Gazete Vatan Logo

Tribünlere oynamıyorsa yeni paket hazırlayacak

Euro Bölgesi maliye bakanları 5 saatlik görüşme sonrası Yunanistan’a 4 ay süre verilmesini onayladı. Ancak Yunanistan’ın ders çalışıp reform listesini Salı gününe kadar sunması lazım

Yunanistan’la ilgili sıkıntı şimdilik kaydıyla aşılmış görünse de Salı günü her an herşeyin değişebileceği sancılı bir süreç yaşanıyor. Euro Bölgesi Maliye bakanları 5 saati aşkın bir toplantının ardından Yunanistan’a 4 ay daha süre verilmesi ve mali programın devamı konusunda uzlaştı. Ancak nihai karar Salı günü verilecek. Bu toplantı öncesi de Yunanistan’ın ikna edici samimi bir programla maliye bakanlarının karşısına çıkması gerekiyor.

Söylem hâlâ sert

Aslında elinde çok da güçlü kartlar olmadığı halde Euro Bölgesi’ne adeta şantaj yapan Yunanistan’ın yeni hükümetinin bu 3 günü nasıl değerlendireceği ise muamma. Siyasiler halen kendi halkına “Biz taviz vermedik, istediğimizi kopartacağız” mesajı vermeye çalışıyor.

Almanya başta olmak üzere Yunanistan kamburunu sırtında taşımak istemeyen ülkeler ise kendi kamuoylarına “Yunanistan ya dediklerimizi yapacak ya da Euro bölgesini terkedecek. Sırtınıza Yunanlılar için ekstra yük yüklemeyeceğiz” diyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, ülkesinin artık dışarıdan “verilen komutları takip etmeyeceğini”, hangi reformları uygulayacaklarını kendilerinin belirleyeceğini söyledi. Euro Bölgesi’yle mali programın 4 ay uzatılması anlaşmasının ardından gazetecilere açıklama yapan Varoufakis, “Kaderimizin ortak yazıcıları olmaya başlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni anlaşma iddiası

Varoufakis, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında vardıkları uzlaşmanın Yunanistan’a bütçe fazlası hedeflerinde esneklik sağladığını ve ekonomik durgunluk nedeni olabilecek yeni kemer sıkma önlemlerinden kurtulduklarını iddia etti. Varoufakis, “Kutlama zamanı değil. Bu anlaşma küçük bir adım. Her büyük çaba küçük bir adımla başlar” şeklinde konuştu. Yanis Varoufakis, “Durumu istikrara kavuşturacak anlaşma için temeli hazırladık fakat mali açık sorununu çözmedik. Bu ilk adım” dedi.

Varoufakis, mali programın 4 ay uzatılmasının ardından Euro Bölgesi’yle Yunanistan’ın borç yükünü hafifletecek yeni bir anlaşma için masaya oturacaklarını da söyledi. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ise mali program başarıyla tamamlanmadıkça Yunanistan’a ödeme yapılmayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Nihai onay Salı günü

Euro Bölgesi maliye bakanlarının 5 saate yakın süren toplantıda aldıkları karar uyarınca Yunanistan, mali programın 4 ay uzatılması karşılığında en geç Pazartesi günü yapacağı reformların listesini Troyka kurumlarına (AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu) sunacak.

Denetleyici kurumlar, Yunan Hükümeti’nin reform taahhüdünü yeterli görürse Euro Bölgesi maliye bakanları, mali programın uzatılmasına nihai onayı verecek. Yunanistan’la Troyka kurumları, Nisan sonuna kadar reform paketinin detayları üzerinde uzlaşacak ve Atina’nın ev ödevlerini başarıyla tamamlaması koşuluyla kalan kredi dilimleri serbest bırakılacak.

Yunanistan’la Euro Bölgesi bu süreçte yeni bir anlaşma için masaya oturacak. Mali programın 4 ay uzatılmasında Avro Bölgesi’nin tüm şartlarını karşılamaya zorlanan Yunan hükümeti yeni anlaşmada seçim taahhütlerini hayata geçirmeye çalışacak.

Haberin Devamı

Başçı’nın gözü kulağı da Yunanistan haberlerinde

Yaklaşan seçim öncesi faizleri düşür baskısı ile karşı karşıya olan Merkez Bankası da Yunanistan’la ilgili gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Yunanistan kararının onaylanacağı gün olan 24 Şubat da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da toplanacak ve faizin seviyesini değerlendirecek. Ağır kış şartları yüzünden enflasyonda istenen düşüşün yaşanmamış olması faiz konusunda ihtiyatlı bir duruş gerektirirken, Başçı ve ekibinin Yunanistan anlaşmasının onaylanması halinde faizde 0.25 ile 0.50 puan arasında bir indirime gidebileceği tahminleri yapılıyor. Tabii sorun sadece Yunanistan değil, aynı gün içinde FED’den gelecek sinyaller de önemli. FED’in kullanacağı dile göre de faiz kararının netleşmesi bekleniyor. Ekonomistler arasında hafta içinde yapılan bir ankette faizin en fazla 0.50 puan düşürülebileceği tahminleri yapılmıştı.