Gazete Vatan Logo

Basel II’ye da ince ayar gerekebilir

Basel II uygulaması “Yürürlüğe girmesi sıkıntıya neden olabilir. Erteleme olursa iyi olur” dedi.

Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan Basel II uygulamasının eurobond cinsi borçlanmaları ciddi anlamda zorlaştıracağını belirterek, “Yürürlüğe girmesi sıkıntıya neden olabilir. Erteleme olursa iyi olur” dedi.

İş dünyası 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu’nu (TKK) konuşurken, bankacılık ve finans kesimi de yine aynı tarihte başlayacak olan Basel II uygulamasını tartışıyor.

Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, düzenleme ile küçük ölçekli işletmeler için ayrılan karşıklıkların yeniden belirleneceğini ve bu durumun da esnafların daha düşük faizlerle borçlanmasına olanak sağlayacağını belirtti. Uluşahin, “Eskiden daha yüksek risk ağırlığına sahip olan mikro işletmelerin risk oranı düşüyor. Bu da müşterilere olumlu yansıyacaktır” derken uygulamanın dezavantajlarını da dikkat çekti. Uluşahin, “Ülke kredi notu yeni dönemde çok önem kazanacak. Bu yüzden kendi eurobondalarımızı ihraç ederken sıkıntılar yaşanabilir, ülkemizin kredi notu hiç hak etmediğimiz halde düşük tutulduğu için bankalarımızın maliyetleri artabilir. Bu yüzden Basel II’ye ince ayar gerekebilir” yorumunu yaptı. Uluşahin, bir gazetecinin “ Erteleme gündeme gelebilir mi?” sorusuna ise “Erteleme olursa olumlu olur” yanıtını verdi.

Esnafa özel bankacılık

Hatay’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şekerbank Genel Müdürü Uluşahin yeni ürünleri ‘Benim Bankam Paketi’ hakkında bilgi verdi. ‘Mart ayında 40 ilde ve 1.000’i aşkın bankacılık hizmetinden faydalanmayan kişinin katıldığı bir araştırma yaptıklarını söyleyen Uluşahin, araştırma sonucunda Türkiye’de bankacılık hizmetlerinden hiç yararlanmayan insanların yüzde 16’sının esnaf, çiftçi, serbest meslek sahibi ve KOBİ kategorisinde olduğunun tespit ettiklerini açıkladı. Bu bilgiler ışığında yeni bir hizmet paketi geliştirdiklerini belirten Uluşahin, “ ‘Benim Bankam Paketi’ adını taşıyan bu ürün ile esnafımızın, küçük işletmelerin daha kolay kredi olanaklarına ulaşmasını, desteğimizle işlerini büyütmelerini ve böylelikle ülkemiz ekonomisine destek olmayı hedefliyoruz” diye konuştu. ‘Benim Bankam Paketi’ hakkında bilgi veren Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız “Müşterilerimize nakit akışına dayalı, terzi usulü kredilendirme yapısı sunup standart kredi değerlendirme süreçlerinden bağımsız bir kredi değerlendirme süreci sağlayacağız.” dedi ve ekledi: “ Resmi kayıtları çok düzenli olmasa bile müşterimizin belli dönemlerde ödeyebileceği taksit tutarları üzerinden hareket ederek, kullandırılacak kredi miktarı ve ödeme planını, o müşteriye özel belirliyoruz. Yani Şekerbank olarak esnafımıza, ‘özel bankacılık’ hizmeti vereceğiz” Yıldız, 444 00 29 hattı ile bu kapsamdaki müşterilerin taleplerini alıp şubelerin kendilerine hızla dönmesini sağlayacaklarını belirterek şöyle devam etti: “Adreslerini öğrenerek onları en yakın şubemize davet edeceğiz veya dilerlerse biz onları iş yerlerinde ziyaret edeceğiz. Paketin tüm maliyetleri ilk etapta belli olacak ve ileride yeni masraflar çıkmayacak şekilde avantajlı ve en önemlisi anlaşılır bir şekilde sunacağız”

Haberin Devamı