Gazete Vatan Logo

‘Anayasadaki süre açık yasayla düzenlenemez’

Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıl olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan’a yanıt verdi

“Bir kişiye makam yaratmak için 7 yıllık süre olsun ne demek? Ben Başbakanım sürem dolmadı onun keyfini çatayım, AKP’nin tüzüğünde öngördüğü süre de dolsun, sonra Cumhurbaşkanlığında keyif çatayım...

Doğru değil bu”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli Dayanışma ve Kültür Vakfınca Vedat Dalokay Kokteyl Salonu’nda düzenlenen Geleneksel Aşure Günü etkinliğine katıldı. Etkinlikte konuşan CHP lideri, Cumhurbaşkanlığı süresine ilişkin açıklamalarda da bulundu. Başbakan Erdoğan’ın “5 yıl değil 7 yıl olmalı. Konuyu Meclis’e getireceğiz” sözlerine yanıt da veren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

-NİYE KORKUYORSUNUZ?

En başta ‘halk seçsin’ dediler. ‘Halk seçmesin parlamento seçsin’ dedik. ‘Hayır’ dediler. ‘Halktan mı korkuyorsunuz?’ dediler. Refeanduma gidildi, 5 yıl süreyle seçelim denildi. Şimdi geldik ‘efendim olmaz 5 yıl değil 7yıl olsun...’ 7 yılı 5 yıla indirmediniz mi? Vekilliği de 5 yıldan 4 yıla indirmediniz mi? ‘Halktan mı korkacaksınız’ dediler ‘eyvallah’ dedik vekiller 4 yılda seçime gittik. Şimdi cumhurbaşkanı 5 yılda bir seçilir diyor ama ‘hayır’ diyorlar. Niye millete gitmekten korkuyorsunuz? Dünyada hiçbir demorkasi yoktur ki bir kişiye makam yaratmak için 7 yıllık süre olsun. Ne demek bu? Ben Başbakanım sürem dolmadı onun keyfini çatayım, sürem dolsun. AKP’nin tüzüğünde öngördüğü süre de dolsun sonra ben başka yerde başka keyif çatayım... Nerede, Cumhurbaşkanlığı’nda... Kişiye göre Anayasa, hukuk olmaz. Hukuk herkes içindir, objektif kurallar içerir. Kişiye göre düzenleme yaparsanız hukuka, demokrasi geleneğine ihanet etmiş sayılırsınız.

ESKİYE DÖNÜLMELİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminin süresini belirlemek için bir yasa gelecekmiş. Hangi yasa? Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yasası. O yasa süre belirleyen yasa değil. Cumhurbaşkanı adayları nasıl çıkacak ortaya, nasıl propaganda yapacak, bu kuralları düzenleyen bir yasa. Süresiyle ilgili kurallar Anayasa’da yer alır. Ne diyor anayasa ‘5 yılda bir...’ Bitti, o kadar. İstisna olabilir mi, olur tabi. İstisnayı da Anayasa’da koyacaksınız. Diyecekseniz ki, ‘5 yılda birdir ama mevcut Cumhurbaşkanı süresi 7 yıldır.’ Geçici madde koyarsınız. Madde kondu mu, hayır. Bir hukuk normunu aynı düzeydeki başka bir hukuk normu ile değiştirebilirsiniz. Anayasa değişikliği anayasa ile yapılır. Kanunla Anayasa’da değişiklik yapamazsınız. Diyelim cumhurbaşkanı yüzde 60 oyla seçildi. Arzu ederse bakanlar kuruluna soracak ‘Sen kaç oyla seçildin’ diye. ‘Yüzde 49 oyla seçildim’ diyecek. ‘Çekil bakayım kenara ben yüzde 60 oy aldım, Bakanlar Kurulu’na ben başkanlık edeceğim...’ Anayasada bu düzenleme var ama demorkasimize de, parlamenter sisteme de uymuyor. Bir düzenleme yaplırken adam gibi düşünülmesi lazım. Benim hırsım çıkarlarım var ne demek? ‘Yurttaşın önemi yok ben istediğim düzenlemeyi yaparım’ diye yola çıkarsanız, ülkeyi bugün bu gereksiz tartışmaların içerisine sokarsınız. Bir hata yaparsanız hatalar zinciri arka arkaya gelir. Eskiye dönülmesi lazım. Cumhurbaşkanının parlamentodan seçilmesi lazım. Cumhurbaşkanlığı icra organı değildir. Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eder, sembolik bir makamdır. Hukuk sistemimizde, geleneklerimizde de böyledir. Eski cumhurbaşkanları fazla görevden hep şikayet ettiler. Rektör atama neden cumhurbaşkanının işi? Üniversiteler kendi rektörünü seçemeyecek kadar aciz mi? Bir başkası neden rektör atasın yanlış yanlışkla devam ediyor, etmemeli. 12 Eylül darbesini silelim derken 12 Eylül hukukunun arkasına sığınmak yanlış. Kişiye yönelik düzenleme değil, evrensel hukukun uygun gördüğü düzenlemeler yapılması gerekir.

Haberin Devamı