Gazete Vatan Logo

Abant toplantıları ABD'ye taşınıyor

Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın önayak olduğu Abant Platformu'nun yedincisi ABD'de yapılacak. Gülen'in uzun bir süredir "tedavi amacıyla" ABD'de yaşıyor olması Washington'daki Abant'ı daha da ilginç kılıyor

Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın önayak olduğu Abant Platformu'nun yedincisi, 19-20 Nisan 2004 tarihlerinde ABD'de yapılacak. Washington'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nde düzenlenecek olan toplantının başlığı "İslam, Laiklik ve Demokrasi: Türkiye Deneyimi".

Türkiye ve ABD'den çok sayıda siyasetçi, araştırmacı, öğretim üyesi ve gazetecinin davet edildiği toplantının ilk gününde üç ayrı panelde "Türk İslamı", "Türk Laikliği" ve "Türk Demokrasisi". İkinci ve son gündeyse, "Türkiye deneyiminin Ortadoğu, Kafaslar ve Orta Asya için ne derece geçerli olabileceği" masaya yatırılacak.

Tam da ABD'nin geliştirdiği Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) tartışıldığı ve bu kapsamda Türkiye'ye özel ve önemli roller biçilmek istendiği bir dönemde Abant'ın Washington'da düzenlenmesi ilginç. Fakat bilindiği gibi, Abant'ın yurtdışına, tercihan ABD'ye taşınması geçen yıl Temmuz ayında, yani daha BOP'un adının bile edilmediği bir dönemde yapılan 6. Abant Platformu'nda önerilmiş ve bu fikir benimsenmişti. Kuşkusuz Fethullah Gülen'in uzun bir süredir "tedavi amacıyla" ABD'de yaşıyor olması Washington'daki Abant'ı daha da ilginç kılıyor.

Toplantıyı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile birlikte Johns Hopkins Üniversitesi'ne bağlı Uluslararası ilişkiler Yüksekokulu düzenliyor. Bu okulda Ortadoğu Araştırmaları Bölümü Başkanı Fouad Ajami'nin dışında Amerikan Abantının sırtlayıcıları arasında Prof. John Esposito dikkati çekiyor. Prof. Esposito, görev yaptığı Georgetown Üniversitesi'nde 2001 yılında "İslami Modernlikler: Fethullah Gülen ve Çağdaş İslam" başlıklı bir uluslararası toplantı düzenlemiş ve bu daha sonra kitap olarak çıkmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı da toplantıya çağrıldı
Toplantıya çağrılan bazı isimler:

Siyasetçiler ve diplomatlar: Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Ali Babacan, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Temsilciler Meclisi üyesi Robert Wexler, CHP Milletvekili Kemal Derviş, emekli büyükelçiler Morton Abramowitz, Gündüz Aktan, Nelson Ledsky, David Mack, Mark Parris, Özdem Sanberk.

Öğretim üyeleri: Fouad Ajami, John Esposito, John Voli, Augustus Richard Norton, Henri Barkey, Dale Eickelman, Cornell Fleischer, Hussain Haqqani, Mete Tuncay, Sabri Sayarı, İlber Ortaylı, Mithat Melen, Süleyman Seyfi Öğün.

Araştırmacılar ve gazeteciler: Graham Fuller, Bülent Alirıza, Ali Bulaç, Cengiz Çandar, Fehmi Koru, Alan Makovsky, Cüneyt Ülsever, Ruşen Çakır, Şahin Alpay, Zeyno Baran.

Haberin Devamı