Gazete Vatan Logo

Türkiye’yi lider yaptı

4 milyondan fazla ayakkabı ve aksesuar sattı

Türkiye’yi 22 ülke içinde lider yaptı

Önümüzdeki yıl 100’üncü yaşını kutlamaya hazırlanan Alman ayakkabı markası Deichmann, geçen yıl 3 bin 200 mağazasında 156 milyon çift ayakkabı sattı, 4.1 milyar euro ciro elde etti. Deichmann zincirine 2006’da katılan Türkiye, kısa sürede zincirdeki dengeleri değiştirdi. Atilla Özkul yönetimindeki Deichmann Türkiye, 3 yıldır metrekare baz alınarak yapılan sıralamada markanın faaliyet gösterdiği 22 ülke arasında en fazla satışın yapıldığı ülke oldu

Deichmann, ürünleri 22 ülkede satılan bir ayakkabı markası. Önümüzdeki yıl 100’üncü yaşını kutlamaya hazırlanan Almanya merkezli şirket geçen yıl 3 bin 200 mağazasında 156 milyon çift ayakkabı sattı, 4.1 milyar euro ciro elde etti. Deichmann zincirine 2006’da katılan Türkiye, kısa sürede zincirdeki dengeleri değiştirdi. Atilla Özkul yönetimindeki Deichmann Türkiye, 3 yıldır metrekare baz alınarak yapılan sıralamada markanın faaliyet gösterdiği 22 ülke arasında en fazla satışın yapıldığı ülke oldu.

Alman disipliniyle organizasyonunu Türk yaratıcılığı ve esnekliğiyle harmanladıklarını söyleyen Deichmann Türkiye Genel Müdürü Atilla Özkul, “Global düşündük, yerel uyguladık. Alman disiplinimiz var ama kendimizi Türk şirketi gibi görüyoruz. 3 yıldır aynı metrekarede en fazla satışı biz yapıyoruz. 22 ülke içinde birinci sıradayız. Bu yıl da açık ara lider olacağız” dedi.

Geçen yıl 21 mağaza açtıklarını, bu yıl 18 mağaza daha açarak yılı 80 mağaza ile kapatmayı hedeflediklerini kaydeden Özkul, 2013 yılında şirketin 100’üncü yılında 100 mağazaya ulaşmayı planladıklarını vurguladı. Geçen yıl 4 milyon adedin üzerinde ayakkabı ve aksesuar sattıklarını belirten Özkul, “Merkez, Türkiye’nin ilk yıllarda bu kadar başarılı olacağını beklemiyordu. Çok şaşırdılar ama artık alıştılar. Türkiye’nin Ortadoğu ve yakın Kafkaslar’a açılma anlamında köprü olmasını öngörüyorlar. Operasyonu da biz yöneteceğiz” diye konuştu. 80 mağazaya ulaştıklarında 80 milyon lira yatırım yapmış olacaklarını da ifade eden Atilla Özkul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de ilk mağazamızı 2006 yılında açtık. İlk yıllarımız pazarı tanımakla geçti ama son 3 yıldır ciddi şekilde büyüyoruz. Türkiye’nin dinamiklerini sorgulamadık. Taksitse taksit yaptık, indirimse indirim uyguladık. Takım taraftarları alınmasın diye renk kombinasyonlarına bile dikkat ettik. Bugün geldiğimiz noktada 33 ilde 71 mağazamız var. Keşan’dan Erzurum’a kadar uzandık. Türkiye’nin her yerine yayıldık. Biz Türkiye’ye güveniyoruz dedik ve pazarın dinamiklerine göre yatırım yaptık. Ekim’de Batman’da, seneye Diyarbakır’da mağaza açacağız. Üstelik hepsi kendi mağazamız olacak, franchise değil. Ekim ayında da online mağazamızı hayata geçireceğiz.”

Almanya’da doğup büyüyen Atilla Özkul, Real marketlerinin Türk pazarına girdiği dönemde Türkiye’ye gelmiş. 2001 yılında Almanya’ya geri dönen Özkul, Deichmann’a geçişini şöyle anlattı: “2005 yılında Deichmann Türkiye’ye girme kararı aldı. Hem Türk hem Alman perakende sektöründe deneyimli bir yönetici arıyorlardı. Görüştük, anlaştık ve Türkiye Müdür’ü olarak göreve başladım.”

KENDİ YÖNETİCİLERİMİZİ YETİŞTİRİYORUZ

Atilla Özkul, mağazalarındaki bütün yöneticileri kendi bünyelerinden çıkardıklarını, dışarıdan yönetici almadıklarını da vurguladı.

En çok kadın ayakkabısı satıyoruz

ATİLLA Özkul, satışlarda kadın ayakkabılarının ilk sırada olduğunu belirtti. Her keseye uygun ayakkabıları olduğunu kaydeden Özkul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her bütçeye uygun ayakkabımız var. Ortalama ayakkabı fiyatımız 39.90-49.90 lira arasında değişiyor. Fiyat-kalite oranımıza güveniyoruz. Sektörde karlılık sorunu var. Biz fiyatlarımızı hâlâ yükseltmedik. Bu yüzden yatırımlarda oldukça titiz davranıyoruz.”

Markanın yeni yüzü Halle Berry

ATİLLA Özkul, geçen yıl eski top model Cindy Crawford’un Deichmann’ın marka yüzü olduğunu, bu yılki marka yüzü olarak ise Oscar ödüllü ünlü sinema yıldızı Halle Berry ile anlaşma yapıldığını anlattı.

Haberin Devamı