Gazete Vatan Logo

Acının fotoğrafı uydudan görüntülendi!

Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesi’ndeki acı 52 gündür dinmiyor

KAHRAMANMARAŞ’ın Afşin İlçesi’ndeki Çöllolar Kömür Sahası’nda 6 şubat günü meydana gelen göçükte toprak altında kalan 9 kişinin cesetlerine hala ulaşılamaması ailelerin acısını her geçen gün artırıyor. Bölgede toprak kayması devam ettiği için arama çalışmaları yapılamıyor. Ölüm belgeleri düzenlenen 9 kişi nüfus kütüğünden düşürülürken, ailelerinin sosyal güvence altına alınması için çalışmalar da tamamlanmak üzere.

Çöllolar Kömür Sahası’ndaki göçükte jeoloji mühendisi Halil Tatlı, makine mühendisi Cuma Yıldırım, maden mühendisi Nail Yılmaz, makine operatörleri Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, dozer operatörü Adnan Demir, drenaj işçisi Aydoğan Polat ile topograf Tuğran Gökhan toprak altında kalmıştı. Yaklaşık 50 milyon metreküp toprağın kaydığı bölgede bugüne kadar yapılan arama kurtarma çalışmasında kayıp 9 kişiye ulaşılamadı. Uydu fotoğraflarında 2.5 kilometrelik sahanın tamamının toprakla kaplı olması ve burada kayan toprağın 50 milyon metreküp olduğu hesaplanınca kayıp 9 kişiden umut kesildi. Heyelan bölgesindeki kaymanın devam etmesi nedeniyle arama kurtarma çalışması da yapılamıyor.Sahanın etrafı şeritlerle çevrildi ve birçok noktaya ’Heyelan tehlikesi, sahaya girmek tehlikeli ve yasaktır’ yazılı levhalar asıldı. Afşin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan adli soruşturma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yürüttüğü idari soruşturmalar ise devam ediyor.

NÜFUSTAN DÜŞÜLDÜ

Umut kesilen kayıpların ölüm karineleri verilerek nüfustan düşümleri yapılırken, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da işçi ailelerinin sosyal güvence altına alınması için çalışmalarını tamamlamak üzere olduğu, bu işlemlerin nisan ayı içerisinde bitmesinin beklendiği kaydedildi. İşlemlerin tamamlanmasının ardından işçilerin tazminatları ödenecek ve aileleri maaşa bağlanacak.

ANIT MEZAR GÜNDEMDE

Bu arada, kayıp kişilerin ailelerinin tek isteği toprak altındaki yakınlarının cenazelerinin bulunup defnedilmesi. Kayıp kişilerden Cuma Yıldırım, Muhsin Koşan, Kemal Elmas ve Hacı Mehmet İpek’in Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde yaşayan yakınları biran önce cenazelerin çıkartılmasını istedi. Cuma Yıldırım’ın babası Yusuf Yıldırım, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek oğlunun toprak altından çıkarılmasını istedi.

Yıldırım, "Bu çocuklarımızın kemiklerinin çıkarılmasını istiyoruz. Başbakan’ım siz bana söz vermiştiniz, ’Yusuf amca 3 devletle görüşme yapıyoruz, yakında çocukların yerini belirleyip çıkaracağız’ demiştiniz. Sizden bunu rica ediyorum" dedi. Yıldırım, heyelan bölgesine kayıplar için anıt mezar yapılmasının konuşulduğunu, ancak resmi olarak kimsenin kendilerine böyle bir teklifte bulunmadığını, bulunsa bile buna karşı çıkacaklarını söyledi.

Hacı Mehmet İpek’in ağabeyi Mevlüt İpek de, "Bu insanların çıkartılıp ailelerine verilip bir mezar taşının olmasını çok yürekten istiyoruz ve verilen sözlerin de arkasında durulmasını istiyoruz" dedi. Yakınlarının toprak altından çıkarılmasının acılarını biraz olsun hafifleteceğini belirten Mevlüt İpek, "Yetkili ağızlardan bunların toprak altından ne zaman çıkarılacağının açıklanmasını bekliyoruz" diye konuştu. Muhsin Koşan’ın eşi Gülgün Koşan, Kemal Elmas’ın kardeşleri Hüseyin ve Enver Elmas, kayıpların cenazelerinin bir an önce toprak altında çıkartılarak mezarlığa taşınmasını istedi. Koşan ve Elmas aileleri, son günlerde konuşulmaya başlanan anıt mezar yapılması önerisine sıcak bakmadıklarını da belirtti.

Haberin Devamı