Gazete Vatan Logo

Sözümüze sadığız

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Türkiye’deki yatırımlarını büyüteceklerini açıkladı. EBRD Türkiye Direktörü Tuerkner, “Türkiye operasyon yaptığımız en büyük ülke. Verdiğimiz taahhütlere sadığız” dedi

Sözümüze sadığız

Avrupa Birliği (AB) ile son dönemde siyasi ilişkiler gerilirken, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan (EBRD) Türkiye ekonomisine tam destek geldi. EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, Türkiye’nin operasyon yaptıkları en büyük ülkelerden olduğunu belirterek, “Türkiye’ye verdiğimiz taahhütlerimize son derece sadığız. Herhangi bir şekilde yatırım miktarını azaltma hedefimiz yok” dedi. EBRD tarafından hazırlanan Geçiş Raporu’nun (Transition Report/2017-2018) Türkiye tanıtımı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlikte konuşan Tuerkner, EBRD’nin Türkiye’de 2009 yılından beri aktif olduğunu kaydederek, Türkiye’nin kısa sürede operasyonlarının olduğu en büyük ülke konumuna geldiğini söyledi.

Partnerlerden destek

Bugüne kadar Türkiye’ye 9.5 milyar euroluk yatırım gerçekleştirdikleri bilgisini veren Tuerkner, “Bunun yanı sıra partnerlerimiz 20 milyar euro gibi ciddi bir yatırım yaptı. Şu andaki portföyümüz 7 milyar euro” dedi.

Arvid Tuerkner, yatırımlarının, finans, altyapı, enerji ve tarım gibi farklı sektörlere yayıldığını ifade ederek, yatırım tutarının yüzde 97’sinin özel sektöre yönelik olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

Tuerkner, “EBRD fırsatçı bir yatırımcı değil. Talep odaklı hareket ediyoruz ama bir strateji üzerinden gidiyoruz. Bu strateji kapsamında, Türkiye’nin ilerlemesi için ve sürdürülebilir piyasa ekonomisine dönüşebilmesi için gerekli en önemli kritik alanlara bakıyoruz ve bu alanlara yönlendiriyoruz yatırımlarımızı” diye konuştu.

Tuzaktan nasıl çıkılır?

Hazırladıkları raporun büyümenin sürdürülebilme zorluğunu konu edindiğini dile getiren EBRD Türkiye Direktörü Arvid Tuerkner, özellikle orta gelirin yaygın olduğu ülkelerde büyümenin sürdürülmesi konusundaki zorluklara değindi. Tuerkner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu orta gelir tuzağından nasıl kaçınılabilir? Çünkü bu olgu belli bir gelir düzeyinde deneyimle birlikte büyüme ve verimliliği sağlıyor. Bu, Türkiye ile yakından alakalı. Türkiye son 15 yılda muazzam bir başarı gösterdi ve büyüme modelini değiştirdi. Bu model yatırım temelindeydi aynı zamanda teknolojinin adaptasyonunu odak noktası almıştı. Ama artık bu inovasyonu da içine aldı ve yeni teknolojilerin oluşturulmasını da içine almaya başladı. Türkiye halihazırda bu dönüşüme başladı.”

Haberin Devamı