Gazete Vatan Logo

TEKNOFEST başladı! Rekor başvuru, Selçuk Bayraktar: Dünya tarihinde görülmüş şey değil

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023, Atatürk Havalimanı'nda kapılarını ziyaretçilerine açtı. Festivale yağmurlu havaya aldırış etmeden yüzlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Ayrıca havalimanı girişinde de araç trafiği oluştu.Türkiye'nin savunma sanayi alanındaki atılımları devam ediyor. Hava, kara ve denizde onlarca yeni proje ve ürünü hayata geçiren Türkiye akıllı seyir füzesini de yaptı. TEKNOFEST'te Bayraktar Kemankeş ilk kez sergilenmeye başladı. BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, CNN Türk'e açıklamalarda bulundu. Bayraktar TEKNOFEST'e 1 milyon başvuru yapılığının altını çizerek "Bu dünya tarihinde görülmüş şey değil" dedi.

Dünyanın en büyük, Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST 2023 bugün başladı. 1 Mayıs'a kadar devam edecek ve daha önce milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan festival kapılarını 7'nci kez İstanbul'da açmış oldu. Yağmurlu havaya rağmen, vatandaşlar aldırış etmeden festival alanına geldi. Alana kendi araçlarıyla gelmek isteyenler de havalimanı girişinde uzun kuyruklar oluşturdu. Açılış törenine saat 15.00'te Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılacağı festivalde, Kızılelma, Bayraktar Akıncı, Bayraktar TB3, Bayraktar TB2, Cezeri, Hürjet, Altay tankı ilgi odağı oldu.

YAĞMURA RAĞMEN TEKNOFEST'İN YOLUNU TUTTULAR

TEKNOFEST'e Tamer ve Sevil Uzan çifti çocuklarıyla beraber Kocaeli'nden geldi. Sevil Uzan, "Geçen sene oğlumuza söz vermiştik. Bu yağmura rağmen sözümüzü yerine getirdik. Kesinlikle çok güzel" dedi. Tamer Uzan da "Milli muharip uçağını merak ediyoruz. KIZILELMA'yı merak ediyoruz. Onları göremedik. İnşallah yakından göreceğiz. Gurur duyduğumuz teknolojileri yakından görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Lise öğrencisi Salih Özoğlu da "Buraya devletimizin büyük adamlarının yaptığı çalışmaları görmek için geldik. Burada en çok askeri olan teknolojileri görmek istiyorduk. Öyle de oldu. Kargo uçağından çıktık, Altay Tankı'nı gördük. Biz yağmurlu havalarda gezmeye alışkınız, bizim için sorun olmuyor" diye konuştu.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, 5 gün boyunca teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapacak.

KEMANKEŞ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Öte yandan savunma sanayinde yüzde 80 yerliliğe ulaşan Türkiye dışa bağımlılığı azaltıp savunma sanayi ürünlerinin ihracatına başladı. Başarı ve azimle gerçekleşen projelerde ortaya çıkan ürünler dünya çapında ses getiriyor.

Türkiye'nin hava, kara ve denizdeki savunma sanayi başarısına bir yenisi daha eklendi. Baykar Teknoloji CEO'su Haluk Bayraktar, Kemankeş'in Teknofest 2023'te sergilendiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Bayraktar Twitter'da yaptığı açıklamada "Kemankeş mini akıllı seyir füzesi ilk kez Teknofest 2023'te sergileniyor. Jet motorundan, stabilize kamera sistemine, yapay zeka yazılımlarından sistem tasarımına tümüyle milli ve özgün. 200 km+ operasyonel menzili, 0.7 Mach dalış sürati, 30 kg ağırlık" ifadelerini kullandı.

"BU DÜNYA TARİHİNDE GÖRÜLMÜŞ BİR ŞEY DEĞİL"

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, CNN Türk'e açıklamalarda bulundu. Bayraktar açıklamasında şu ifadeleri kullandı: TEKNOFEST sabahına uyandık . Bugün hava yağmurlu ama ona rağmen yarışmalar devam ediyor. 1 milyondan fazla öğrenci başvurdu. Bu dünya tarihinde görülmüş bir şey değil.

Dünyaya damgasını vuracak bir yarışma bir festival. Teknolojinin her alanında girişimler çıkacak. Yağış var. Hava gösterileri yok ama teknoloji yarışmaları var.

Yarın ve hafta sonu çok daha kalabalık olacaktır. Çok büyük bir katkı var. 81 ilimiz 96 ülke burada yarışıyor.

KIZILELMA HAKKINDA

Dünyada ilk defa bir insansız hava uçağı yakın kol uçuşunda uçtu. TEKNOFESTte de bir provası yapıldı. Bu gösteriler devam edecek. Tüm milletimizi TEKNOFEST'E davet ediyorum.

Haberin Devamı

AÇILIŞ KONUŞMASI HAVA DURUMU NEDENİYLE ERTELENDİ

Açılış konuşmamız hava muhalefeti nedeniyle yarına erteledik . Tek tek çadırları gezme imkanı buluyorum. Yoğun ilgiden daha önceden pek gezemiyorduk. TEKNOFEST coşkusunu tüm milletimizle paylaştığınız için size teşekkür ediyorum.