Gazete Vatan Logo

5.0 deprem büyük mü? Şiddetine göre hangi deprem büyüktür?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili etkiledi. Binlerce can kaybının yaşandığı felakette onbinlerce bina yıkıldı. Artçı sarsıntıların devam ettiği deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları da sürüyor. Diğer yandan depremlerin büyüklüğü hakkında araştırmalar da başladı. Peki hangi şiddette depremler büyüktür? 5.0 deprem büyük mü?

5.0 deprem büyük mü? Şiddetine göre hangi deprem büyüktür?

5.0 deprem büyük mü sorusunun yanıtı merak ediliyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem sonrası vatandaşlar depremlerin şiddetini ve hangi durumda büyük kabul edildiğini araştırmaya başladı. Aletle deprem ölçümü M.S 132 yılında Çili filozof Chang Heng tarafından yapılmıştır. Peki hangi şiddette deprem büyüktür?

5.0 DEPREM BÜYÜK MÜ?

5.0 büyüklüğünde bir deprem orta şiddette kabul edilmiştir. Fay hatları üzerinde bulunan Türkiye'de bu şiddette deprem görülmesi her zaman muhtemeldir. Yerkabuğu üzerindeki kayaçların iki yüzey boyunca kırılması ve iki parçanın birbirine göre yer değiştirmesi sonucu oluşan fay hattı Doğu Anadolu'da, Kuzey Doğu Anadolu Hattında yer almaktadır.

HANGİ ŞİDDETTE DEPREM BÜYÜKTÜR?

Aşağıdaki tablodan inceleyebileceğiniz gibi depremler büyüklüklerine göre şiddetleri açıklanmıştır. 5.0 depremi orta şiddette kabul edilmiştir.