Gazete Vatan Logo

Adblue Nedir, Ne İşe Yarar? Adblue Nasıl Doldurulur?

Eğer yeni model bir dizel aracınız bulunmuyorsa ya da aracınız benzinliyse daha Adblue ile tanışmamış olabilirsiniz. Günümüzde kullanılan pek çok yeni dizel araç, Adblue adı verilen bir sıvı ile dolu gelir. Eğer aracınızda Adblue kullanıyorsa da arada sırada bu sıvıyı doldurmanız da gerekebilir. 

Adblue Nedir, Ne İşe Yarar? Adblue Nasıl Doldurulur?

Adblue Nedir?

Adblue, dizel egzoz sıvısı şeklinde de bilinen Adblue, Euro 6 emisyon kapsamına uygun olan dizel araç sahiplerinin de çok yakından bildiği ve takip ettiği dizel motorların azot oksit emisyon seviyelerini düşürebilmek için aracın egzoz sistemine otomatik bir şekilde püskürtülen bir sıvı olarak bilinir. Yeni nesil bazı dizel araçlarda da Adblue bulunur.

Adblue Ne İşe Yarar?

AdBlue sıvısı, dizel araçlarda atık gaz salınımını önemli ölçüde düşürmeye yarıyor. Bu nedenle de dizel araçların Euro 6 Emisyon Standartları’nı da tam olarak karşılaması bekleniyor. Saf ve üre su çözeltisinden meydana gelen bu sıvının ne işe yaradığını tam olarak anlamak için de araç içine de bir göz atmak gerekir. 

Zararlı olan egzoz gazlarının motorda yakıt yakılması sonucunda meydana geldiği biliniyor. Bu atık gazlar ise, arabadan atılmadan hemen önce bazı filtreleme işlemlerinden de geçmesi gerekiyor. Bu işlemler sırası ile katalitik konvertör, dizel partikül filtresi ve seçici katalitik indirgeme sisteminde gerçekleşir.

Haberin Devamı

Ama bu sistem içinde yer alan karbon gazları önemli ölçüde filtrelenebilirken azot gazlarında da aynı performans gösterilemiyor. Aynı zamanda bu azot gazları, doğaya zararlı bir şekilde de salınıyor. Filtreleme işleminin yetersiz olduğu aşama ise, SCR katalizöründe gerçekleşiyor. AdBlue da tam olarak bu noktada devreye giriyor.

SCR’ye gelen bu zararlı NOx gazlarının egzoz aracılığı ile havaya karışmadan önce bu gazlara AdBlue sıvısı da püskürtülüyor. Burada NOx gazları ve AdBlue sıvısı birlikte tepkimeye girerek su ve saf azot oluşturuyor. Bu şekilde bitki örtüsünün yok olmasına ve asit yağmurlarına da neden olan NOx gazının salınımı çok daha minimize edilmiş oluyor.

Adblue’nun ne işe yaradığı ile ilgili bazı yanlış inanışlar da vardır. Adblue’nun hangi süreçlerden geçtiğini ve ne olduğunu bilmeyen biri yakıt tüketimini önemli ölçüde azalttığını ya da araç performansını artırdığını da düşünebiliyor. 

Adblue Nasıl Doldurulur?

Adblue sıvısını, rahatlıkla benzinliklerden bulabilirsiniz. Aynı zamanda bu sıvıyı doldurmak oldukça basittir. Dizel araçlarda depo kapaklarının hemen yanında bulunan küçük bir sıvı doldurma gözü daha bulunur. Bu göz içinden de istediğiniz gibi sıvıyı da doldurabilirsiniz.

Haberin Devamı