Çin ordusu harekete geçti! Tayvan kuşatması başladı, dünyaya son dakika duyurdular
Ajanslar dünyaya son dakika duyurdu. Çin resmen düğmeye bastı. Çin'in tüm uyarılarına rağmen Tayvan'a giden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi adadan ayrıldı ancak gerilim düşmedi. Pelosi'nin adaya ayak basması ile Tayvan'ı resmen çembere alan Çin verdiği sözü tuttu. Büyük abluka sabah 7.00'da başladı. Savaş uçakları havalandı, füzeler ateşlendi. İşte son dakika haberinin detayları...
TARİHİ ZİYARET
82 yaşındaki ABD'li siyasetçi Nancy Pelosi, Çin'in tehditlerine rağmen hafta içinde Tayvan'ın başkenti Taipei'ye indi. Son 25 yılda Tayvan'ı ziyaret eden en kıdemli ABD'li politikacı olan Pelosi, geziyi daha geniş bir Asya turunun parçası olarak yaptı.
Temsilciler Meclisi Başkanı, 24 saatten kısa bir süre kaldığı adada "Sizi asla yalnız bırakmayacağız" dedi.
Çin Pelosi'yi adaya gitmemesi konusunda defalarca uyardı. Tayvan'ı topraklarının parçası olarak gören Pekin yönetimi, Pelosi'nin uçağına karşı herhangi bir hamlede bulunmadı ancak devasa tatbikatlar yapacağını açıkladı.
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'yi 'demokrasi kisvesi altında Çin'in egemenliğini ihlâl etmekle' suçlayarak, "Ateşle oynayanların sonu iyi olmayacak ve Çin'i rencide edenler cezalandırılacak" diye konuştu.
BATILI ÜLKELERDEN AÇIK UYARI
G7 ülkelerinin (Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD) dışişleri bakanları, Çin'in adımlarının bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşıdığını belirten ortak bir bildiri yayınladılar.
Uluslararası medya tarafından 'yeryüzünün en tehlikeli noktası' olarak tanımlanan Tayvan Boğazı'nda ve adanın çevresinde Çin gerçek mermilerle tatbikatlara başladı.
Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'dan ayrılmasından saatler sonra jetler, savaş gemileri ve uçak gemilerinin yanı sıra füzelerle gözdağı veriyor.
ABD'den son çeyrek asırda en yüksek düzey ziyaretin gerçekleştiği Tayvan'ın Çin ordusu tarafından tamamen kuşatıldığı görülüyor.
Çin medyasının yayınladığı haritada, Tayvan'ın çevresindeki altı bölgede askeri faaliyetin olduğu göze çarpıyor.
BBC, yerel saatle 12.00'de başlayan tatbikatların Tayvan çevresinde gerçekleşen en büyük gövde gösterisi olduğunu bildiriyor.
ABD UÇAĞI YAKLAŞIYOR
Çin ordusu, Tayvan'a bazı noktalarda 12 mil kadar yaklaşmış durumda. BBC Tayvan muhabiri Rupert Wingfield-Hayes, "Bu tatbikatların eşi benzeri görülmedi" deyip ekliyor:
"Çin'in ateşlediği balistik füzeleri havada takip edebilen bir ABD uçağı Japonya'dan havalandı ve Tayvan'a doğru geliyor. Analistler, Çin'in Tayvan kıyılarına oldukça yakın yasak noktalara balistik füzeler fırlatmaya hazırlandığını söylüyor.
Pekin-Taipei hattında iplerin bu kadar kötü olduğu 1996 yılında, Çin ordusu bunu yapmıştı. Ancak bu sefer yasak bölgeler Tayvan'a fazlasıyla yakın. Analistlere göre, Çin'in Tayvan'ın doğusunda ilan edilen tatbikat bölgesine bir füze ateşleyebileceğini ve söz konusu füzenin adanın üstünden geçerek hedefe ulaşacağını da aktarıyor. Böyle bir atış, Tayvan hava sahasının büyük bir ihlali olur."
Uluslararası haber ajansı AFP, Çin ana karasının Tayvan'a en yakın noktası olan Pingtan Adası'ndan fotoğrafları dünyaya servis ediyor. Turistlerin de girdiği kadrajda gökyüzünde uçan Çin helikopterleri var.
ABD: KONTROLDEN ÇIKABİLİR
İnsansız hava araçları olduğu düşünülen tanımlanamayan hava araçları ise, Çin'e sadece birkaç kilometre mesafedeki Tayvan'a bağlı Kinmen adaları üzerinde uçuyor. Tayvan ordusu, hava aracını uzaklaştırmak için işaret fişeği attı.
Dört gün sürecek gövde gösterisi henüz başlamadan tansiyon yükseldi bile. Tayvan Çarşamba günü Çin'e ait 27 savaş uçağının hava sahasına girdiğini açıkladı. Çin savaş uçaklarına karşılık Tayvan jetleri de havalandı.
ABD, Çin ordusunun tatbikatlarının kontrolden çıkabileceği uyarısını yapıyor.BBC'ye konuşan analist Bonnie Lin, Tayvan'ın ihtiyatlı tepki göstereceğini ancak yine de çatışma riski bulunduğunu söylüyor.
FARKLI ROTA ARANIYOR
Çin, tatbikatların dünyanın en işlek su yollarından bazılarında gerçekleştirileceğini ve 'uzun menzilli atışları' içereceğini söylüyor. Tayvan, tatbikatlardan kaçınmaları için gemilerden alternatif rotalar bulmasını istedi ve komşu Japonya ve Filipinler ile alternatif uçuş rotaları bulmak için görüşüyor.