Gazete Vatan Logo

2017 Memur ve emekli zammı ne kadar?

Binlerce emeklinin heyecanla beklediği memur ve emekli zam oranları nihayet belli oldu. Yılın Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleştirilen zamlar emeklileri az da olsa rahatlattı. 2017 yılının memur ve emekli zam oranlarının ayrıntılarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

2017 Memur ve emekli zammı ne kadar?

Ülkemizdeki bireyler, emeklilik yaşına kadar çalışarak prim gün sayılarını, yaşlarını, sigortalılık sürelerini doldurmaları halinde emekliye ayrılabilmekteler. Ayrıca kişiler emekli olduktan sonra ise emeklilik maaşına hak kazanıp, hayatlarının bundan sonraki dönemlerini emeklilik maaşları ile geçirmekteler. Milyonlarca emeklinin her yıl heyecanla ve merakla beklediği emekli zamları sonunda belli oldu. Hem memur hem de işçi emeklilerin aklında her yıl yapılan zamların neden farklı olduğu konusunda soru işaretleri mevcut. Bu bağlamda belirtmek gerekir ki; her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yapılan emekli zamları esasında bir önceki yılın enflasyon oranı rakamlarına göre belirlenmekte. İşte bu nedenle emekli zamları yıldan yıla hatta Ocak ve Temmuz aylarında da farklılık göstermekte.

EMEKLİ ZAMMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

MEMUR ZAMMI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

Devlet tarafından yapılan açıklama kapsamında emekli zamları Resmi Gazete ’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girdi. 2017 yılı Ocak ayı itibari ile işçi emeklileri ve memur emeklilerine yapılan zamlarda farklılık oldu. İşçi emeklileri maaşlarına % 3.73 oranında zam yapılırken, memur emeklilerinin maaşlarına ise %3 oranında zam yapılmış oldu. Henüz 2017 yılının Temmuz ayında yapılacak olan emekli zamlarına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Fakat ekonomistlerin ve uzmanların görüşlerine göre 2017 yılının Temmuz ayında işçi emeklisine yüzde 3.59 oranında ve memur emekli maaşlarına ise yüzde 4 oranında zam yapılacağı öngörülüyor. Ayrıca 2017 yılı Ocak ayı kapsamında yapılmış olan memur emekli maaş zamlarıyla beraber en düşük memur maaşı 2.601 Türk Lirası oldu. Tüm bunların yanı sıra devlet memuru emeklisi ve sözleşmeli olarak emekli olan vatandaşlar zamlı emekli maaşlarını 15 Ocak 2017 tarihinde alacaklar.

2017 yılının Ocak ayı kapsamında gerçekleşen zam oranları hesaplanırken, bu kez diğer unsurlar da göz önüne alındı. Bölgesel ödemeler ile aile ve çocuk yardım ödeneği bu zamlı maaşlara ilave edilen unsurlardandır. Ayrıca emekli maaş zamları işçi ve memur emeklilerine göre oluşturuldu. Ülkemizde yer alan emekli vatandaşlar SSK ve BAĞ-KUR olarak ayrılmış olan ve işçi ve esnaf emeklisi olarak karşımıza çıkan kişiler kapsamında her yılın Ocak ve Temmuz aylarında emekli zamlarına tabii tutulmaktadır. Fakat öte yandan iş hayatı boyunca emekli sandığı çerçevesinde güvence altında olan memur emeklileri için emekli zammı iki yılda bir yapılmakta. Devlet yetkilileri tarafından gerçekleştirilen toplu sözleşmeler kapsamında ise memur emeklilerine yapılan emekli zamları belirlenirken, tıpkı işçi ve esnaf emeklilerin emekli zamları belirlenirken uygulanan politikalar uygulanmaktadır. Yani memur emekli zamları da yine ülkemizdeki enflasyon çerçevesinde belirlenmektedir. Enflasyon oranına göre belirlenen memur emekli maaş zamları noktasında bir diğer nokta ise, devlet yetkililerinin toplu sözleşme sırasında öngörmüş olduğu enflasyondan daha yüksek oranlı bir enflasyon gerçekleşirse bu aradaki fark yine memur emeklilerinin maaş zamlarına yansımaktadır.

İşte bu detaylar kapsamında, devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar çerçevesinde 2017 yılının Ocak ayı bağlamında emeklilerin ve memurların alacağı maaş zammı belli olduktan sonra ise vatandaşların merak ettiği konular arasında en düşük maaşların ne kadar olacağı oldu. Devlet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre memur ve emekli zamları ile birlikte en düşük SSK emeklisi maaşı 1383 TL'ye, en düşük BAĞ-KUR emekli maaşı ise 1087 TL'ye yükselmiştir. 2017 yılının Ocak ayında yapılan zamlar doğrultusunda en düşük memurun emeklisi maaşının 2.601 Türk Lirası olduğunu söylemiştik. Memur emeklisi vatandaşların zamdan önceki maaşları ise 2 bin 517 liraydı. Bu nedenle hem işçi ve esnaf emeklileri hem de memur emeklileri 2017 yılının Ocak ayında gerçekleşmiş olan emekli zamlarına sevinmiş durumdalar. Bunun yanı sıra 2.678 Türk Lirası devlet maaşı alan devlet memurlarının zamlarla beraber yeni maaşı ise 2.767 Türk Lirası oldu. Zamlar belli oldu ve yürüklüğe de girmesi ile beraber alınmaya başlandı. Şimdi gözler 2017 yılının Temmuz ayında gerçekleşecek olan yeni zam oranlarında. Zam oranları henüz kesinleşmiş olmada da hem işçi ve esnaf emeklileri hem de memur emeklileri yüksek zam alacaklarını umut ediyorlar.

Haberin Devamı