Gazete Vatan Logo

2020 MTSK sınav kılavuzu yayınlandı! (MTSK başvuru şartları ve ücreti)

Milli Eğitim Bakanlığı, 2020 Yılı Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınav Uygulama Kılavuzunu yayınlandı. Kılavuzda, Teorik Sınav ve Uygulama Sınavı ile ilgili detaylar belli olurken, MTSK sınav başvuru şartları ve başvuru ücreti de netleşti. Peki, MTSK başvuru şartları nelerdir? MTSK başvuru ücreti ne kadar?

2020 MTSK sınav kılavuzu yayınlandı! (MTSK başvuru şartları ve ücreti)

Milli Eğitim Bakanlığı 2020 Motorlu Taşıtlar Sınav Kılavuzunu yayımladı. MTSKS son yayınlanan yönetmelik değişikliği ile e-Sınav şeklinde yapılmaya başlandı. e-Sınava girecek kursiyerler sertifika türlerine göre; “M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1”, “D”, “C1”, “C” ve “F” sertifika sınıfı türlerine ait; İlk Yardım, Trafik ve Çevre, Araç Tekniği, Trafik Adabı derslerinden sorumlu olacak. İşte MTSK sınavı hakkında merak edilenler…

MTSK SINAV BAŞVURU ŞARTLARI

a) Kursiyerin “M” “A1” “A2” “A” “B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sertifika türünden teorik eğitimini tamamlamış olması,

b) Kursiyerin e-sınav ücretini yatırmış olması,

c) Kursiyerin e-sınav randevu sistemi üzerinden sınav randevusu almış olması,

ç) Kursiyerin son katıldığı e-sınav uygulamasının üzerinden en az 15 (on beş) gün geçmiş olması,

d) Sınav hakkı biten kursiyerlerin dosyası kapandığından e-sınav başvurusu için Özel MTSK müdürlüğüne yeniden kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

MTSK SINAV BAŞVURU ÜCRETİ

Kursiyer, 2020 yılında her sınav dönemi için ayrı ayrı olmak üzere KDV dâhil 90 (doksan) TL MTSK e-sınav ücretini T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C. kimlik numarasıyla süresi içerisinde yatıracaktır. Kursiyer, banka dekontu/ATM işlem fişini başvuru süresi içinde Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarasının yanlış olması durumunda sorumluluk kursiyere ait olacaktır.

Haberin Devamı

KURSİYER BAŞVURU İŞLEMLERİ

Kursiyer, e-sınav başvurusunu, sınav ücretini yatırdıktan sonra bağlı olduğu Özel MTSK müdürlüğü aracılığıyla yapacaktır.

e-Sınav başvurusu yapılan kursiyerlerin bilgileri bağlı oldukları il/ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından incelenecektir. Başvurusu onaylanan kursiyerler için e-sınav randevu sistemi bir sınav tarihi ve saati belirleyecektir.

e-Sınav başvurusunda bulunup randevusu onaylanan kursiyer randevu sistemi tarafından belirlenen e-sınav tarihinden en az 4 (dört) gün önce randevusunu değiştirebilir. Kursiyerin belirlenen tarih ve saatte sınava girmesi zorunludur. Aksi takdirde kursiyer 1 (bir) sınav hakkını kullanmış sayılır.

Haberin Devamı

e-Sınav uygulamasının Türkçe yapılması esastır, yabancı uyruklu kursiyerler için tercüman görevlendirilmesi yapılmayacaktır. Yabancı uyruklu olan kursiyer, teorik eğitimini sınava gireceği yabancı dilde tamamladıktan sonra sınavda, Genel Müdürlükçe belirlenen yabancı dillerde çevirisi yapılan soruları, ekranda yer alan yabancı dil seçeneğini seçerek görüntüleyebilecektir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için kursiyerin, yabancı dil seçeneğini sınav tarihinden en az 2 (iki) gün önce Özel MTSK Modülüne işlettirmesi gerekmektedir. Bu Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınav Uygulama Kılavuzu-2020 6 süre içerisinde yabancı dil tercihi yapılmayan kursiyerlerin sınav soruları çeviri özelliği olmadan ekrana gelecektir. İşitme engelli kursiyerler, soruların işaret diline çevrilmiş videolu anlatımını kendi ekranlarında seçerek görüntüleyebileceklerdir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için kursiyerin engel durumunun sınav tarihinden en az 2 (iki) gün önce Özel MTSK Modülüne “İşitme ve Konuşma Engelli” olarak işlenmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde engel durumu “İşitme ve Konuşma Engelli” olarak işlenmeyen kursiyerlerin sınav soruları işaret diline çevirme özelliği olmadan ekrana gelecektir.

Haberin Devamı

SINAV GİRİŞ BELGESİ

e-Sınav giriş belgesi renkli fotoğraflı olup belgede kursiyerin salon ve kimlik bilgileri yer alır. Salon bilgilerinde kursiyerin sınava gireceği e-sınav merkezi (il/ilçe), bina, salon ve adres bilgileri yer alacaktır. Her sınav için yeniden düzenlenen renkli fotoğraflı sınav giriş belgesinde Özel MTSK’ nın adı, kurs müdürlüğünün bağlı olduğu il/ilçe ve dikkat bölümleri yer alır. Kimlik bilgilerinde kursiyerin T.C. kimlik numarası, adı-soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi bulunur.

SINAV UYGULAMASI

a) e-Sınav uygulaması belirlenen tarih ve saatlerde yapılacaktır. b) Sınav görevlileri sınav başlamadan önce e-sınav salonunda hazır bulunacaktır. Sınav başlama saatinden 15 (on beş) dakika önce sisteme girmeyen görevliler hakkında, Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesi hükümleri gereğince sınav görevi verilmeme tedbiri uygulanacaktır. c) Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için kursiyerler, sınav saatinden en geç 20 (yirmi) dakika önce sınava girecekleri binada hazır bulunacaktır.

Haberin Devamı

ç) Salon görevlileri sınav başlamadan önce kursiyerlerin kullanımına sunulan bilgisayarları kontrol ederek hazır hâle getirecek, herhangi bir sorun olması durumunda yedek bilgisayarı kullanıma açacaktır. d) Kursiyer sınava gelirken; renkli fotoğraflı, çift mühür/kaşeli ve imzalı sınav giriş belgesi ile birlikte geçerli kimlik belgesini yanında bulunduracak ve bu belgeleri ibraz ederek sınava katılacaktır.

Geçerli kimlik belgesi: - Türk vatandaşları için: T.C. kimlik numaralı ve fotoğraflı; nüfus cüzdanı/T.C. kimlik kartı ya da geçerlilik süresi dolmamış pasaport, -Yabancı uyruklu kursiyerler için: Geçerliliği devam eden ve ülkeye giriş çıkış amacıyla yetkili makamlarca verilen izin süresi (vize) dolmamış pasaport, ilgili Bakanlık tarafından verilen resimli, çipli/mühürlü kimlik yerine geçen, ikamet ettiğini ya da çalıştığını gösterir belge. Nüfus cüzdanlarını değiştirmek için nüfus müdürlüklerine başvuru yapan ve nüfus cüzdanları alınan kursiyerler, nüfus müdürlüklerince kendilerine verilen fotoğraflı, imzalı-mühürlü/barkodlu-karekodlu geçici kimlik belgesi/ T.C. kimlik kartı talep belgesi ile sınava alınacaktır.

e) Bu kılavuzun 7. Maddesi (d) bendinde belirtilen belgeler dışında hiçbir belge geçerli sayılmayacaktır, ilgili maddede belirtilen belgeleri olmayan kursiyerler kesinlikle sınava alınmayacaktır.

f) Kursiyer sınav salonlarına alınırken kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç, çanta, cüzdan, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, doküman ile ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesnelerle sınav salonuna alınmayacaktır. Ayrıca, bu araçlarla salona alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulundurduğunun tespit edilmesi durumunda, sınav kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kursiyer hakkında tutanak düzenlenecek ve sınavı geçersiz sayılacaktır.

g) Kursiyer salon aday yoklama listesinde belirtilen sıra numarasına göre oturacaktır. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemlerinden sonra kursiyerlere sınavda uyulacak kurallar hakkında bilgi verilecektir.

ğ) Sınav başladıktan sonra gelen kursiyer/kursiyerler, sınav salonundan çıkan kursiyer olmadığı sürece sınava alınır ancak bu kursiyer/kursiyerlere ek süre verilmez. Sınav salonundan çıkan kursiyer olduktan sonra gelen kursiyer/kursiyerler sınava alınmaz. Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri e-Sınav Uygulama Kılavuzu-2020 9

h) Kursiyer, e-sınav uygulama ekranında yer alan T.C. kimlik numarası adı, soyadı bilgilerinin ve fotoğrafın kendisine ait olduğunu kontrol eder. Bilgilerinde hata olması durumunda salon başkanını uyarır ve sınava başlamaz.

ı) “e-Sınav Uygulama Kuralları” sınav başlamadan önce kursiyer tarafından okunup kabul edildikten sonra sınav başlayacaktır. i) Kursiyer tüm işaretlemeleri ekrana dokunarak yapacaktır.

j) Her sorunun 4 (dört) seçeneği vardır. Bu seçeneklerden sadece biri doğru cevaptır. k) Soru sayısı ve sınav süresi kursiyerin kullandığı bilgisayar ekranında yer alacaktır.

l) Sınavı tamamlayan ya da sınav süresi biten kursiyer, salon yoklama listesi ve cevap kâğıtlarını gösterir belgeye imza atarak salondan ayrılır.

m) Kursiyer isterse sınav süresi tamamlanmadan sınavı bitirebilir. Bu durumda e-sınav yazılımı kursiyerden 2 (iki) aşamalı onay alacak ve sınavı sonlandıracaktır. Bu işlemi gerçekleştiren kursiyerlerin sınava devam etmesi mümkün olmayacaktır.

n) Kursiyer sınava girmediyse salon görevlileri tarafından, salon aday yoklama listesindeki ilgili alana “Girmedi” yazılacaktır.

o) Sınav bitiminden sonra; Salon görevlileri kursiyere öncelikli olarak salon aday yoklama listesini ve sorulara verdikleri cevapları gösteren formu imzalatacaktır. Kursiyerler, binada bulunan sonuç bilgisayarından ya da http://esinav.meb.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ile giriş yaparak sınav sonuç bilgilerine ulaşabileceklerdir.