Gazete Vatan Logo

Askere intihar önleyen tetik!

Genelkurmay, sadece 2015’in ilk 3 ayında 7 askerin yaşamına mal olan intiharları önlemek için yeni bir tetik mekanizması hazırladı. Asker tüfeği kendisine çevirdiğinde mekanizma devreye giriyor ve tetik kilitleniyor

Vatani görevini yaparken intihar eden askerlerin sayısının artması üzerine, Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir dizi önlemler alındı. 2012 yılında hayata geçirilmeye başlayan projeye, eğitimden denetlemeye, telefon hattından tetik mekanizmasına kadar bir çok başlıktan oluşuyor. İşte bu uygulamalar:

İntihar eden askerlerin çoğu üzerlerine zimmetli piyade tüfeğini kullanıyor. Askerlerin kendi tüfeklerini intihar ederken kullanamaması için özel bir aparat hazırlandı.

Tetiği çekemiyor

Bu aparat tüfeğin tetik kısmına monte ediliyor. Asker, tüfeği kendisine doğru çevirdiğinde bu düzenek devreye giriyor. Bu sayede asker tüfeğini kafasına ya da çenesine dayadığında tetik otomatik olarak kilitleniyor ve askerin intihar etmesini engelliyor.

Talimat Özel’den

2012 yılında Necdet Özel, askerlerin intihar için silahlarını kullanamaması için bir çalışma yapılması konusunda talimat verdi. Bu talimat üzerine askeri mühendisler tarafından çalışmalar başlandı. Piyade tüfeklerine takılarak askerin tüfekleri kendisine doğrultarak intihar etmesini engelleyen ancak karşıya doğrultuğunda normal bir şekilde tüfeğin ateş almasını sağlayan ilk prototip üretildi.

Haberin Devamı

Yıl sonunda birliklerde

Mayıs 2014 tarihinde ise birliklere dağıtalarak, laboratuvar ortamında test edilen apartların birliklerde denemesi yapıldı. Olumlu sonuç alınması üzerine askeri fabrikalarda seri üretime geçildi. Aparatların yıl sonuna kadar bütün birliklerde yaygın hale getirilmesi planlanıyor.

‘Alo intihar’ danışma hattı

Askerlerin psikolojik olarak yaşadıkları sorunları tedavi etmek için Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde 392 adet Rehberlik ve Danışma Merkezleri (RDM) kuruldu. Bu merkezlerde 30’u subay, 431’i yedek subay ve 106’sı sivil memur olmak üzere 567 psikolog/ psikolojik danışman; 140’ı RDM astsubayı olmak üzere toplam 707 personel görev yapmaya başladı. “Alo Mehmetçik” ve Tele-Net Danışma Hattı.” Bu hatlar 7 gün 24 saat hizmet veriyor ve Gülhane Tıp Akademisi bünyesindeki psikiyatr, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı askerlerin telefonlarına cevap veriyor. Sorun yaşayan personel zaman gözetmeksizin bu hatları arayabiliyor. Oğullarıyla ilgili bilgi vermek ya da sorun yaşayan aileler de için de bir merkez kurulmuş durumdu.

Haberin Devamı

‘Can Dostu’ndan yardım eli

Askerlerin intiharını engellemek için hem rütbeli personele hem de askerlere eğitim veriliyor. Eğitimlerin dışında sorun yaşayan askerlerin tespit ve yardım edilmesi amacıyla ‘Can Dostu Teşkilatı’ kuruldu. Bu sistemde iki askerin birbirlerini yakından tanımaları, sorunlarını öğrenmeleri, aileleri hakkında bilgi almaları sağlanarak yaşanabilecek sorunların engellenmesi planlanıyor.