Gazete Vatan Logo

BDP ısrar etti Diyarbakır karıştı

BDP ısrar etti Diyarbakır karıştı

BDP’nin yapmak istediği ancak valiliğin izin vermediği miting nedeniyle dün Diyarbakır savaş alanına döndü. Mitingin yapılması planlanan İstasyon Meydanı’na girmek isteyen BDP’lilere polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Sert müdahalede BDP’li vekillerden Emine Ayna tazyikli suyla ıslanırken, Pervin Buldan’ın ayağına gaz bombası kapsülü isabet etti... Gültan Kışanak da yerlerde sürüklendi.


Diyarbakır, BDP’nin ‘Özgürlük İçin Demokratik Direniş’ adıyla yapmak istediği ancak valilik tarafnıdan izin verilmeyen miting nedeniyle karıştı. Miting gerginliği nedeniyle kent güne kapalı kepenklerle başladı. Özellikle Sur, Bağlar ve Kayapınar’da esnafın büyük bölümü işyerlerini açmadı. Yenişehir’de ise kepenk eylemine az sayıda esnaf katıldı. Diyarbakır’da görev yapan yaklaşık 5 bin polis ve çevre illerden gelen takviye polis ekipleri, kentin cadde ve bulvarlarında zırhlı araç eşliğinde, miting alanı İstasyon Meydanı’na grupların toplanıp gitmemesi için devriye gezdi.

‘Orantılı güç’ uyarısı
BDP ısrar etti Diyarbakır karıştı
Kent merkezindeki önlemler devam ederken, kenttin giriş çıkışları da polis ekiplere tarafından tutularak, kent dışından miting için gelenlere izin verilmedi. Polis helikopteri ise sabahın erken saatlerinden itibaren kent üzerinden uçarak, cadde ve bulvarları kontrol edip, tespit ettiği en küçük hareketliliği yerdeki polis ekiplerine bildirdi. Polis telsizlerinden miting için Diyarbakır Valiliği’nce verilen yasaklama kararı nedeniyle grupların toplanmaması, toplanan grup varsa dağılmaları konusunda uyarılması ve dağılmamaları halinde ise ‘orantılı güç’ kullanılması anonsu yapıldı. Miting için kent dışından gelenler ise, kimlik kontrolü yapıldıktan sonra dönmeleri için ikaz edildi. İstasyon Meydanı’nda seyyar satıcıların miting olacakmış gibi dün geceden açtıkları tezgahlar da polisler tarafından kapatıldı. Yine miting için getirilen sandalyeler de polis tarafından araçlara konularak kaldırıldı. Bu arada emniyet görevlileri, BDP Diyarbakır il binasına giderek yöneticilerle programları konusunda bilgi istedi. Binadaki BDP yöneticileri, program için Genel Başkan Selahattin Demirtaş ve milletvekillerinin gelmesini beklediklerini söyledi.

BDP yetkililerinin, parti yöneticileri ve milletvekilleriyle birlikte İstasyon Meydanı’na yürüyüp burada basın açıklaması yapmak istedikleri, polisin de Diyarbakır Valiliği’nin yasaklama kararı nedeniyle yürüyüşe izin verilmeyeceği konusunda BDP’lileri uyardığı öğrenildi. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, milletvekili ve belediye başkanları ile BDP Diyarbakır il başkanlığı binasından saat 14.30 sıralarında ayrılarak parti otobüsüyle birlikte mitingin yapılacağı duyurulduğunu İstasyon Meydanı’na doğru yola çıktı. Ancak önlem alan polis BDP’lilerin geçişine izin vermedi. Bunun üzerine milletvekilleri otobüsten inerek yaklaşık 100 kişilik bir grupla yürüyüşe geçti.

BDP’den polise: Dağılın

Bayındır Caddesi üzerinde önlem alan polis ekipleri, yürüyüşe de izin vermedi. Bunun üzerine BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, polislerden yollarını açmalarını istedi. Demirtaş, “Yaptığınız kanunsuzdur, dağılın. Size bu emri kanunsuz şekilde uygulatıyorlar. Milletvekillerinin önünü kesemezsiniz. Suç işliyorsunuz, sizi dağılmanız konusunda uyarıyorum” dedi. Ancak polis yürüyüşe izin vermeyince partililerle güvenlik güçleri arasında kısa süreli itiş-kakış yaşandı. Gerginliğin ardından milletvekilleri burada bir süre oturduktan sonra bu kez kendi araçlarıyla ayrıldı. Ofis Semti’ne gelen milletvekilleri buradan İstasyon Meydanı’na girmek isteyince, polis Gevran Caddesi üzerinde gösteri yapan bir gruba gazlı müdahalede bulundu. Bunun üzerine milletvekilleri de araçları ile geri dönmek zorunda kaldılar.

Polis müdahale etti
BDP ısrar etti Diyarbakır karıştı
BDP’nin izin verilmemesine rağmen miting yapacağını duyurduğu İstasyon Meydanı’na girmek isteyen gruplara polis müdahalelerde bulundu. Kentin merkezi Ofis Semti’ndeki Ekinciler Caddesi’nde toplanan yaklaşık 100 kişi, İstasyon Caddesi’ne girmek isteyince, sıkı önlem alan polis gruba izin vermedi. Gruptan bazılarının taş atması üzerine kıyamet koptu, ortalık savaş alanına döndü. Polis tazyikli su ve gaz bombası kullanarak grubu dağıttı. Bir süre sonra yeniden toplanan gruplar alana girmek isteyince polis yine dağıttı. Bu sırada kentin önemli caddesi Ekinciler üzerindeki esnaf işlerlerinin kepenklerini kapattı.

Sabaha kadar eylem

Daha sonra İstasyon Meydanı’na alınmayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile milletvekilleri Sümerpark’ta sabah 11.00’e kadar oturma eylemi yapacaklarını açıkladı.

Polise ‘Çelik yelek giyin’ talimatı

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nden görevli tüm birimlere anons yapılarak tüm görevlilerin çelik yelek giymesi talimatı verildi. Ayrıca tüm görevlilerin olaylara zırhlı araçlarla müdahalede bulunulması istendi.

Buldan’a gaz bombası

BDP Milletvekili Pervin Buldan, ayağından yaralandı. Buldan’ın ayağına gaz bombası kapsülünün isabet etmiş olabileceği belirtildi. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, polisin milletvekili Pervin Buldan’a hedef gözetilerek ateş ettiğini ve yaraladığını ileri sürdü ve “Ambulans çağrılmadı. Biz getirdik. Dağkapı Hastanesi’ndeyiz” diye yazdı.

Demirtaş da ıslandı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da tazyikli sudan nasibini aldı. Demirtaş miting öncesinde twitter mesajında yasağa şöyle tepki göstermişti: “Meydanları tutarak özgürlük talebini engelleyebileceğine ciddi ciddi inanan devlet zihniyeti (!) bu sabah çok aciz ve çaresiz gördüm sizi. Ne mi istiyoruz? An azadi, an azadi (Ya özgürlük, ya özgürlük)” diye yazdı.

Ayna’ya tazyikli su

BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna da Ofis Semti’ndeki olayların arasında kaldı. Polisin sıktığı tazyikli sudan etkilenen Ayna ıslanırken, bu sırada polis bazı göstericileri gözaltına almak istedi. Ayna, polisin gözaltına almak istediği bir kıza sarılarak, polisin götürülmesini engelledi. Bu sırada bazı göstericiler kaldırımlardan söktüğü taşları polise atınca, polis de göstericilere müdahalede bulundu.

Haberin Devamı