Gazete Vatan Logo

Bakanlar deprem bölgesinde! Konut için ilk kazma vuruldu! Bakan Kurum açıkladı, işte örnek proje ve daireler...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Malatya Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "TOKİ eliyle Nurdağı ve İslahiye’de ilk etapta yapacağımız 855 konutumuz için ilk kazmayı vurduk" dedi. Ayrıca Bakan Kurum, deprem bölgesinde 73 bin 972 köy evi yapılacağını söyleyerek afet bölgesindeki konutların 1 yıl içinde etap etap teslim edileceğini söyledi.

Bakanlar deprem bölgesinde! Konut için ilk kazma vuruldu! Bakan Kurum açıkladı, işte örnek proje ve daireler...

Depremin yıktığı illerden biri olan Malatya'da Afet Koordinasyon Kurulunda; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımı ile kentteki son durum masaya yatırıldı.
Kentteki idarecilerin ve milletvekillerinin de katıldığı toplantı sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Malatya’da gelinen noktayı masaya yatırarak atılacak adımları görüştüklerini söyledi.

Şu ana kadar deprem bölgesinde 600 binin üzerinde yıkılmış, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bağımsız konutun enkazlarının kaldırılma sürecinin olduğunu belirten Soylu, "Bu süreç bile başı başına bundan önceki yaşadıklarımızın kat ve kat üstünde ve önemli bir zaman dilimi alabilecek bir süreçtir. Bunları eş zamanlı bir şekilde gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşları da hasarlı binalara girmemeleri noktasında uyaran Soylu, "Özellikle ağır hasarlı binalardan ve tüm hasarlı binalardan kaçınılması gerekir. Kaçınılması gerekir derken muhakkak içine girilmemesi gerekiyor, bu birincisi. Bunların içerisinde ev eşyası alınmadan, yanından geçmeden her birinden kaçınılması gerekiyor. Özelikle orta hasarlı binalar içinde söylüyorum. Diğer hasarlı binalarla ilgili kararımız net ve kesindir. Ağır hasarlı binalardan ve acil yıkılacak hasarlı binalardan kesinlikle ev eşyası alınmaması gerekiyor, bu binaların yanında bile geçmekte artçı depremler devam ettiği ve müstakil depremler devam ettiği sürece doğru değildir ve yasaktır. Onun için bunu tekrar deprem bölgesindeki bütün hemşehrilerimize bir kez daha altını çizerek söylemek istiyorum" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KİRA YARDIMI DESTEĞİ

Depremde evleri yıkılan ve ağır hasarlı olan depremzedeler için yapılacak kira yardımına ilişkin de konuşan Soylu, ev sahibi olan depremzedelere 5 bin TL kira yardımının yapılacağını söyledi. Daha önce kiracılar için de 2 bin TL olarak belirlenen yardımın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile 3 bin TL’ye çıkarıldığını da ifade eden Soylu, kira desteğinin yanı sıra bu statüdeki depremzedelere ayrıca 15 bin TL taşınma desteği de verileceğini söyledi.
Yaşanan bu depremlerin daha önceki yaşanan depremlere nazaran farklı bir etkisinin olduğunu da ifade eden Soylu, "Bunun için bu depremin kendine ait ortaya koyduğu birtakım kararların da şartları söz konusu. Bunlar şu şekilde. Kiracılara ilk kez bir depremde taşınma parasının yanı sıra kira desteği söz konusu. İkinci olarak da bundan önce kiracılar konteyner kentlerde çok istisnai durumlar olmaması durumunda barınmıyorlardı. Oysa şimdi ev sahibi bir kişinin bir evi varsa ve evi yıkılmışsa konteyner kent istiyorsa burada barınma ihtiyacını karşılayabilecek. Kiracılar içinde benzer bir durum söz konusu, aynı ev sahibi gibi ona da bu hakkı bu süreçte veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Geçici konteyner kentlerde barınacak depremzedeler içinde öncelikli sıralarının olduğunu anlatan Soylu, şunları söyledi:
"Birincisi ailesini depremde kaybedenler öncelik şartları onların, ikincisi şehit aileleri ve yakınları, üçüncüsü engelliler, yatalak hastalar, özellikle 6 yaşından küçük çocukları olanlar, hamile olanlar kiracı da olsa bizim sosyal yardımlaşma vakfından yardım etmek durumunda kaldığımız vatandaşlarımıza böyle bir öncelik var. Bizim temel mantığımız şudur. Burada çok büyük bir afet oldu ve burada hiç kimseyi dışarıda bırakmayacak, kimine kirasıyla, kimine konteyneriyle, kimine diğer süreciyle destek olabileceğimiz hepsini kuşatabileceğimiz adımları hep berabere atıyoruz değerlendiriyoruz, şartları da ona göre oluşturuyoruz. Bunu bir kez daha kamuoyu ile özellikle deprem bölgesinde bu depremle yüz yüze kalan yakınlarını kaybeden evini kaybeden ve bugün bu bütün şartların her birini yaşayan vatandaşlarımızla bir kez daha paylaşmak istedik."

Haberin Devamı

"1 YIL İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ"

Bakan Soylu'nun ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgeleri ve tüm Türkiye geneli yapılan etüt, hasar tespit ve inşa edilecek konutlarla ilgili bilgiler verdi. 

Haberin Devamı

Türkiye geneli hasar tespit çalışmalarına aralıksız sürdürdüklerini belirten Bakan Kurum, “Az önce hep birlikte hem hasar tespit durumlarını hem yeni Malatya’mıza, yeni Akçadağ’a, yeni Doğanşehir’e ilişkin kararlarımızı istişare ettik. Alınması gereken kararları bir fiil burada yerinde şehrin tüm bileşenleri ile buradaki kanaat önderlerimizin taleplerini, demografik yapısını da içine alacak anlayışla çalışmalarımızı başlatıyoruz. Söz verdiğimiz gibi yine konutlarımızı bir yıl içerisinde etap etap teslim etmeye başlayacağımızı burada bir kez daha ifade etmek isterim. Malatya ve tüm Türkiye’de de eş zamanlı hasar tespit çalışmalarımızı sahadaki 7 bin personelimizle aralıksız sürdürüyoruz. Bugüne kadar 4 milyon 658 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 316 bin binayı incelenmesi tamamlanmıştır. Malatya özelinde de baktığımızda hasar tespiti yüzde 80 seviyelerine gelmiş hatta hasarın yoğun olarak yaşandığı il ve ilçe merkezlerindeki yerlerde yüzde 98 seviyesine gelmiştir. Bu kapsamda tüm Türkiye’de incelenen 1 milyon 316 bin binada 534 bin bağımsız bölümün ve 173 bin binayı yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. Malatya’mızda da 27 bin binada 82 bin bağımsız bölümü yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik. Biz bu kapsamda cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliğini yürütüyoruz. AFAD koordinasyonluğunda, bakanlığımız ve TOKİ başkanlığı eliyle Emlak Konut, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Kentsel Genel Müdürlüğü ile birlikte yürüteceğiz. Amacımız hedefimiz ilk etapta rezerv alanlarından başlamak. Yine devamında şehrin merkezinde master planlar hazırlıyoruz. Şehrin demografik, kültürel yapısını koruyacak, esnafıyla işçisiyle buradaki tüm şehrin ileri gelenleriyle bir araya geleceğimiz ve onların talepleri doğrultusunda şehir merkezlerini de şekillendireceğiz. Burada gerekli imar düzenlemesini de bu çerçevede yapacağız. Esnaflarımız için geçici iş yerlerini kurulumunu AFAD koordinasyonunda yapmaya başlıyoruz” dedi.

"50 YIL PLANYACAK ANLAYIŞLA YAPIYORUZ"

Malatya’da, 43 bin konutu belirledikleri rezerv alanlarda yapacaklarını kaydeden Kurum, “İlk kazmamızı bugün Nurdağı ve Islahiye’de sözleşmelerini imzaladığımız afet konutlarıyla birlikte yapmış bulunuyoruz. Tüm milletimize ve depremzede kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Malatya’da ilk etapta 500 konutumuz belirlediğimiz Gelincik Tepesindeki alanımıza yaptık ve inşaat sürecini hızlı bir şekilde gerçekleştirmeye başlayacağız. Malatya’da yapacağımız yerleri depremin yoğun olarak yaşandığı alanlardan başlıyoruz. Bu kapsamda Battalgazi ve Yeşilyurt’ta İkizce’de şehrin 50 yılını planlayacak anlayışla yapıyoruz. Yine Gelincik Tepesi bizim daha önce afet konutlarını yaptığımız alandı. Burada da alanlarımızı kullanacağız. Çamurlu ve Altay Kışlasından daha önce çıkardığımız alanlarımızı kullanacağız ve 43 bin konutumuzu belirlediğimiz rezerv alanlarda yapacağız. daha sonrasında bitirdiğimiz master planla birlikte şehrin merkezinde zemin artı 3 ve 4 katı geçmeyecek altında dükkanların olmadığı, ticari aksların olduğu, şehrin yaşadığı, tarihi eserlerinin korunduğu, ihya edildiği ki bu konuda çalışmalarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız tüm şehirlerde eş zamanlı yürütüyor. Dolayısıyla yeni Malatya’yı inşallah en güvenli, en sağlam, en yeşil haliyle çocuklarımıza, gelecek nesillerimize inşa edeceğiz. Burada yaklaşık 15 bin köy konutunun yapılması planlanmaktadır. Bu konutlarımızı da etap etap ihalelerini gerçekleştireceğiz. Hem köylerimizde hem ilçelerimizde hem şehirlerimizde ihya ve inşa faaliyetlerini sürdüreceğimizi ifade ediyorum” diye konuştu.

DEPREM BÖLGESİNDE İLK KAZMA VURULDU

Öte yandan deprem bölgesinde vatandaşların konutlarının yapımına hızla başlandı. Projelendirme, zemin etüdü gibi teknik konular tamamlandıktan sonra uygun olan alanlar için sözleşmeler imzalandı ve İnşaat başladı.

Bakan Murat Kurum'un Twitter'dan yaptığı açıklamaya göre TOKİ vasıtasıyla Nurdağı ve Islahiye'de ilk etapta yapılacak 855 konutun inşası için ilk kazma vuruldu.

73 BİN 972 KÖY EVİ YAPILACAK

Bakan Kurum "Deprem bölgemizi ihya ve inşa sürecinde 73 bin 972 köy evi yapacağız. Güvenli, sağlıklı, yöreye uygun evlerimizi ahırı, bahçesi, özgün mimarisi ile inşa edeceğiz!" dedi.

6 AY SONRA HAK SAHİPLERİNE TESLİM EDİLECEK

Bakan Kurum, afet bölgesinde kurulacak olan yeni şehirlerin fay hattından uzak bölgede yapılacağını, konutların 6 ay sonra etap etap hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi.

ADIYAMAN

Mart-Nisan sonuna kadar Adıyaman`da yaklaşık 26 bin konutun yapımına şehrin rezerv alanlarında başlanacak. Kentte, 9 bin 896 da köy konutu yapılacak.

Adıyaman'ın Besni ilçesinde toplam 2 bin 500 konut inşa edilecek. Gölbaşı ilçesinde ise 5 bin konut inşa edilecek.

Adıyaman'ın Kahta ilçesine bağlı Erikdere Mahallesi`nde ise 1242 konut yapılacak. Adıyaman Merkez İndere Mahallesinde de 4 milyon 850 bin metrekare alan üzerine 3 etapta toplam 26 bin konut inşa edilecek. Adıyaman Merkez Örenli mahallesinde ise 108 ada 8 parsel üzerine 4 bin konut yapılacak. Tut ilçesine 850 konut yapılacak.

GAZİANTEP

Gaziantep'te, mart-nisan sonuna kadar 18 bin 500 konutun yapımına şehrin rezerv alanlarında başlanacak. Depremin yıkıma neden olduğu köylerde ise 9 bin 500 konut inşa edilecek.

Depremin en çok yıkıma sebep olduğu ilçelerden olan Nurdağı'nda 6 bin 11 konut inşa edilecek.

Gaziantep'in Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerine ise toplamda 7 bin konut yapılacak. İslahiye ilçesinde de 4 bin 446 konut inşa edilecek.

HATAY

Depremin en çok yıkıma neden olduğu illerden biri de Hatay'dı. Kentte, belirlenen alanlarda 15 bini köylerde olmak üzere toplamda 55 bin konut inşa edilecek. Depremin en çok hissedildiği ilçelerden Antakya'da, 83 bin konut inşa edilecek. Kesinleşen alanlarda konutların yapımına mart-nisan sonuna kadar başlanması planlanıyor.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde belirlenen alanlarda 4 bin konut inşa edilecek.

Kırıkhan ilçesinde de 1000 konut yapılması planlanıyor.

KAHRAMANMARAŞ

Depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ta ise kesinleşen alanlarda 45 bin konut ve 13 bin köy evi inşa edilecek. Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Ağyar Mahallesi'nde 650 konut inşa edilecek.

Türkoğlu ilçesinde belirlene alanlara ise toplamda 3 bin 200 konut yapılacak.

MALATYA

Mart-nisan sonuna kadar Malatya`da 44 bin 700 konutun yapımına kesinleşen rezerv alanlarda başlanacak. Köylerde ise 17 bin 990 konut inşa edilecek. Malatya'nın Battalgazi ve Yeşilyurt ilçelerinde belirlenen alanlara toplam 43 bin konut inşa edilecek.

OSMANİYE

Osmaniye'de, kesinleşen rezerv alanlara 9 bin 550 konut, 1378 köy evi yapılacak. Osmaniye Merkez'de, belirlenen alanlara etaplar halinde toplam 7 bin konut inşa edilecek.

KİLİS

Kilis Merkez'e bağlı Deveciler Mahallesi`nde belirlenen alanlara 1290 konut yapılacak.

ADANA

Adana'nın Çukurova ilçesi Şambayadı bölgesine 2 bin 500 konut yapılacak.

ELAZIĞ

Elazığ'da da Merkez Yemişlik Mahallesi'nde de belirlenen alanlara yeni konutlar inşa edilecek.