Gazete Vatan Logo

ALES soru ve cevapları yayınlandı! (ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?)

ALES soruları ve cevapları, sınava girmiş olan tüm adayların erişimine açıldı. ALES sorularının bir kısmı herkese açık iken, soruların tamamını görmek isteyenlerin ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemine girmesi gerekiyor. Peki, ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

ALES soru ve cevapları yayınlandı! (ALES sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?)

ALES bahar dönemi sınavının soruları ve cevapları ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden erişime açıldı. ALES sorularını ve cevaplarını görmek isteyen adaylar ÖSYM’nin internet sitesinden T.C. kimlik numarası ve şifreleri ile aday işlemleri sistemine giriş yaparak sorulara ve cevaplara erişebilirler. ALES’e girmemiş olan adaylar ise sınavda sorulan soruların ve cevapların sadece %10’unu görme hakkına sahiptir.

İlkbahar ve sonbahar olmak üzere senede 2 defa yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın bu yılki ilk sınavı 7 Mayıs Pazar günü yapıldı. ALES sınavında adaylara Sözel-1, Sözel- 2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 bölümlerinden 40’ar tane soru soruldu.

ALES SINAV SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ %10


ALES PUANI NEREDE KULLANILIR?

Adayların aldıkları ALES puanı yükseköğretim kurumlarında okutman, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, uzman, eğitim ve öğretim planlamacısı, çevirici kadroları için açıktan ya da öğretim görevlisi dışında kalan kadrolar için naklen atamalarda kullanılır. Bunlar dışında lisansüstü eğitime giriş, yurt dışında yüksek lisans eğitimleri için de ALES puanı kullanılır. ALES sınavlarından adayların almış oldukları puanlar sonuçların açıklanacağı tarih itibariyle 3 sene geçerlilik süresine sahip olacaktır.

ALES SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ALES soruları ve cevaplarının ardından adaylar, ALES bahar dönemi sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. 7 Mayıs Pazar günü ÖSYM tarafından gerçekleştirilmiş olan sınavın sonuçları, ÖSYM’nin yayınlamış olduğu 2017 sınav takvimine göre 8 Haziran 2017 tarihinde açıklanacak ve ilan edilecektir.

ALES PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

ALES, çoktan seçmeli sorulardan oluşur. Sınav kitapçıklarının cevap alanları ÖSYM tarafından optik okuyucu ile okunur ve bilgisayar ortamında değerlendirme işlemleri yapılır. Adayların her testte yer alan sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanır. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkartılarak ham puan elde edilir. Her bir test için sınavı geçerli kabul edilen tüm adayların ham puanlarının ortalaması ile standart sapması ayrı ayrı hesaplanır. Sınava girmiş olan adayların ham puanları, standart sapması 10 ve ortalaması 50 olan standart puanlara dönüştürülür. Böylece her adayın Sözel-1, Sözel-2, Sayısal-1 ve Sayısal-2 standart puanlarının hesaplama işlemleri gerçekleştirilir. Hesaplama işlemleri sonucunda elde edilmiş olan bu standart puanlar kullanılarak her adayın sözel ağırlıklı puan, sayısal ağırlıklı puan ve eşit ağırlıklı puan olmak üzere toplam 3 farklı ağırlıklı puanı hesaplanır.

ALES sınavından sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından ya da yetkili merci tarafından iptal edilmesi kararlaştırılan sorular değerlendirmenin dışında tutularak geçerli sorular üzerinden puan değeri yeniden saptanması suretiyle puanlama işlemi gerçekleştirilir.

Haberin Devamı