Gazete Vatan Logo

‘Avrupa’nın cihat başkenti’ne baskın!

Paris saldırıları ve daha önceki birçok IŞİD eylemine karışanların çoğunun Belçika’daki Molenbeek isimli bir kasabadan çıkması polisi harekete geçirdi. Dün göçmenlerin yaşadığı kasabaya büyük bir operasyon yapıldı

‘Avrupa’nın cihat başkenti’ne baskın!

Paris saldırılarını düzenleyen teröristlerin Belçika bağlantısının ortaya çıkmasının ardından operasyon başlatan Belçika polisi, dün de bombacıların geldiği başkent Brüksel’in Molenbeek semtine baskınlar düzenledi. Radikal İslamcı bağlantıları nedeniyle ‘Avrupa’nın cihat başkenti’ olarak anılan semtte çok sayıda eve baskın düzenlendi. Yer yer silah seslerinin geldiği operasyonda kimsenin gözaltına alınmadığı belirtiliyor. Paris bombacıları arasında yer alan Salih Abdeslam’ın Belçika tarafına kaçtıktan sonra Molenbeek’te saklandığı düşünülüyordu, ancak dünkü operasyonlarda da teröristin izine rastlanmadı.

3 bin Türk yaşıyor

Belçika Başbakanı Charles Michel, radikal kesimlerin karıştığı hemen her olayın Molenbeek ile bağlantısı olduğunu söylemişti. Belçika Güvenlik ve İçişleri Bakanı Jan Jambon da, radikal unsurların kolayca zemin bulduğu belirtilen semtinin, hükümetin kontrolünde olmadığını vurgulamıştı. Brüksel’in en yoksul semtlerinden biri olan Molenbeek’te yaklaşık 94 bin kişi yaşıyor. Müslüman nüfusun oranı yüzde 40’a yakın. Sakinlerinin büyük bölümü Fas kökenliler olan semtte 3 bine yakın da Türkiye kökenli göçmen yaşıyor. Molenbeek, 2009’da Brüksel’de yaşanan çatışmalarla gündeme gelmişti. Suriye’ye savaşmak için giden Belçika kökenli cihatçıların burada aktif olması, semtin sık sık basında yer almasına neden oluyordu.

Haberin Devamı

‘IŞİD’li kadınları ve çocukları da öldürelim’

Danimarka Halk Partisi milletvekili Soren Espersen, IŞİD militanlarının Paris’te düzenlediği saldırıların ardından yaptığı açıklamayla dikkatleri üzerine çekti. Espersen’in, “Artık IŞİD’i vurmalıyız. Kadın ve çocukların arkalarına saklanıyorlar ve bizim centilmen olduğumuzu bildikleri için öyle hareket ediyorlar. Bundan sonra kadın çoluk çocuk demeden hepsini beraber bombalayalım, nasıl olsa o kadınlar da sistemin içindedir, yoksa bu savaş bitmez” sözleri tepki çekti.

‘Elektronik kelepçe takalım’

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2017’de düzenlenecek seçimlerde yeniden başkanlık koltuğuna oturması durumunda, Fransız istihbaratınca ‘radikal dinci’ olarak fişlenmiş 11 bin 500 kişiye elektronik kelepçe takılmasını sağlayacağını açıkladı. Sarkozy, ‘nefret söyleminde bulunan’ radikal imamların da zorla sınır dışı edeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Fransa’da 104 kişi ev hapsine alındı

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, ülkeye yönelik terör tehdidinin sürdüğünü belirterek, ilan edilen olağanüstü hal uyarınca, ülke genelinde terörle mücadelenin karalılıkla süreceğini açıkladı. Fransız bakan, önceki gece güvenlik güçlerinin ülke çapında 168 operasyon gerçekleştirdiğini, 23 kişinin gözaltına alındığını, 31 silah ele geçirildiğini ve 104 kişinin de ev hapsinde tutulmakta olduğunu duyurdu. Cazeneuve, operasyonlarda ele geçirilen silahlar arasında bir roketatar da bulunduğunu belirtti. Silah kaçakçısı bir kişinin evine yapılan baskında da, polis üniformaları ile yine sivil polislerin operasyonlarda kullandığı pazu bantlarının bulunduğunu vurguladı.