Gazete Vatan Logo

Yatırım yapan zarar etti! Kripto paralarda büyük düşüş

Kripto para piyasalarında düşüşler durmuyor. Sürekli boğa tuzaklarına sahne olan kripto para borsalarında yeniden sert satışlar görüldü. Lider kripto para birimi Bitcoin tarihi zirvesinden yüzde 69 oranında uzaklaştı. Düşüşlere ana sebep olarak boğa tuzakları, Rusya-Ukrayna savaşının etkileri, Fed’in faiz hamlesi gibi sebepler ön plana çıkıyor.

Yatırım yapan zarar etti! Kripto paralarda büyük düşüş

Kripto Para piyasalarındaki kara bulutlar dağılmıyor. Tarihi zirvelerden büyük çöküş yaşayan ve uzun süredir de düştüğü çukurdan çıkmayan kripto paralar gerilemeye devam ediyor.

Kripto para piyasalarına olan güven tamamıyla sarsılmışken son düşüş yatırımcıları iyice umutsuzluğa sürükledi.

Küresel ekonomideki çalkantılar, Rusya-Ukrayna savaşı, enerji sorunu, doların değer kazanması, Fed ve ECB’nin faiz artırımları, altın fiyatlarına ilişkin yükseliş beklentileri gibi birçok etken kripto paraların yara almasına neden oluyor.

KÜRESEL EKONOMİDE DEPREM VAR

Küresel ekonomide bozulmalar artmaya başladı. Dev ekonomiler resesyona girerken, enflasyonla başa çıkmaya çalışan merkez bankaları da faiz artırımına gidiyor. 40 yılın en yüksek enflasyon oranları görülürken merkez bankaları radikal kararlar alarak onlarca yıldır yapmadıkları politika araçlarını kullanmaya başladılar.

Merkez bankaları faiz artırarak talebi düşürmeyi ve tasarrufları artırmayı hedeflerken dolar ve euro da diğer para birimleri karşısında canlı kalmayı sürdürüyor. Ekonomilerin kötüye gittiği dönemlerde genel olarak altın fiyatları yükseliş göstermesi de ilerleyen zamanlar için altında güçlenmenin ortaya çıkabileceği ihtimalini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ETKİLİ OLUYOR

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte yalnız bırakılmaya çalışılan Rusya stratejik hamlelerini yaparak savaştan da ekonomiden de galip çıkmanın yollarını arıyor. Rusya’dan enerji almayan ülkeler kış aylarına tedariksiz girerken, yeni kaynaklar üretmenin ve halkı da enerji tasarrufu yapmaya teşvik ediyor. Ancak bu durum da gelişmiş ülkelerin ekonomisindeki sanayi üretimini düşürürken işsizliğin de artmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda kış aylarında enerji kıtlığı oluşursa AB ve ABD ekonomisi derin yara alabilir ve daha farklı enstrümanları kullanma yolunu tercih edebilir.

KRİPTO PARA MADENCİLİĞİ ZORA GİRİYOR

Kripto para madenciliğinde en önemli gider kalemlerinden olan enerji fiyatlarının artması nedeniyle madencilik faaliyetleri zorlukla yapılmaya devam ediyor. Maliyetle kazanç arasındaki makasın daralması kripto para madenciliğinin yapılmasını fizibil olmaktan çıkarıyor.

Haberin Devamı

KRİPTO PARALARDA BOĞA TUZAKLARI DEVAM EDİYOR

Kripto paraları Boğa tuzakları hırpalamayı sürdürüyor. Hafif yükseliş yaratıp ardından da sert satış yaparak ucuzdan kripto varlık almak isteyen boğalar uzun zamandır piyasayı manipüle ediyor.

Bunun yanında küresel ekonomideki çalkantılar ve olumsuz bekleyişler de daha likit varlıklara kayılmasına neden oluyor. Kripto paralarda marj aralığı olmadığı için para bir anda katlanabilirken bir anda da sıfırlanabiliyor. Bu riski almak istemeyenler likit yatırım araçlarına geçmeyi tercih ediyor.

KRİPTO KREDİ ŞİRKETİ İFLAS ETTİ

Kripto kredi şirketi olarak faaliyet gösteren ve iflas başvurusunda bulunan Celsius'un elindeki Bitcoin'leri satması ihtimali de düşüşü tetikledi. Celsius Bitcoin'lerini satarsa fazla arz oluşması beklentisinden dolayı fiyatlar geriledi.

CZ DE DÜŞÜŞE ARACI OLDU

Binance'ın CEO'su CZ, Bitcoin'deki düşüşlerin ardından tweet atmıştı. Tweete göre balinaların ve kurumsal yatırımcıların ucuza Bitcoin almak için operasyon yaptığını belirtti.

Haberin Devamı

MT. GOX TELAŞI DA VAR

2014 yılında iflas eden kripto para borsası Mt. Gox’a ilişkin bir dizi davada sonuçlar çıkmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda çıkan sonuçlara benzer kararlar oluşsa da Mt. Gox bu kararlara yönelik yatırımcılarına ödeme yapmamıştı.

Kripto para piyasalarının tarihinin en büyük hırsızlıklarından biri olan Mt. Gox'a siber saldırı olmuş ve milyarlarca dolarlık Bitcoin buharlaşmıştı.

Mt. Gox'un elinde ise mağdurlara verilmek üzere 140 bin Bitcoin ve 500 bin dolar bulunuyor. 2014 yılında 200 dolar maliyetle alınan Bitcoin'lerin yatırımcılara geri dağıtılmasıyla birlikte birçok yatırımcının Bitcoin'leri nakite çevireceği beklentisi arttı.

BITCOIN SERT GERİLEDİ

25 bin doları test etme ümidiyle harekete geçen Bitcoin küresel piyasalardaki oynaklıkla gerilemeye başladı. Tarihi zirvesinden yüzde 69 geride işlem gören lider kripto para birimi Bitcoin bugün yüzde 1.5 civarında primle 21 bin 440 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

ETHEREUM DA CANSIZ SEYREDİYOR

En çok tercih edilen ikinci kripto para birimi olan Ethereum da güç kaybında. Ethereum yüzde 1.24 oranında küçük primle 1600 dolar seviyelerinde alıcı buluyor. (Hürriyet)