Gazete Vatan Logo

Yerli ve milli firkateyn geliyor! İmzalar resmen atıldı

Türkiye'nin Mavi Vatan'daki gücüne güç katacak 3 milli fırkateyn için imzalar atıldı. Fırkateynler, üç ayrı özel tersanede eş zamanlı olarak 36 ayda inşa edilecek.

Yerli ve milli firkateyn geliyor! İmzalar resmen atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, MİLGEM 6. 7. 8. Gemiler Sözleşme imza törenine katıldı. MİLGEM Ada sınıfı korvetlerinin ikinci faz devamı niteliğinde olan MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi kapsamında üretilecek 6, 7, ve 8'inci gemiler için imzalar atıldı.

TRT Haber'de yer alan habere göre; imza töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin Mavi Vatan'daki gücü için gemilerin ve içindeki sistemlerin yerli ve milli olmasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Eş zamalı olarak üretilecek

STM-TAİS iş ortaklığında yürütülecek projede, Anadolu, Sedef ve Sefine tersanelerinin her birinin eş zamanlı olarak bir adet İ sınıfı fırkateyni 36 ayda inşa etmesi planlanıyor.

Milli hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak

Tüm sensör ve silah sistemleri milli olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler, milli hava savunma kabiliyetleri ile de donatılacak.

İlaveten baş top, helikopter yakalama sistemi ve ana tahrik sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecek.

Haberin Devamı

Milli çözümler üç gemide de yer alacak

Yakın hava savunma sistemi Gökdeniz, üç boyutlu arama radarı Cenk-S, atış kontrol radarı Akrep, aydınlatma radarı, torpido kovanı, Milli Dikey Atım Sistemi MİDLAS, Hisar-D gibi milli çözümler, üç gemide de yer alacak. Böylelikle gemilerde yer alacak sistem ve alt sistemlerdeki yerlilik oranı da artmış olacak.

Özellikleri ile dikkat çekiyor

Yapısı itibarı ile ADA sınıfı korvetlerden farklı özelliklere sahip olan MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn Projesi, üzerinde taşıyacağı silah elektronik sistemlerin büyük oranda yerli üretim olması sebebiyle, Türk savunma sanayii adına kritik bir önem taşıyor. İ Sınıf Fırkateynler, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor.

ADA sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateynler, 3100 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 metre genişliğe sahip. MİLGEM İ sınıfı Fırkateyn, ADA sınıfı korvetlerden, hava savunma güdümlü mermiye sahip olma kabiliyeti ile de farklılaşıyor.

Haberin Devamı