Gazete Vatan Logo

Yunan bankacılık devi NBG de Finansbank'a talip

Citigroup, Dexia ve Alman DZ Bank ile adı geçen Finansbank'a Yunanistan'dan sürpriz talip çıktı. Yunanistan'ın en büyük bankası NBG, Finansbank'la dün görüşmeye başladı

Ortaklık için ABD'li Citibank, Belçikalı Dexia ve Alman DZ Bank' la ismi geçen Finansbank'ın sürpriz talibinin Yunanistan'ın en büyük bankası National Bank Of Greece (NBG) oldu. Fiba Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Yunanistan'ın 'İş Bankası' olarak adlandırılan NBG ile görüşmelere başladı. Ortaklık tekliflerini değerlendirmek için Morgan Stanley'e yetki veren ve en ciddi taliplerin bulunduğu kısa listeyi 20 Şubat'ta oluturan Finansbank'ın yetkilileri, ilk toplantıyı da NBG'nin temsilcileriyle yapü. Finansbank'ın üst düzey yönetiminin dün NBG yetkilileriyle biraraya gelerek bankayla ilgili soruları yanıtladığı belirtiliyor. NBG-Finansbank ortaklığının gerçekleşmesi durumunda geçmişten gelen siyasi sorunları bulunan iki ülke arasındaki en büyük ticari işbirliği sağlanacak. Finansbank'taki ortaklık görüşmelerinin ise diğer adaylarla yapılan görüşmelerle devam ederek 20 Mart'tan önce sonuçlandırılacağı kaydediliyor.

Komşunun en büyüğü
Finansbank'ı sürpriz bir şekilde talip olan NBG, Yunanistan'ın en eski ticari bankası unvanına sahip. 1841 yılında kurulan banka 1880'den bu yana Atina Borsası'nda işlem görüyor. İştirakleriyle birlikte bir holding görünümünde olan grubun inşaat ve turizm alanlarında da yatırımları var. 1999'dan bu yana New York Borsası'nda işlem gören NBG'nin 2004 sonu itibarıyla toplam aktifleri 52.8 milyar euro (2004 sonu euro/dolar paritesine göre 72 milyar dolar) düzeyinde bulunuyor. 570 şube bin 300 ATM'siyle bu alanda Yunanistan'ın en büyüğü olan NBG'de 9 milyondan fazla müşteri hesabı var. Banka iştirakleriyle birlikte Avrupa'da 60 milyon kişilik bir pazarda faaliyetlerini sürdürüyor. Son yıllarda büyümek için kendisine yatırım arenası olarak Balkan ülkelerini seçen NBG, Bulgaristan ve Romanya'da da banka satın alarak bölgede iddialı hale geldi.

Yabancılarla ortaklık görüşmelerine başlayan Finansbank ise konsolide aktif büyüklüğü açısından Türkiye'de ilk 5 arasında yer alıyor.

Başkanı İstanbul'a gelip 'Türkiye' yle ilgileniyoruz' dedi
NBG'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'ın yürüten Takis Arapoglou aynı zamanda Yunanistan Bankalar Birliği Başkanlığı'm da yapıyor. Arapoglou, Türkiye Bankalar Birliği'nin davetlisi olarak Kasım ayında geldiği İstanbul'da ülkesinin en büyük bankalarının, Türk bankalarını yakından takip ettiğini belirterek, "Türkiye'nin çok müthiş potansiyeli var" demişti.

NBG'nin asıluzmanlık alanı mortgage kredisi
Yaygın şube ve ATM ağıyla Yunanistan'da bireysel bankacılık alanında en iddalı isim olan National Bank Of Greece'nin asıl uzmanlık alanlarından birini de mortgage oluşturuyor. NBG bu alandaki en büyük atılımını 1998'de yaptı. Yunanlı National Mortgage Bank Of Greece bünyesine katarak konut kredilerinde yükselişe geçti. Finansbank ve diğer Türk bankalarına talip olan yabancılar mortgage pazarında iddialı kurumlar arasında yer alıyor.

Haberin Devamı