Gazete Vatan Logo

Turkcell’den Türkiye’nin verisine 2 milyar lira

Turkcell, Gebze’den sonra İzmir’de de veri merkezi açtı. 2 yıl içinde Ankara ve Çorlu’da da yeni yatırım yapacaklarını söyleyen Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, “Bu merkezlerimiz de faaliyete girdiğinde yeni nesil veri merkezlerine yaptığımız yatırım miktarı 2 milyar liraya ulaşacak” dedi

Turkcell’den Türkiye’nin verisine 2 milyar lira

‘Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı’ diyen Turkcell, İzmir Veri Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. İzmir’den Antalya’ya kadar Akdeniz Bölgesi’nin hem mobil hem de fiber altyapısının yönetileceği merkezin açılışına Başbakan Binali Yıldırım da katıldı. Açılışın ev sahipliğini Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ve Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu yaptı.

1.8 zettabaytlık kapasiteye sahip İzmir’deki merkez için 250 milyon TL yatırım yapan Turkcell’in şimdiye kadar yeni nesil veri merkezleri için yaptığı yatırım 615 milyon TL’ye ulaştı. Önümüzdeki 2 yıl içinde Ankara ve Çorlu’da açılacak merkezlerle beraber Turkcell’in veri merkezi sayısı 4’e, 2022’ye kadar toplam yatırımı da 2 milyar TL’ye çıkacak.

Yüzde 99.9 erişebilirlik

Kurumların ve bireylerin verilerinin güvenle saklanacağını söyleyen Terzioğlu, “Hız ve süreklilik artacak. Yüzde 99.9 erişebilirlik performansı sağlanacak” dedi.

Güç yön değiştirdi

Dünyada gücün kaynağının değiştiği bir dönemden geçildiğini söyleyen Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artık veri, en önemli güç. Data egemenliği var. Enerji değil, data rezervine bakmak lazım. Yıllık geliri 33 milyar doları aşan küresel veri merkezi pazarında, Türkiye’nin en büyük oyuncusuyuz. Veri açığı problemimiz var. Verimizin yüzde 96’sını yurt dışında saklıyoruz.Yüzde 4’ü sadece yurt içinde. Türkiye’deki verinin yüzde 8’i de Turkcell müşterilerine ait. Gebze ve İzmir Veri Merkezi ile bu resim değişmeye başladı.”

Haberin Devamı

Uluslararası içerik üreticilerinin verilerinin de Türkiye’de depolanacağını ve Türkiye tarafından yönetileceğini dile getiren Terzioğlu, Oracler gibi firmalarla irtibatta olduklarını ve kendi verileri hariç başka firmalara da hizmet vereceklerini aktardı.

İzmir’e bilişim merkezi

Kaan Terzioğlu törende Başbakan Binali Yıldırım’a Urla’daki İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün bulunduğu bölgedeki 30 bin dönümlük araziye bir bilişim merkezi kurma sözü verdi.

Ege’nin en büyüğü olacak

İzmir Veri Merkezi, Ege’nin en büyük merkezi olmasının yanı sıra Gebze Veri Merkezi’nde olduğu gibi Tier 3 sertifikalarına sahip. İzmir Veri Merkezi’nin 2 bin 400 metrekaresi beyaz alan olmak üzere 14 bin 500 metrekare kapalı alanı bulunuyor.

Haberin Devamı