Gazete Vatan Logo

Anafor davası

Anafor operasyonu davasının ikinci duruşması bugün yapıldı.

İZMİR'de, organize suç örgütüne yönelik düzenlenen `Anafor' operasyonu kapsamında 10'u tutuklu 176 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşmasına başlandı.

İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 10'u tutuklu 51 sanık katıldı. 4 gün yapılması planlanan duruşmanın ilk gününde, önceki celsede ifade vermeyen sanıklar, savunma yapmaya başladı. Duruşmada, yarın müşteki, sonraki gün de tanık beyanlarının alınmasının planlandığı, dördüncü günde ise talimatla alınan ifadelerin okunacağı vurgulandı.

İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2008 yılı Temmuz ayında, daha önce silahlı çete kurma suçundan cezaevine giren Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yeniden suç örgütü oluşumuna giderek, yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine, 1.5 yıl süren takibin ardından İzmir başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya'da operasyon düzenledi. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait Sikorsky helikopterin de kullanıldığı `Anafor' adı verilen operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, Danıştay'daki hakimlik görevinden istifa etmiş avukat, iş adamlarıyla İzmir'de daha önce Asayiş Şube Müdürlüğü yapan emekli polis müdürü H.E.'nin de aralarında bulunduğu 58 kişi yakalandı, 21 tabanca, 11 pompalı tüfek, bunlara ait çok sayıda mühimmat ve 1 çelik yelek ele geçirildi.

Operasyonun devamında, Diyarbakır'da görev yapan İzmir Emniyet Müdürü eski yardımcılarından C.T. ile Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu'nun ifadesine başvuruldu. İşlenen suçlarla bağlantılı olarak gerçekleştirilen, kumarhanelere yönelik ikinci operasyondaysa 6'sı polis 11 kişi gözaltına alındı.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Samsun'a atanan Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün İzmir'de görev yaptığı sırada hazırladığı, eksiklerinin Cumhuriyet Savcısı Faruk Çalışkan tarafından giderildiği 300 sayfayı bulan iddianamede, Ahmet Tekin Baykal'ın Ergenekon davası sanıklarından Veli Küçük ile bağlantılı olarak suç örgütü kurduğu, `Çerkez İbrahim' olarak bilinen İbrahim Çiftçi'nin öldürülmesinin ardından, suç dünyasında doğan boşluğu doldurmaya çalıştığı öne sürüldü. Örgütün, `İbrahim Tatlıses'in Kuşadası'ndaki otelinin basılması', `Özcan Deniz'in vurulması' olaylarını gerçekleştirdiği, tefecilikten yargılanan Vedat Orhan Çelenk'in de aralarında bulunduğu bazı kişilerin gayrimenkullerine el koyduğu iddia edildi, sanıkların `suç işlemek için silahlı örgüt kurmak ve üye olmak', `nitelikli yağma', `kasten yaralama', `kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma', `ihaleye fesat karıştırma', `tehdit', `rüşvet' ve `genel güvenliği kasten tehlikeye sokma' gibi suçlardan cezalandırılmaları istendi.

İlk duruşmada, Ahmet Tekin Baykal, "Başbakan Tayyip Erdoğan'a suikast planı yapan, darbe planlayan bir örgütle benim ne işim olabilir? Ergenekon örgütünü bilmiyorum. Veli Küçük ile tanışıklığım yok" dedi, İbrahim Tatlıses'in otelinin kumar meselesi nedeniyle basılması olayının hayal ürünü olduğunu iddia etti, Özcan Deniz'in vurulmasına ilişkin ise "Özcan Deniz'i vurdurtan şerefsizdir. Benim kızlarım Özcan Deniz'in CD'sini alıp dinliyor" diyerek ifade verdi. Sanıklardan Sami Hoştan da benzer ifadelerle suçlamaları kabul etmedi.

Haberin Devamı