Gazete Vatan Logo

Bahçeli’nin hamlesi ne anlama geliyor

Dün yapılan Meclis Başkanlığı sonrası Bahçeli'nin tavrı akıllara koalisyon sorusunu getirdi.

Bahçeli’nin hamlesi ne anlama geliyor

CHP'nin adayı Deniz Baykal'ı desteklemeyerek boş oy atan MHP grubunun bu tavrı dün büyük yankı uyandırdı. Bir de Bahçeli'nin dün yaptığı grup konuşmasında “Tüm alternatifler tüketilir ve siyasi istikrarsızlık baş gösterirse, Türkiye'yi Allah'ın izniyle namerde muhtaç etmeyiz, sorumluluktan kaçmayız” dedi. Bu da kafalardaki bazı soru işaretlerini kuvvetlendirdi.

Hükümete yakınlığıyla tanınan Yeni Şafak yazarı bugünkü köşesinde hem Bahçeli'nin tavrının altında yatan sebebi hem de koalisyon iddialarını değerlendirdi. İşte o yazıdan bir bölüm;

Bahçeli’nin hamlesi ne anlama geliyor

Meclis Başkanlığı seçiminin birinci günü ile ikinci günü arasındaki geceye bakacak olsak bugünkü gazeteler, “MHP-HDP İşbirliği yaptı” manşetiyle çıkardı.

Seçime 4 saat kala Bahçeli bir hamle yaptı. Muhalefetin oyun planı bozuldu ve bugün başlıklar, “MHP-AK Parti işbirliği” olarak çıktı.

Oysa HDP 1 gün önce kapalı grup toplantısı yapmış, Baykal'ı destekleme kararı almıştı. Ancak, MHP'yi ürkütmemek için kararlarını açıklamamışlardı.

Akşam 19.30 civarında Baykal'ın kurmaylarına ulaşan bir mesajda ise MHP'nin grubunu serbest bırakacağı söyleniyor, “ Baykal'a oy vereceğiz. Şimdiden hayırlı olsun” deniliyordu.

Bahçeli başından beri kurulan oyunun farkındaydı. Dolaylı ya da dolaysız bir şekilde HDP ile isimlerinin bir arada anılmasına izin vermedi.

Bir hamle ile oyunu bozdu ve son sözü söyleyen lider oldu.

Haberin Devamı

KOALİSYON SİNYALİ Mİ?

Yazısında dünden beri kuvvetlenen AK Parti- MHP koalisyonunu da değerlendiren Selvi şunları yazdı;

Meclis Başkanlığı seçimi geride kaldı. Bu aşamada cevabı aranan soru şu: Meclis Başkanlığı seçiminde yaşanan AK Parti-MHP yakınlaşması, hükümet ortaklığına dönüşecek mi? Meclis başkanlığı seçimi, koalisyon ortakları konusunda bir fikir verir mi? Başka bir ifade ile Meclis Başkanlığı seçiminde MHP'nin, muhalefetle birlikte hareket etmemesi, AK Parti-MHP koalisyonunun temellerinin atılması anlamına gelir mi? Bahçeli bu tavrıyla AK Parti-MHP koalisyonunun zeminini tahkim etti.

Ayrıca MHP lideri Bahçeli grup konuşmasında başka bir işaret daha verdi. “Tüm alternatifler tüketilir ve siyasi istikrarsızlık baş gösterirse, Türkiye'yi Allah'ın izniyle namerde muhtaç etmeyiz, sorumluluktan kaçmayız” dedi.

Bahçeli'nin bu sözleri aslında bir yol haritası.

Biraz açayım.

AK Parti, MHP ile hükümet kuramadı. CHP'ye gitti, CHP ile de hükümet kuramadı. Azınlık hükümeti formülü güven vermedi. O taktirde Türkiye hükümetsiz kalmış olacak.

Bahçeli, AK Parti'nin MHP dışındaki seçenekleri tüketmesini istiyor. Tabanına dönüp, bakın CHP'ye gittiler olmadı. Azınlık hükümeti kurmak istediler başaramadılar. Ülke hükümetsiz kalıyordu ki, biz “Önce Devlet” dedik ve elimizi taşın altına koyduk. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama adına AK Parti ile koalisyon kurduk diyecek.

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hem Başbakan Davutoğlu'nun MHP ile Koalisyona sıcak baktıkları biliniyor. Ancak burada çok önemli bir nokta var. MHP lideri AK Parti'ye kabul edilmesi imkansız bir talepler listesi hazırlıyor. “Kabul ederlerse AK Parti ve Erdoğan kalmaz, kabul etmezlerse koalisyon kurulamaz” mantığıyla hareket ediyor.

AK Parti bunun farkında.

Meclis Başkanlığı seçimlerinde yaşananlar MHP ile koalisyonun zeminini güçlendirdi. Ancak Meclis Başkanlığı seçiminin birebir hükümet modeline yansımasını beklemek için henüz çok erken. Çünkü MHP liderinin adı Devlet Bahçeli. İçinde Devlet Bahçeli'nin yer aldığı her formül için 40 defa düşünmek gerekiyor.

Meclis Başkanlığı seçimi sadece MHP ile koalisyon ihtimalini güçlendirmedi, aynı zamanda Erken seçim ihtimalini de aynı şekilde güçlendirmiş oldu.

Haberin Devamı