BES'te bir dönem sona erdi! Para çekme kolaylaştı, toplu ödeme için sistemden çıkmaya gerek kalmadı
Bireysel Emeklilik Sistemi'ne katılanların sayısı her geçen gün artıyor. Devlet BES katılımcılarına büyük destek sağlıyor. Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik’te yapılan bir değişiklikle BES katılımcıları için kolay kredi kullanımının yolu açıldı. BES'te kısmen ödeme hakkında yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Evlilik, konut satın alma, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında BES kullanıcılarına sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını çekme hakkı tanınıyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) kullanıcılar belirli koşullarda sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek. BES’te kısmen ödeme hakkında yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre kısmen ödeme hakkını en az beş yıl kullanmamış bir katılımcı, bu süre içinde, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az beş katı kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden birikiminin yüzde 50’si için başvurabilecek.

Katılıcımlar kısmen ödeme alma hakkını, kısmen ödeme tarihinden itibaren üç yıl içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek şartıyla kullanabilecek. Kısmen ödeme hakkı bir defaya mahsus kullanılabilecek.

Hürriyet'ten Neşe Karanfil'in haberine göre; konut alımı için kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı, başvuru tarihinden iki ay öncesine kadar veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde aldığı konutun, kendi adına en az yüzde elli sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek.

Evlilik durumunda başvuru yapanlar ise başvuru tarihinden önceki iki ay içinde veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde evlendiğini gösteren e-Devlet üzerinden alınmış nüfus kayıt örneği ile başvurusunu belgelendirecek.

EĞİTİMDE 21 YAŞ ŞARTI
Eğitim için başvuru yapacak olanların 21 yaşını aşmaması gerekecek. Eğitim için kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı, başvuru tarihinde 21 yaşını aşmamış olmak koşuluyla Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması halinde bu sözleşmesinden kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek.

Eğitim için kısmen ödeme hakkından faydalanacak katılımcı, e-Devlet üzerinden alınmış öğrenci belgesinin bir nüshasını şirkete ibraz edecek.Genel hayata etkili afet ilan edilen bölgelerde, afetten zarar gören katılımcılar da doğal afetin meydana geldiği tarihden sonra altı ay içinde Kısmen Ödeme başvurusunda bulunabilecek.

6 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Yönetmeliğe göre katılımcılar, emeklilik sözleşmelerinde yer alan taahhütlerini yerine getirmediğinde, emeklilik şirketi devlet katkısı ödemelerini, gecikme zammı ve faiz ekleyerek katılımcının hesabından kesecek ve bu tutarı vergi dairesine ödeme yapacak. Yönetmelik yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girecek.

BES katılımcılarının ya da Bireysel Emeklilik sistemine girmek isteyenlerin en çok merak ettiği 5 soru ve yanıtı ise şöyle;

1-) Kimler kısmen çekim hakkından yararlanır?
Kısmen çekim hakkından yararlanmak için 5 yıldır BES’te olmak gerekiyor. Kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış bir katılımcı, bu süre içinde, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı (şu anki rakama göre 67 bin TL) kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, yönetmelikte belirlenen hal ve koşullarda birikiminin yüzde ellisine kadar olan tutarın kısmen ödenmesi için başvurabilecek. Evlilik, konut satın alma, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında BES kullanıcılarının kısmen çekim hakkı var.

Katılıcımlar kısmen ödeme alma hakkını, kısmen ödeme tarihinden itibaren üç yıl içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek şartıyla kullanabilir.

2-) Konut alımında haklar nasıl?
Konut alımında kendi adına en az yüzde elli sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek.

Konut alımı için kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı, başvuru tarihinden iki ay öncesine kadar veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde aldığı konutun, kendi adına en az yüzde elli sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek. Konut alımı nedeniyle kısmi çekimde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 20’si oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.

3-) Evlilikte nasıl çekim yapılacak?
Evlilikte başvuru tarihinden önceki iki ay içinde veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde evlendiğini gösteren e-Devlet üzerinden alınmış nüfus kayıt örneği ile başvuru belgelendirilecek. Evlilik nedeniyle kısmi çekimde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 20’si oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.

4-) Üniversite eğitiminde BES nasıl kullanılacak?
Katılımcı, başvuru tarihinde 21 yaşını aşmamış olmak koşuluyla Türkiye’deki üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması halinde kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek.

Katılımcı, kısmen ödeme hakkından aylık, üç aylık veya yıllık ödemeli ve dört yıl süreli yıllık gelir sigortası ürünü almak suretiyle faydalanabilir. Eğitim nedeniyle kısmi çekimde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 25’i oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.

5-) Doğal afette BES nasıl ödenecek?
Katılımcılar, doğal afetin meydana geldiği tarihi müteakip altı ay içinde kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek. Doğal afet durumunda 5 yıllık süre ve asgari ücretin 5 katı olan birikim sınırı şartları aranmayacak. Doğal afet nedenleriyle kısmi çekimde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 25’i oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.
