Gazete Vatan Logo

Autoshow 2004 basın ve VIP açılışı yapıldı

Akbank'ın ana sponsorluğunda, ITF İstanbul Fuarcılık ve Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) organizasyonlarıyla İstanbul CNR Expo'da düzenlenen 10. Uluslararası Otomobil Fuarı (Autoshow 2004) ile ilgili basın ve VIP açılışı gerçekleştirildi

Fuarın açılış törenine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Otomotiv distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, sektör yetkilileri ve davetliler katıldı.

Yarın fiili olarak açılacak fuarda otomobil tutkunları dünyaca ünlü araba markalarının 2005 modelleri ile buluşacak.. Fuara 100'ün üzerinde firma ve 36 otomobil markası ürünlerini sergileyecek. 6 salonda 110 bin metrekare alana yayılan fuarı 500 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. 29 Kasım tarihine kadar açık kalacak fuar; hafta içi 12.00-22.000 ve hafta sonu 11.00 - 21.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Bilet fiyatları hafta içi 8 milyon lira, hafta sonu 10 milyon lira olarak belirlendi.

Bu arada Uluslar arası Motorlu Taşıt Üreticileri Derneği'nin (OICA), 2006 yılında Autoshow'u da dünya çapındaki önemli otomobil fuarları arasına katacağı bildirildi. Autoshow böylece Frankfurt, Paris, Tokyo ve Cenevre otomobil fuarları ile aynı kategoriye alınacak.

"ÜRETİM VE KULLANIMDA MODERN BİR ÜLKE"
Fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin, Türkiye'nin hem otomotiv üretimi ve hem de kullanımı konusunda modern ülkeler seviyesinde olmasını arzuladıklarını söylerken Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer, açılışta hükümet yetkililerinin açılışta bulunmamasının fuar için bir eksiklik olduğunu belirtti. Mermer, "Hükümet yetkililerimiz herhalde bu sektörün ne kadar önemli olduğunun farkında değiller" dedi. Yüksel Mermer sektörün yüksek maliyetlerle adeta savaşmak zorunda olduğunu buna rağmen ulaşılan seviyenin gurur verici olduğunu ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şehirde en büyük sorunun araç park yeri ve seyri olduğunu belirtti. Topbaş, İstanbul'da araç konusunda önemli atmaya çalıştıklarını ve özellikle otoparkla ilgili yap-işlet-devret konusunda birtakım ilerlemelerin olduğunu belirtti.

"OTOPARK SORUNU HALLEDİLMELİ"İTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım da, otomobilin artık bir ihtiyaç olduğunu bu yüzden sektörün desteğe ihtiyaç olduğunu kaydetti. Yıldırım, İstanbul'da mutlaka otopark sorununun çözülmesi gerektiğini ve otoparklardan alınan ücretlerin yeni otopark yapımında kullanılmasını istedi. Yıldırım, gelecek yıldan itibaren devreye girecek Formula 1 projesiyle birlikte İstanbul'da araç kullanım oranının daha da artacağını tahmin ettiklerini kaydetti.

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise fuarda düzenlediği basın toplantısında otomotiv sektöründe arkan vergiler sebebiyle gelecek yıl bir daralma beklediklerini söyledi. Fuara birçok yeniliklerle geldiklerini belirten Aybar, diğer organizasyonlar için de yeni modeller konusunda çalışmalar yaptıklarına değindi.

Aybar sektörde ÖTV artışıyla birlikte pazarın en az yüzde 15-20 arasında daralacağını bunun da vergi kaybına yol açacağını kaydetti. Aybar, ekonomiyi büyütmek için üretmek ve satmak gerektiğini, Türkiye'de şu anda yüzde 20'lik bir kitleye hitap ettiklerini bunun da bir üzüntü kaynağı olduğunu söyledi. Aybar AB süreciyle birlikte otomotiv sektörünün daha da canlanabileceğine işaret etti.

Haberin Devamı