Gazete Vatan Logo

TEKNOFEST 2023 başladı! Selçuk Bayraktar: Dünyada liderliğe oynuyoruz

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, TRT Haber'de bugün başlayan Teknofest'le ilgili önemli açıklamalarda buludu. "Yarışmacı sayısının 1 milyona çıkması sessiz bir devrim gibi" diyen Bayraktar, "Dünya çapında tüm alanlarda büyük işlere imza atılacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST 2023 başladı! Selçuk Bayraktar: Dünyada liderliğe oynuyoruz

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İleri düzey derin bilimsel yarışmalarımız da var ama biraz daha ortaokul ve lise seviyesine yönelik yarışmalarımız da var. Gençlerimize teknoloji geliştirme tutkusunu aşılama için yaptığımız yarışmalar da var. Jet motor tasarım yarışması, sağlıkta yapay zeka yarışmaları var. Roket yarışmasının farklı kategorileri var. Lise ve üniversite seviyeleri kategorileri var. Biz de bu noktalara gelebileceğini beklemezdik. Yarışmacı sayısının 1 milyona çıkması sessiz bir devrim gibi. Buradaki manzaraya baktığımda, 15 sene içerisinde İHA üretmeyi başardık. İnanılmaz gelişmeler bekliyor. Rüyamızda görsek inanmayacağımız gelişmelere gebe. Dünyada bu işlerin özüne baktığınızda girişim ekosistemlerine baktığımızda garaj firmaları. Burada da o kadar büyük dalga var ki, alttan gelen dünya çapında tüm alanlarda büyük işlere imza atılacağına inanıyorum. Bunlar erken aşamadalar. Bu tarla o kadar sürüldü ki muhakkak çok iyi mahsuller çıkacak.

Haberin Devamı

2005'te o konuşmayı yaptığımda, kimse inanmazdı böyle bir sonuç çıkacağına. Şimdi yüzlercesi var. Hayatını ülkemizin teknolojik bağımsızlığına vakfetmiş birisi için rahmetli babam da bu alanda hayat bulurdu. Çocukların bu halleri hoşuna gider, saatlerce sohbet ederdi. Geçmişten gelen öğrenilmiş çaresizlik de vardı ülkemizde. 'Başımıza iş çıkarma' inancı yerleşmişti. Kendi alanımızda en iyi İHA'ları en ufaktan başlayıp büyüterek gelmişiz. Bunu tüm gençliğe aşılayabilmek, insanlık adına yaşayabileceği manevi hazlardan.

'Biz de başarırız' diyen gençleri duydukça, bu savaşta başarılı olduğumuz hissediyoruz. Çocuk roket yapmış, dünyada böyle bir yarışma 2 ülkede gerçekleştiriliyor. Soruyorum ona, 'Ne yapmak istersin?' diye, şurada yarışmak istiyorum diyor. Lise seviyesinde daha iddialı hedefler duyuyorduk. Üniversite seviyesinde azaldığını görüyorduk. Tübitak İHA yarışmasına 2 bin 500 takım başvurmuş. Akıllı uçan mobilite öyle hızlı geliyor ki, bu yarışmalara katılan gençler yapacak. Kullandığımız akıllı otonom arabaların 2004 yılında buna benzer bir yarışmayla başladı. Yarışma kazananlar bugün onu geliştirenler oldular.

Haberin Devamı

Mevcut kurumlarımız için de bu çok yetişmiş insan kaynağı. Bir insanın üniversiteyi bitirip proje yapması var, bir de genç yaşlar da başlaması. Arada dünya kadar fark oluyor. Burada da böyle bir fark oluyor. Derece elde etmiş gençlerimiz çok kıymetli. Ülkemizde 'Başarabilirsin' duygusunu vermek toplumu buna inandırmak,. Düşünün, şampiyonlar liginde olacaksınız, tribün inanmayacak. O takımın şampiyon olması mümkün mü? Aynı böyle bir durum var. Allah'a şükür İHA da bu geldi. İnsanlığa ve katma değer oluşmuş oluyor.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNDE BAYRAKTAR TB2 KULLANILDI

İlk sabah itibarıyla havadaydı. Büyük felaketlerimizde Bayraktar TB2 kullanıldı. İşletme maliyeti daha düşük, oturduğunuz yerden 27 saat keşif yapabiliyorsunuz. Kayakta kaybolmuş bir kişiyi TB2 buldu. Dünya tam bunun farkında değil. Çok fazla sivil uygulaması var. Ama orada da büyük bir dalga geleceğini değerlendiriyoruz. Teknolojinin, akıllı otonom sistemlerin uzantılarını düşündüğünüzde geniş yelpazede hayatımıza gireceğini düşünüyoruz.

Haberin Devamı

Bayraktar TB2 dünyada en yakın rakibinden ABD 5 kat daha fazla bilinir. 'Türkler 21. yüzyılın kalaşnikofunu yaptılar' dediler. ANKA daha üst sınıf, AKINCI daha üst sınıf. Adeta destanlaştı. Türkiye'nin terörle mücadelesinde kullanıldı. Bizlere de mühendisler olarak en büyük gurur vesilesi olan Tek Vatan Harekatı'nda kullandı. En son Ukrayna'da kullanıldı adına marşlar yazıldı. 7 ülke halkı bir marka modeli vererek para topladılar.

"AZERBAYCAN'DA 'KATİL DRONELAR' UKRAYNA'DA İSE 'KAHRAMAN' DİYEREK REKLAMINI YAPTILAR"

Biz farklı kameralar kullanıyorduk. Ne zaman ki ambargo konuldu, yerli kamera kullanılmaya başlandı. TSK şu an çok memnun. Ambargo uygulandığı dönem haberlere sevinenler oldu. Kendine malzeme çıkarmaya çalışanlar olmuştu. Ben de sosyal medyadan duyurmuştum, ambargo bizim için bir şeyi değiştirmeyecek. Birkaç sene sonra para toplamaya başladılar. Azerbaycan harekatında kullanılırken, 'katıl dronelar' Ukrayna'da kullanılırken, 'kahraman' diyerek reklamının yapıldığını gördük. Ülkemiz güçlü olsun diye mazlum ülkeler de kendini savunma şansı kazansın diye yaptık. Aslına bakarsanız aynı şemsiye altında oluşturulmuş bir teşkilattır NATO. Tabii ülkelerin başka siyasi ajandaları olabiliyor. Bunlar kalıcı olmuyor. Örneğin Azerbaycan. O zaman katil drone olurken, Ukrayna'da kullanılırken umudun silahı oldu. Aynı teknoloji nasıl bir yerde iyi bir yerde kötü olabiliyor.

Haberin Devamı

"TÜRKİYE İNANILMAZ BİR İVME YAKALADI"

Piston motorlarla ilgili bir sıkıntı yok yerlilik konusunda. Tank motorlarında da sıkıntı yok. Jet motorlarında var böyle bir sıkıntı. Adım adım aşılıyor. Tirbün motoru bir insanlı helikopteri uçurdu. İnsanlı helikopteri uçurmak daha yüksek güvenlik istiyor. Tümüyle yerli ve milli olarak bir motor uçurdu. 10 yılda olacak şey üst üste oluyor. İhracatta inanılmaz talep var. 3 tane NATO üyesi var. Romanya da var. Devamı geliyor. Başka Avrupa ülkeleri de var. Türkiye inanılmaz bir ivme yakaladı. En önemlisi insan kaynağı. Teknofest'ten yetişiyor. Paraya da ihtiyaç var. O da ihracattan oluyor. Baykar'ın 20 senesine baktığınız yüzde 75'i ihracattan. Son senesine baktığımız yüzde 93.3'ü ihracat. Bayraktar tüm savunma sanayinin yaptığının 4'te 1'ini kendisi yaptı.

"KILIÇDAROĞLU'NUN AÇIKLAMASINI ÇOK TALİHSİZ BULUYORUM"

Bildiğim kadarıyla ana muhalefet partisi liderinden ifade geldi. Bu ifadeyi çok talihsiz buluyorum. Hayatımızı verdiğimiz mücadeleyi hiç anlamadığını görmüş oluyoruz. Şayet iyi niyetli olacağını değerlendirecek olursak, bu ifadenin konuyla ne kadar ilgisiz bilgisiz amiyane tabirle cahilce bir yaklaşım olduğunu görüyoruz. Yüksek teknolojiyi dünyada kimler geliştiriyor? Ufak garaj takımlardan kurulan sonra büyüyen teknoloji devleri. Hepsinin özel olduğunu görüyorsunuz. En büyük dönüşümlerin yeniliklerin özel girişimlerden geldiğini görüyorsunuz. Uzay çalışmalarında da böyle. Uzayı bize yaklaştıran özel müteşebbisler oldu. Bilgisayara bakın. Bilgisayarı insan yaklaştıran ferdi müteşebbisler oldu. Savunma sanayi tümüyle devletin kontrolünde olan bir alan. Üretirken ve satarken devlete sormak zorundasınız. Tesis aşamasına kadar devletin kontrolünde olan bir alan. Biz bu silahların hiç birinin sahibi değiliz ki. Hiç birini kullanmıyoruz. Havaya çıktığımız zaman bile izin alıyoruz. Dünyaya baktığımızda savunma sanayi şirketlerinin çoğunun özel olduğunu görüyorsunuz. F-35'i yapan da özel bir şirket. Devlet verme dediği için vermediler. Biz de durum öyle. 1950'lere kadar yapılan çalışmalar yok edildiğinden havacılık geçmişimiz oluşamadığından biz de hep öğrenilmiş çaresiz oluyor. İyi tarafından baktığımda bu açıklamayı çok talihsiz görüyorum. Babam iş yerinde ufacık bir odada yaşadı. Ben de evlenene kadar iş yerinde yatıp kalktım. Cephede büyük serüvenimiz askerle geçtik. Bu teknolojiyi hayatımızın amacı yaptık. Ne yurt dışına satmaktan bahsediyorsunuz.

Türkiye'de kimse tanımazken, yurt dışından teklifler geldi bu işi öldürmek için. Biz onları reddettik. İşin maddi tarafından olsaydık, başka yollar vardı. Bu ortaklıklara çok yanlış diyecek değilim. İyidir, kötüdür o ayrı mesele. Onlar hiç gündeme gelmiyor. Bu silahı almak için halklar para topladı. Dünyada ilk kez böyle bir şey oldu. Biz bunu kabul etmedik. Yardım olarak bilabedel verdik. Bu dünya döndükçe konuşulacak bir hadise. Ben açıklamaya iyi niyetli bakamıyorum açıkçası. SİHA'larımızı geliştirdiğimiz zaman tehdit edildik . 40 senelik yaraya merhem oldu SİHA'lar. Terörün kökünü kazıdı. İlk cevap teröristlerden değil de Meclis'ten geldi. Önce HDP'den sonra CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu'ndan geldi. Biz bu saldırıların sistematik şekilde devam ettiğini gördük. Hepsini mahkemeye verdik ve kazandık. Bunları mahkemeye anlatıyorsunuz ama iftiralar bitmiyor. Şekil, ifade değiştirerek devam ediyor. T3 Vakfımızla ilgili ithamlara kaldık. SİHA'larla ilgili hiç bitmedi zaten. Bir türlü bitmeyen iftiralarla karşı karşıya kaldı. Yeri geldiğinde cevap vererek, yeri geldiğinde mahkemeye vererek bu iftiraları cevaplandırdık. Azerbaycan'da Karabağ Nişanı verildi. Oranın en büyük madalyası. Ukrayna'da abime iki tane nişan verildi. Bana da bir tane verdi Zelenski. Ülkeler marşlar yazarken, yeni doğmuş çocuklarına Bayraktar ismi verirken, ülkemizde bunu görmek böylesine bir muhalefet görmek bizleri çok şaşırtıyor.

"DÜNYADA LİDERLİĞE OYNUYORUZ"

Türk vatandaşı olan bir insanın bu teknolojiye bu şekilde saldırmasını aklım almıyor. İftaralar şekil değiştirerek geliyor. Gelirlerinin yüzde 75'ini ihracattan elde etmiş. Dünyada kaç tane böyle şirket var. ABD ve Çin ile mücadele ediyorsunuz. Birileri de çıkmış rekabetten bahsediyor. Bayraktar ihracat şampiyonu oldu. Yüksek teknolojiden bahsediyoruz. Dünyada sadece bir kaç ülkenin yapabildiği teknolojiden bahsediyoruz. Dünyada devlerle yarışıyorsunuz, birileri de 'Damadın şirketi kayrılıyor' diyor. Savunma sanayi şirketlerinde ve Teknoloji şirketlerinde Bayraktar gibi bir firma bulamazsınız. Amasız, fakatsız bir destek açıklaması göremiyoruz. Bunların altında iyi niyet görmüyoruz. Dünyada en fazla yerlilik oranına sahip TB2. Çünkü çok fazla ambargo var. Kötü komşu ev sahibi yaptı. ASELSAN'ın kamerasını kullanıyoruz. Birçok ülkeye ihraç edildi. Bunlar yeni nesil teknolojiler. Dünyada böyle çok sayıda ülke yok. İyi bir ivme yakaladık ve dünyada liderliğe oynuyoruz. Bunun akamete uğraması ülkemiz açısından onlarca yıl kayıp demek. Diğer tüm sivil alanlarda da bunu yapmalıyız.

"BAYRAKTAR TB2'DE YERLİLİK ORANI YÜZDE 93"

Yerlilik oranı savunma sanayisinde 2000'li yıllarda yüzde 20'lerdeydi. Bayraktar TB2'de bu oran yüzde 93. Jet motorlarında hala dışarıya bağımlıyız. Adım adım orada da bağımsızlığımız gelecek. Alt sistemlerin hepsi Türkiye'de yapılıyor. Uzay çalışmalarına başladık. Yeni doğan alanlara çalışıyoruz. Elbette 60 senelik uzay serüveninde gerideyiz. Yenilik yaptığımız için böyle bir başarı var. Yenilik yapmazsanız rekabet etmeniz imkansız. Togg buna iyi bir örnek. Elektrikli olarak doğdu. Geleceğe yatırım yapılıyor. Her alanda dünyanın en iyisini yaptık demiyoruz ama Türkiye strateji alanda önemli bir ivme kazandı. Bu trendi sürdürelim diyoruz. Savunma sanayiinin tüm sektörlere büyük katkısı var. Türkiye'den çıkmış bir İHA ile birlikte Türkiye'nin diğer nitelikli ürünleri de değer kazanmış oluyor. Hepsi çok büyük bir kuvvet çarpanı oluşturmuş olacak. Türkiye'nin ürettiği yüksek teknoloji, dünyada daha çok değer kazanacak. Dünyanın algısı değişecek. Sadece tekstil ve gıdada değil, yüksek teknoloji de değer görecek. Kore bunun için iyi bir örnek. 30-40 sene önce Kore ürünleri biliniyor muydu? Hayır, ama şimdi durumları farklı. Bizim evlatlarımız niteliksiz daha vasat işlerde çalışmak yerine yüksek teknolojide çalışacak. 20 yıl önce bizim mühendislerin yeri neydi? Bakım mühendisi olmak. Benim fakülteden mezun olduğum dönem de böyleydi. Şimdi TEKNOFES'te 'ben yapacağım dünyanın en iyisi olacağım' diyen gençlerimizi görüyoruz.