Gazete Vatan Logo

Açık Lise sınavında kriz!

Elektrikler kesilince...

Açık Lise sınavlarını yapan YEĞİTEK, 382 öğrencinin notlarını ‘elektriklerin kesildi’ğini gerekçe göstererek kaybetti. Kriz, üniversiteyi kazanan öğrencilere geçerli not verilmesiyle çözüldü.

Milli Eğitim Bakanlığı YEĞİTEK (Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü)’nün yaptığı Açık Öğretim Lisesi sınavlarında bir dizi hata yaşandığı ortaya çıktı. Son sınıf öğrencilerinin girdiği “Seçmeli Dil ve Anlatım-5” sınavı sonrası, 382 öğrencinin notları kayboldu. Sorunu “elektrik kesintisi”ne bağlayan YEĞİTEK, çözümü ise sınav sonuçlarını kaybettiği öğrencilerin hepsine geçer not vermekte buldu. YEĞİTEK, Açık Öğretim Liseleri’nin 2012-2013 öğretim yılı I. Dönem Sınav sonuçlarını da, liselerin bağlı olduğu MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne göndermeyi unuttu. Genel Müdürlüğün uyarısı üzerine hata giderilirken, YEĞİTEK’te birçok bürokrat değiştirildi. Ancak hatalar sürmeye devam etti.

Açık Lise’de 2012-2013 eğitim öğretim yılında 804 bin öğrenci eğitim aldı. Bu yıl ise sayının 1 milyona yaklaştığı ifade edilirken, öğrenci sayısı arttıkça Açık Öğretim Lisesi sınavlarında yaşanan hatalar da arttı. MEB, bu durum üzerine konuyu masaya yatırmaya karar verdi.

Açık Öğretim Lisesi sınavlarında yaşanan bir dizi hata, bu sınavı düzenleyen YEĞİTEK’in iç yazışmasıyla ortaya çıktı. VATAN’ın ulaştığı, ilgili birimlerin yazışmaları, bu sınavlarda binlerce öğrencinin sınav sonucunun değerlendirme birimlerine gönderilmediği; gönderilen çok sayıda sonucun ise hatalı okunduğunu ortaya koydu.

Sınav var sonuç yok

Açık Lise, MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı. Açık Lise sınavlarını ise MEB’İN Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) tarafından yapılıyor. YEĞİTEK Açık Liselerin iş ve işlemlerini de yürütüyor. İki birim arasındaki yazışmalara göre, 8 bin 716 öğrencinin girdiği 2012-2013 öğretim yılı I. Dönem Sınavı sonuçları, sınavı yapan YEĞİTEK tarafından gönderilmesi gereken Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne yollanmadı. Böylece söz konusu öğrenciler sınava girdikleri halde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü sistemine girmediğinden, sınava girmemiş göründü. Hata fark edilince Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, YEĞİTEK’i uyardı. Bunun üzerine sınav sonuçları genel müdürlüğe iletildi.

Özel yetenekli öğrenciler için özel talimat

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel yetenekli öğrencilerin eğitim durumuna göre doğru yönlendirilebilmesi için okullardan dikkat edilmesini istedi. Bakanlıkça illere gönderilen yazıda, “Özel Yetenekli Bireyler Strateji ve Uygulama Planı 2013-2017”nin yayımlandığı hatırlatılarak, bu planda özel yetenekli bireylerin tanılanması, eğitimleri , personelin yetiştirilmesi, eğitim ortamlarının düzenlenmesinin yer aldığı belirtildi.

Düzenlemede, özel yetenekli bireylere, ilkokullarda; bulundukları okul ortamından ayrılmadan zenginleştirme ve hızlandırma uygulaması; ortaokulda ilkokulda aldıkları eğitime ek olarak bulundukları okul ortamı dışındaki seçeneklerin değerlendirilmesi ve yetenekleri doğrultusunda seçmeli derslere yönlendirilmesinin yer aldığı ifade edildi. İlgili öğrencilerin yetenekleri tespit edilecek. Yetenek atölyelerinde veya bilim ve sanat merkezlerinde destek eğitimi almak üzere yönlendirilecek.

Haberin Devamı