Gazete Vatan Logo

Almanya'da 'Töre cinayetlerine hayır' kampanyası

Almanya'da geçen şubat ayında Hatun Sürücü adlı kadının, yakınları tarafından törelere aykırı davranışlarda bulunduğu gerekçesiyle öldürülmesi ile ilgili olarak, 'Terre des Femmes' adlı kadın hakları örgütü, 'Töre ve namus cinayetlerine hayır' kampanyasıyla bu konuya dikkat çekmek ve mağdurlara ulaşmayı hedefliyor

Berlin'de Hatun Sürücü'nün, bir Alman'la yaşadığı gerekçesiyle erkek kardeşleri tarafından sokak ortasında öldürülmesine ilişkin davanın başlaması ile töre cinayetleri yeniden gündeme geldi. Terre des Femmes'in kampanya sorumlusu Myria Böhmecke, örgütlerinin kadın ve genç kızları aydınlatmaya çalışarak yardım etmeyi amaçladığını söyledi.

Böhmecke, Alman DW Radyosu'nda yaptığı açıklamada, okullara giderek onlara ulaşmaya çalıştıklarını anlatırken şunları söyledi: "Zorla evlendirilen ve daha sonra ailesinden ayrılmaya karar verdiği için öldürülme tehdidiyle karşı karşıya kalan kadınlarla birlikte çalışıyoruz. Bu durumdaki kadınlarla okullara gittiğimizde, öğrenci kızların da bu kişilere ve bizlere açılabildiğine tanık oluyoruz. Ya da bu konuyu kamuoyu önünde gündeme getirdiğimizde, ertesi gün hemen bu durumda olanların bize daha yoğun olarak başvurduğunu ve somut yardım talep ettiklerini görüyoruz."

DAHA ÇOK 16-17 YAŞINDAKİ KIZLAR YARDIM İÇİN BAŞVURUYOR
Mağdur durumdaki kadınlara danışma hizmeti verdiklerini ve ve özel sığınma evleri olduğunu belirten Böhmecker, kendilerine daha çok, zorla evlendirilmek istenen 16-17 yaşlarındaki genç kızların başvurduğunu söyledi. Böhmecker, kayıtların gizli tutulması sebebiyle ailelerinin bu kızlara ulaşmasının mümkün olmadığına da dikkat çekti.

Hatun Sürücü olayına da değinen Terre des Femmes'ten Myria Böhmecke, bu olayın Almanya'da topluma uyum sağlamadan yaşayan insanların olduğunu gözler önüne serdiğini ve geniş tartışma başlattığını kaydetti.

Yeni Göç Yasası'nın doğru yönde atılmış bir adım olduğuna işaret eden Böhmecker, bu konudaki değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Almanya'ya yeni gelen yabancılara ve ayrıca yıllardan beri yaşamayan göçmenlere de Almanca dil ve entegrasyon kurslarının zorunlu tutulması önemli bir adım. Bu gayretlerin devam ettirilmesi gerekiyor. Dil önemli bir faktör; çünkü böylece mağdurlar, nereye başvurabileceklerini bilecek duruma gelecek. Almanya'ya getirilen ve zoraki evlendirilen kızlar Almanca bilmiyor, sığınma evlerine ya da polise başvurmayı beceremiyorlar. Bu nedenle öncelikle dil çok önemli."

Haberin Devamı