Gazete Vatan Logo

Bekara ev kiralamayan ev sahibine ceza var mı? Ayrımcılık yasağı ihlali nedir?

Son yıllarda sık sık gündeme gelen, ev sahiplerinin bekara ev vermeme durumu bu sefer mahkemeye taşındı. Bekar ve erkek olduğu için ev kiralayamayan kişinin Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na (TİHEK) yaptığı başvuru değerlendirildi. TİHEK, ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi. Peki, Bekara ev kiralamayan ev sahibine ceza var mı? Ayrımcılık yasağı ihlali nedir? Bekara ev vermeyen ev sahibi ne kadar ceza alır? İşte detaylar…

Bekara ev kiralamayan ev sahibine ceza var mı? Ayrımcılık yasağı ihlali nedir?

Bekara ev kiralamayan yandı! Cezası var! Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekar ve erkek olduğu için ev kiralayamayan kişinin yaptığı başvuruda, ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verdi.

BEKARA EV KİRALAMAYAN EV SAHİBİNE CEZA VAR MI?

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekar ve erkek olduğu için ev kiralanmayan kişinin yaptığı başvuruda, "medeni hal" ve "cinsiyet" temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmetti, ev sahibine uyarı cezası verdi.

TİHEK'in kararına göre, Kırklareli'de yaşayan bir kişi, internette gördüğü kiralık ev ilanı için ilan sahibini aradı ve evi kiralamak istediğini belirtti. Ev sahibinden "erkeklere ve öğrencilere ev veremeyeceği" yönünde cevap alan başvurucu, ayrımcı muameleye maruz kaldığını ileri sürerek TİHEK'e başvurdu.

 İddialara karşı yazılı görüş talep edilen ev sahibi, yapılan görüşmede başvurucuya, evin bulunduğu binanın aile aparmanı olduğunu ve aile birliği olan kişilere kiraya vermek istediğini söylediğini bildirdi.

Haberin Devamı

BEKARA EV VERMEYEN EV SAHİBİ NE KADAR CEZA ALIR?

Başvuruyu değerlendiren TİHEK, "medeni hal" ve "cinsiyet" temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmetti. TİHEK ayrıca, ev sahibine 4 bin lira idari para cezası verilmesine, bu cezanın uyarı cezasına dönüştürülmesine karar verdi.

AYRIMCILIK YASAĞI İHLALİ NEDİR?

Anayasa'nın 10'uncu maddesine aykırı kabuk edilen TİHEK'in kararında, herkesin kanunlar önünde eşit olduğu ve Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" hükmünün yer aldığı aktarıldı.

6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nda ise herkesin hukuken tanınmış haklardan yararlanmada eşit olduğunun düzenlendiği belirtilen kararda, ayrımcılığın ise yasaklanmış olduğu ifade edildi.