Gazete Vatan Logo

Vergi indi, alın verin

Klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 30 Nisan’a kadar sıfırlandı. Ahşap ve plastik mobilyalar, koltuklar ve büro mobilyalarına uygulanan yüzde 18 KDV de 30 Nisan’a kadar yüzde 8’e çekildi.

Vergi indi, alın verin

Beyaz eşyada 3 ay ÖTV alınmayacak

Bakanlar Kurulu klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, termosifon, elektrikli süpürge ve bazı küçük ev aletlerinden alınan yüzde 6.7 oranındaki Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) 30 Nisan’a kadar sıfırladı. Liste de televizyon yer almazken söz konusu ürünlerde en az ÖTV indirimi kadar fiyatlarda düşüş olması bekleniyor. Kararla ilgili sektör temsilcileri şu değerlendirmeleri yaptı:

- CAN DİNÇER ARÇELİK TÜRKİYE GENEL MÜDÜRÜ:

Son 3 ayda yüzde 35’e yakın dolar artışı mevcuttu. Bundan dolayı maliyetlerin de artması nedeniyle bütün üreticiler fiyatları revize etme trendindeydi. Bu dönemde ekonomimize ve tüketicimize çok değerli bir katkı olarak düşünüyorum. Önümüzdeki dönemden itibaren fiyatlarımızda da yüzde 7-8 oranında düşme bekleniyor. Biz de ÖTV’nin sıfırlanması kararı çerçevesinde, bu indirimi fiyatlarımıza yansıtarak, tüketicilerimizin satın alma gücüne destek vermeye devam edeceğiz. Fiyatların düşmesiyle beraber özellikle Mayıs ve Haziran aylarında yoğunlaşan evlilik ve çeyiz alışveriş talebinin öne çekileceğini tahmin ediyoruz. Beyaz eşyada sektörünün çağrılarına cevap veren bu önemli gelişme ülke ekonomisine katkı sağlayan bir adım oldu.

Haberin Devamı

- TURAN ERDOĞAN VESTEL ŞİRKETLER GRUBU İCRA KURULU BAŞKANI:

Çok yerinde bir karar, sektöre çok pozitif yansımaları olmasını bekliyoruz. Sektör hareketlenecek ve en az yüzde 6.7’lik ÖTV oranı kadar indirim yapılır. Biz de bu kararı fiyatlarımıza yansıtacağız.

- ERGÜN GÜLER/ BEYAZ EŞYA SANAYİCİLERİ DER. BŞK:

ÖTV indirimi hem tüketiciler hem üreticiler için can suyu olacak, iç pazardaki daralmanın önüne geçecek. En önemli faydası tüketimi hızlandıracak ancak bu tüketimin ithalata gitmeyerek Türkiye’de kalacak olması...

- ÖMER ERTUĞRUL ERDOĞAN/ZÜCCACİYECİLER DERNEĞİ BAŞKANI:

Yılda 2.2 milyar dolar cari fazla vererek ülke ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayan züccaciye sektörü, en çok yüksek KDV oranları ve ÖTV uygulamaları gibi özel durumlardan etkileniyordu. Lüks ürün sınıfına girmeyen küçük elektrikli ev ve mutfak aletlerindeki KDV’nin de yüzde 18 olması ve üzerine eklenen yüzde 6.7 ÖTV nedeniyle oluşan çifte vergilendirme, ürünün nihai tüketiciye sunulması noktasında haksız fiyat rekabetinin oluşumuna sebep olmaktaydı. Şimdi ÖTV’nin sıfırlanması, sektör ve nihai tüketici açısından oldukça önemli ve sevindirici bir haber. Ancak aylık periyodun, sektörün ulaşmak istediği hedefler için yeterli olacağını düşünmüyoruz. Kararın sürekli ve kalıcı olmasını istiyoruz.

Haberin Devamı

- MURAT KOLBAŞI ARZUM YÖNETİM KRL. BŞK:

Sektörde ÖTV yüzde 6.7. Firmalar da bunun üzerine 5 ila 12 puan arasında bir şey ilave etse, tüketicilere yansıyan fiyatlarda yüzde 15-20 arasında indirim olabilir. Sektördeki tüm oyuncular kararı çok olumlu karşıladı. Çünkü ciromuzun yüzde 30’dan fazlasını Anneler Günü’nden önce yaparız. Dolayısıyla kararın bu döneme denk geliyor olması, cironun artışı açısından da faydalı olacak.

Arçelik ve Vestel kazandırdı

Mobilya ve beyaz eşyada yapılan vergi indirimleri Borsa İstanbul’da işlem gören sektör hisselerine pozitif yansıdı. Borsada işlem gören sektör hisseleri hızla yükseldi. Vergi indirimlerinin açıklanmasının ardından yükselişe geçen ve günün ilk yarısını ortalama yüzde 3 artışla tamamlayan mobilya ve beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin hisseleri pozitif görünümünü günün ikinci yarısına da taşıdı. Arçelik ve Vestel Beyaz Eşya en fazla kazandıranlar arasında öne çıkıyor. Kararla ilgili haberlerin ardından Vestel Beyaz Eşya hisseleri 14 ayın zirvesi olan 14.20 lirayı gördü, günü yüzde 6.69’luk artışla tamamladı. Arçelik hisseleri 23.98 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve yüzde 3.4 primle 23.84 liradan işlem gördü. Hisseler günü yüzde 3.12 artışla bitirdi. Doğtaş Kelebek Mobilya yüzde 2.9 getiri sağlarken, borsada işlem gören bir diğer mobilya şirketi Yataş’ta da artış oranı yüzde 1.51 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Teknede de ÖTV süresiz sıfırlandı

Damga vergisi, KDV, ÖTV oran ve düzenlemelerine ilişkin değişiklere ilişkin Bakanlar Kurulu kararına göre teknelerin ÖTV’si sıfırlandı, KDV’si yüzde 1 oranına indirildi. Bakanlar Kurulu; gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV’yi herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı.

Haberin Devamı

Tüketici elektroniğinde hareketlilik yaşanır

TeknoSA Genel Müdürü Bülent Gürcan, Bakanlar Kurulu kararı ile beyaz eşya ve küçük ev aletlerinden alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) 30 Nisan’a kadar sıfıra çekilmesinin satışlara pozitif yansıyacağını, sektöre hareketlilik getireceğini bildirdi. Gürcan, evlerindeki ilgili ürünleri yenilemek isteyenlerin yanı sıra düğün hazırlığı yapan çiftlerin de 30 Nisan’a kadar sürecek olan bu avantajlı dönemi değerlendireceğini düşündüklerini ifade etti. Gürcan, TeknoSA olarak kendilerinin de bu dönemde Türkiye genelindeki mağazaları ve teknosa.com üzerinden, son teknoloji beyaz eşya ve küçük ev aletlerini ek avantajlarla tüketicileriyle buluşturmaya devam edeceklerini vurguladı.

Klimada yaz erken gelecek

Bakanlar Kurulu kararını değerlendiren Baymak CEO’su Ender Çolak, klimada yaz sezonu alımlarının öne çekilmesini beklediklerini söyledi. Ender Çolak, sözlerine şöyle devam etti:

“Klimalarda uygulanacak ve 30 Nisan 2017 tarihine kadar geçerli olacak ÖTV oranının sıfırlanması, son aylarda kurların ve hammadde fiyatlarının yükselişi ile artan son kullanıcı fiyatlarını, belirli bir süre için tolere edecektir. Bu destek ile klima satışlarının olumlu etkilenerek yaz sezonu satışlarının erkene çekilmesini sağlayacağını ve pazarı hareketlendireceğini düşünüyoruz. Klimanın da içinde olduğu beyaz eşya grubuna yapılan bu desteğin, özellikle yüksek enerji verimli kombilere de KDV indirimi olarak yine sınırlı bir süre yansıması, iklimlendirme sektörünü çok olumlu etkileyecektir. Ancak tekrar etmek gerekir ki; ekonomi yönetiminin attığı bu adım kendilerinin iç talebi canlandırmak ve fiyat istikrarını korumak yönündeki kararlılığını göstermesi bakımından son derece önemlidir. Klimada 2016 yılında satış adedimizi bir önceki yıla göre yüzde 30’un üzerinde arttırarak hedeflediğimiz büyümeye ulaştık. Şüphesiz ki yapılan bu uygulamanın mevcut büyüme trendimizi sürdürme ve 2017 yılı hedeflerimize ulaşmamızda ciddi katkısı olacaktır. Bu şekilde sektörü ivmelendiren desteklerin, üretici firmalar açısından pozitif yansımalarının ekonominin daha da güçlenmesine katkıda bulunacağı ve tüketicilerin bu gelişmelerden fayda sağlayacağı inancındayız.”