahil... Başka bir şey söylememe gerek var mı bilmiyorum” dedi. Erdem Gül ise, “Evet söylüyorum biz bir örgütün üyesi olabiliriz bu örgüt gazetecilik örgütüdür” diye konuştu.