Gazete Vatan Logo

Aynı rozette!

4 ay hapis yatmış

Suriye Kürt bölgesinin denetiminin sağlanması amacıyla yıllardır birbirine muhalif olan bir çok Kürt partisinin lideri, maskot, rozet ve afişlerde bir araya geliyor

Suriye'de patlak veren iç savaştan sonra bölgenin başta en etkili yapılanması olan PYD (Partiya Yekitiyi Demokrat- Demokrat Birlik Partisi), Türkiye sınırında Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı bölgeyi ağırlıklı olarak kendi denetimine alıp, askeri alanda ise YPG'yi (Yekineyen Parastina Gel- Halk Savunma Birlikleri) kurunca, bölgedeki diğer muhalif Kürt partilerinin tepkisini çekti. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin Suriye kolu olan Suriye Kürdistan Demokrat Partisi ve PKK karşıtı olan diğer partiler, PYD'nin bölgedeki gücüne karşı çıkarak yönetimde eşitlik istedi. Erbil'de yapılan bir dizi toplantılar ve anlaşmalarla 16 Kürt partisi 'Kürt Yüksek Konseyi' çatı altında bir araya geldi.

ÖCALAN VE BARZANİ AYNI ROZETTE

Suriye'de Kürt partileri ve liderleri arasındaki bölgenin denetimiyle ilgili güç çekişmesi, bazı işyerlerinin vitrininde yerini birlik ve beraberliğe bıraktı. Bu da, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Derik İlçesi'nde küçük işyerinde rozet ve maskot yapan 26 yaşındaki Serbest Çaçan'ın işlerini artırdı. Serbest Çaçan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından kullanılan Kürt Bayrağı, Kürt partilerinin amblemleri, bayrakları ve liderlerinin fotoğrafları, Kürt mücadelesinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını tamamen kendi el emeğiyle işleyerek rozet, maskot ve afişler haline getirerek satıp geçimini sağlıyor. İşyerinde başta PYD, YPG, YPJ, KDP, PKK bayrakları ile liderlerinin aynı afişlerde büyük fotoğrafları bulunan ve bunu vitrininde de sergileyen Çaçan, ürünlere özellikle Avrupa'dan gelen Kürtlerin büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Abdullah Öcalan ve Mesut Barzani'yi Kürt Yüksek Konseyi çatısı altında gösteren bir aradaki fotoğraflarının bulunduğu rozetlerin özellikle çok satıldığını belirten Çaçan, gelirinden ise hayli memnun.

ROZETLER YÜZÜNDEN 4 AY HAPİS YATMIŞ

Derik'in Beşar Esat güçlerinin elinde bulunduğu 2004 yılında bu tür rozetleri gizli yaparak sattığını, bir kez yakalandığında ise 4 ay hapis yattığını belirten Serbest Çaçan şunları anlattı:
"Şimdi serbestçe yapıp satıyorum. Bütün partilerin bayrakları, flamaları, amblemlerini maskotlar, anahtarlıklar, rozetler ve yapıştırmalar üzerinde yapıyorum. Oldukça emek isteyen bir iş. Özellikle Avrupa'dan bölgeyi görmeye gelen Kürtler çok ilgi gösteriyor. Kimisi onlarcasını satın alarak yanında götürüyor. Kürt liderlerinin tümünü bir arada birlik ve beraberlik içinde görmek istediğim için aynı rozetlerde, maskotlarda yapıyorum."

Haberin Devamı