Gazete Vatan Logo

TOKİ’yi dolandırmış!

KC, 2 paravan şirketle TOKİ’yi dolandırmış

TOKİ’nin nasıl dolandırıldığının ayrıntıları Sayıştay raporunda net olarak yer alıyor. Doğancan İnşaat ve Demer Emlak adlı iki paravan şirket kuran KC Grup, TOKİ’nin arsalarını bu şirketlere satmış gibi göstermiş sonra da Denizbank’tan kredi almış. Olay sonrası alacağını garanti altına almadan arsaları devreden TOKİ’de biri Başkan Yardımcısı 5 kişi hakkında da soruşturma başlatılmış.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın “Dolandırıldık” diyerek kabul ettiği TOKİ’deki yolsuzluğu Sayıştay’ın tespit ettiği ortaya çıktı. Sayıştay’ın gizli raporuna göre devlete ait gayrimenkuller KC Grup tarafından Denizbank’a ipotek ettirildi. Buna izin veren TOKİ şirketin borcunu ödememesi dolayısıyla bankanın kamu malına haciz koymasına göz yummuş oldu. Sayıştay’ın 2011 yılı TOKİ hesaplarında yaptığı incelemenin “gizli” ibareli raporunda söz konusu dolandırıcılık olayı KC Grup’un Ankara 10. Etap konut ve İstanbul T1 Ticaret merkezi projesine dayanıyor.

Sayıştay raporunda özetle şu değerlendirmeler yer alıyor:

- Yüklenici KC Grup tarafından Doğancan İnşaat ile Demer Emlak adı altında şirketler kurulduğu, Ankara ve İstanbul’da bulunan taşınmazların yüzde 20 peşin kalanı senetli olarak bu şirkete satıldığı tespit edilmiştir. TOKİ alacağı garanti altına alınmadan tapu feragat yetkisi alınmış ve bu tapular karşılığında TOKİ bilgisi dışında bu taşınmazlar proje kredisi almak için Denizbank’a ipotek ettirilmiştir. Ancak kredi geri ödemeleri süresinde yapılmamıştır. Denizbank tarafından kurulmuş Pupa Gayrimenkul A.Ş.’ye taşınmazlar devredilmiş, bankaya borçlar ödenmiştir.

- Taşınmazların satış yetkisinin 2011 yılına kadar KC Grup’ta olduğu, satışlardan elde edilecek gelirin KC Grubun Pupa A.Ş.’ye olan borçlarından mahsup edileceği, borcun tamamı ödendiğinde ise satılmayan taşınmazların KC Gruba iade edileceği; yüklenici Firmanın bankanın kendilerini ağır mali külfet altına soktuğu, bunun sonucunda taşınmazları geri alarak borcunu ödeyebileceği başka bir ödeme imkanının olmadığı tespit edilmiştir. Yüklenici tarafından satışı yapılan gayrimenkuller için kendisine ait şirketler adına düzenlenmiş senetler mevcut ise de, bu senetlerin tahsil kabiliyetinin bulunmadığı tespit edilmiştir.

- TOKİ ile firma arasında yapılan görüşmeler sonucunda ‘Hesap Mutabakat Tutanağı’ imzalanmıştır. Bu kapsamda KC Grup’un toplam borcu 106.5 milyon TL’dir. 36.9 milyon TL tutarındaki gayrimenkul ve diğer alacaklar düşüldükten sonra kalan borç 69.5 milyon TLolarak tespit edilmiştir. Firma bu tutarın 38.7 milyon TL’lik kısmını kabul etmiştir. 30.8 milyon TL tutarındaki erteleme faizi KDV borcu ve erteleme faizi ve kesilen cezayı kabul etmediği anlaşılmaktadır. 38.7 milyonluk TOKİ alacağının 12 taksitle 5 yıl vadeli ödemesi anlaşılmış faizi ile 50.6 milyon TL olarak ödenmesi imza altına alınmıştır.

- Taşınmazların tapu devrinin yükleniciye verilmesi hususunda TOKİ uygulamarına aykırı ve usulsüz olarak yapılan işlemler ile ilgili olarak Başbakanlık ön inceleme raporundaki görüşler çerçevesinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 24249 nolu yazı ile TOKİ eski Başkan Yardımcısı, Daire eski Başkanı, iki Daire Başkanı ve Şube Müdürü hakkında soruşturma izni verilmiş olup, sorumlular hakkında soruşturma devam etmektedir.

Terbiyesizin yaptığı yanlışı bulan benim, ızdırap içindeyim


CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu’nun “Yolsuzluk varsa ispatlasınlar istifa ederim” sözlerini hatırlatarak istifaya davet ettiği dönemin TOKİ Başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dün şu açıklamayı yaptı: “Biz orada bir olayı TOKİ’de yapılan bir yanlışlığı kendimizin de bir suçu varsa bunu ifade ederek dedik ki ‘Bunu ben buldum. O yapılan yanlışlığı bulan kim? Erdoğan Bayraktar. Soruşturmasını yapan kim Erdoğan Bayraktar. Mahkemeye veren kim Erdoğan Bayraktar. Biz onu göremedik diye ızdırap içerisindeyiz, onu paylaştım. Biz dedik ki ‘40 katrilyonluk iş yapmışız.’ Bu vatan bizim. 40 katrilyonluk işte bir terbiyesiz affedersiniz bir yanlışlık yapmış ve biz bulmuşuz. Yaptığı için de üzülmüşüz. Alacağı alıyoruz. Alacak teftiş raporlarıyla, Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu raporuyla tespit edilmiş. 12 milyonunu garanti altına almışız, bunu yazan yok.”

Haberin Devamı