Gazete Vatan Logo

Tempo zamanı

Ekonomik büyümenin öncü göstergeleri, imalat sektöründe güçlü iyileşmenin devam ettiğini gösterdi. İSO İmalat PMI verilerine göre, Nisan’da üretim, ihracat, siparişler ve istihdam arttı

Tempo zamanı

Türkiye ekonomisinin lokomotif imalat sanayinden güçlü iyileşme sinyalleri geliyor. 27 çeyrek sonra 2016’nın üçüncü çeyreğinde frene basan ancak son çeyrekte yüzde 3.5 büyüyerek yeniden toparlanan ekonomi, alınan tedbirler ve sağlanan teşviklerle tempo kazandı. Türk imalat sektöründe üretim üst üste 3’üncü ay yükseldi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Nisan’da eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülerek 51.7 olarak kaydedildi. PMI, Aralık 2015’ten beri gözlenen ikinci en yüksek düzeyde gerçekleşerek imalat sektörünün faaliyet koşullarında güçlü iyileşmenin devam ettiğini gösterdi.

Piyasa koşulları iyileşti

İmalat sektöründe Nisan’da yaşanan genel iyileşme yeni iş hacminin daha da yükselmesinden kaynaklandı. Yeni iş hacmindeki artış hızı Mart’a kıyasla hafif azalmakla birlikte son üç yılın 3’üncü en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri de üst üste 4’üncü ay olacak şekilde arttı. Sağlanan teşvikler sayesinde istihdamın son 9 ayda 8’inci kez arttığı görüldü. Türk imalat sektörünün yeni siparişleri üst üste 2 ay artış gösterdi. Şirketler piyasa koşullarının iyileştiğini belirtti.

Haberin Devamı

İstanbul’da üretim 38 ayın zirvesinde

Mart’ta 49.7 düzeyinde kaydedilen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI, geçen ay 52.1’e yükseldi. Endeks, Kasım 2014’ten bu yana gözlenen en yüksek seviyede ve uzun dönem ortalaması (Ocak 2006’dan beri) olan 50.5’in üzerinde gerçekleşerek Türkiye ekonomisinin lokomotifinde güçlü iyileşme yaşandığına işaret etti. Nisan’da PMI’da gerçekleşen yükseliş, 5 alt endeksin tamamındaki iyileşmeden kaynaklandı. Üretim Endeksi son 38 ayın en yüksek değerine, yeni siparişler ve istihdam endeksleri de eşik değer 50’nin üzerine çıkarak büyümeye işaret etti.

İyileşme sürüyor

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Nisan ayı anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, “Yeni siparişler ve ihracattaki güçlü artış hızlarıyla birlikte Türk imalat sektöründeki iyileşme Nisan’da da devam etti. Bunun yansıması olarak imalatçılar satın alma faaliyetlerini ve istihdamı genişlettiler. Ayrıca son anket verileri imalat sektöründeki fiyat baskılarının daha da hafiflediğine işaret etti” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı