Gazete Vatan Logo

Alınan önlemler Fransa'daki şiddet olaylarını azalttı

Fransa'nın başkenti Paris'in banliyölerinde 13'üncü gecesini dolduran protesto olayları, hükümetin, sokağa çıkma yasağıyla birlikte bir dizi güvenlik tedbirinin önünü açan 1955 Yasası'nın bazı bölümlerini yeniden yürülüğe koymasıyla birlikte azalma eğilimine girdi

Şiddet eylemlerinin dün gece de devam ettiği, ancak yoğunluk olarak belirgin bir azalmaya girdiği kaydedildi. Araç yakma vakalarının geceyarısıyla birlikte yeniden gözlendiği, ancak göstericilerle polis arasındaki çatışmaların ya da ateş açılması gibi olayların önceki gecelere kıyasla yok denecek kadar az olduğu belirtildi.

Dün gece sokağa çıkma yasağı, Amiens'de, Orleans'da, Rainçy kasabasında ve Savigny-sur-Orge bölgesinde uygulanmaya başlandı. Savigny-sur-Orge'daki izlenimlere göre, duyurusu, anonslar ve belediye panolarına asılan ilanlarla yapılan sokağa çıkma yasağı sırasında bu küçük belde sakin bir gece geçirdi.

LYON'DA TOPLU TAŞIMA SİSTEMİ FELÇ OLDU
Amiens'de 16 yaşından küçüklere uygulanan sokağa çıkma yasağının yanı sıra, küçüklere akaryakıt satışı da yasaklandı. Dün sabaha karşı 04.00 itibarıyla ülke genelinde 558 araç yakıldı ve 204 kişi gözaltına alındı. Paris banliyölerinde durumun daha sakin olduğunu belirten polis, gözaltı sayısının 12 civarında olduğunu söyledi.

Polis, genel durumun daha önceki gecelere göre daha sakin olduğu yorumunu yaptı. Son günlerde yaşanan olaylarla dikkatleri üzerine çeken Toulouse'u ziyaret eden İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy de şiddette gözle görülür bir azalma olduğunu kaydetti.

Dün gece çıkan olaylar şu şekilde: Toulouse'da bir grup polise saldırdı. Bordeaux kentinde molotof kokteyli atılan bir otobüs yandı. Lyon kentinde bir tren istasyonuna molotof kokteyli atılması üzerine tüm toplu taşıma sistemi felç oldu. Marsilya kentinde 50 gencin bir süpermarkete yapmaya çalıştıkları saldırı başarısızlıkla sonuçlandı. Fransa'nın kuzeyindeki Arras kentinde bir mobilya mağazasında yangın çıktı.

YASA, CEZAYİR SAVAŞI SIRASINDA UYGULANMIŞTI
Fransa'da 1 kişinin öldüğü, 36 polisin yaralandığı, 6 binden fazla aracın yakıldığı, binden fazla kişinin gözaltına alındığı banliyö olaylarını kontrol altına alamayan hükümet, 1955 yılında Cezayir Savaşı sırasında uygulanan yasayı gündeme getirerek sokağa çıkma yasağı ilan edilmesini kararlaştırmıştı.

Le Parisien gazetesinde yayımlanan bir kamuoyu araştırmasına göre, Fransızları 4'te 3'ü bu kararı destekliyor. Ancak dün çok sayıda yabancı kökenli Fransızın yaşadığı bir bölgede DHA'ya yapılan yorumlarda kararlara yönelik olarak tepki vardı. Fransa'nın saygın gazetelerinden Le Monde da başyazısında, Başbakan Dominique de Villepin'in bir devlet adamında olması gereken sinirlere sahip olmadığı yorumunu yapmıştı.

Gazete, başyazısında Villepin'in soğukkanlılığını kaybettiğini iddia ederken, "Kamu yaşamının en kötü anlarından birinin yasası' olarak tanımladığı 1955 Acil Durum Hal Yasası ile 'banliyö gençlerine 50 yıl önce büyükbabalarına davranıldığı gibi davranılacağı' mesajının verildiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı